Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Za koncentraciju: Ujutro jaja, a popodne orasi i tamna čokolada

Za koncentraciju: Ujutro jaja, a popodne orasi i tamna čokolada
1

Za ručak ponesite laganu salatu s tunom i špinatom, sardine s avokadom. Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova...

VIDEO

Ne preskačite doručak jer on daje energiju i poboljšava koncentraciju na početku dana, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat

Odlična ideja je zobena kaša, a super doručak su i jaja. Za ručak na poslu nemojte posezati za brzom hranom koja će vas brzo zasititi, ali osjećat ćete se umorno i brzo ogladnjeti. Za bolju koncentraciju izaberite lagani ručak. 

Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'
Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'

- Pojedite, primjerice, sardine s kriškama avokada, začinjene limunovim sokom. Odličan izbor je i salata sa špinatom i lećom bogata proteinima poput piletine, ali i tune i lososa koji su, kao i sardine, bogati omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Leća je bogata vitaminom B koji poboljšava snagu mozga, dok tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, smanjuje kognitivno propadanje - kaže nutricionistica Marić Bulat. Dodaje da ručak možete pripremiti kod kuće i ponijeti u hermetičkoj posudi. Radite li laganu salatu, napravite dresing od svježeg limunova soka i maslinova ulja bogatog polifenolima, za koje je utvrđeno da smanjuju kognitivno propadanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova. Orasi poboljšavaju kognitivnu funkciju i čuvaju pamćenje, a šaka je dovoljna za maksimalan učinak. I svježe voće bogato vitaminom C smanjuje pad sposobnosti mozga. Jedite ga cijelog (jabuka, banana, mandarina) ili kombinirajte nekoliko različitih vrsta i jedite kao voćnu salatu - savjetuje Marić Bulat.

Radite li ili učite navečer, treba vam kvalitetna večera. Pripremite losos ili skušu, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje pridonose zdravom funkcioniranju mozga i smanjuju gubitak pamćenja. Odličan prilog su rajčice te zelenolisno povrće i batat. Cjelovite žitarice, poput bulgura, smeđe riže, ječma, kuskusa i kvinoje, također su dobar prilog za ručak ili večeru. Bogate su složenim ugljikohidratima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, oslobađaju glukozu polako u krvotok tako da vaš mozak dobiva stalan poticaj energije. Održavaju koncentraciju i poboljšavaju raspoloženje, kaže nutricionistica Marić Bulat.

Zobena kaša

Odličan je izbor za doručak jer ne sadrži puno kalorija, a držat će vas dugo sitima. Za još bolji okus pomiješajte je s narezanom bananom ili drugim svježim voćem, a možete dodati i malo cimeta.

Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi
Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi

Bademi

Odlični su za bolju pažnju i koncentraciju, kao i memoriju te kognitivnu funkciju. 

Jaja

Mješavina su vitamina B za energiju, antioksidansa koji štite neurone od oštećenja i omega-3 masnih kiselina koje pomažu živčanim stanicama da rade optimalnom brzinom.

Kako je Audrey Hepburn uvijek bila vitka, a nije držala dijetu?
Kako je Audrey Hepburn uvijek bila vitka, a nije držala dijetu?

Cikla

Poboljšava mentalni rad. U blenderu izmiksajte 1/2 šalice soka od naranče, 1 šalicu zamrznutog bobičastog voća, 1/2 šalice svježe cikle, 1 žlicu granole, 2-3 datulje, 1/4 jogurta i 3 kocke leda. 

Sardine

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica i regulaciju neurotransmitera koji poboljšavaju fokus. 

Rajčice

Bogate su likopenom. antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja slobodnih radikala koji su povezani s gubitkom pamćenja.

15 liječnika je otkrilo: Uzimaju li dodatke prehrani, koje i zašto
15 liječnika je otkrilo: Uzimaju li dodatke prehrani, koje i zašto

Kelj

Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja i špinata, smatra se superhranom - bogati su vitaminima uključujući A, C i K. Pozitivno utječu na pamćenje, pažnju i verbalne sposobnosti.

Brokula

Odličan je izvor vitamina K, koji jača snagu mozga i kognitivnu funkciju. Kuhajte je na pari od 5 do 10 minuta. Začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Mrkva

Slatki krumpir, mrkve i tikve bogate su beta karotenom koji poboljšava memoriju i verbalne vještine. Mrkvu možete jesti sirovu, kuhanu ili pečenu. 

Tamna čokolada

Kakao je bogat flavonoidima, spojevima koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Nekoliko kockica tamne čokolade odličan su izbor za desert. 

Djevice i Vage se ne podnose, a Škorpion i Rak su savršeni skupa: Evo koji su najgori, a koji najbolji horoskopski parovi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru