Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Za najsočniji burger prvo ide umak, salata pa tek onda meso

Meso će kliziti ako je na njemu cijeli list salate - zato povrće sjeckajte na komadiće, a umak mažite samo na pecivo i neće biti kaosa na tanjuru, kaže kuhar iz Submarinea

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
16 komentara

Što je burger veći i sočniji, bitka s neredom je žešća. Situacija je u većini slučajeva ovakva: umak curi po rukama, salate ima svugdje samo ne tamo gdje treba biti i pitanje je trenutka kad će meso ispasti iz peciva. Udobno se smjestite i jednom zauvijek zaboravite na ovakav scenarij.

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1204040 / Poznati kuhar Zvonimir Jordan otkrio trikove za savršeni burger: 'Umak uvijek ide na pecivo, a salata mora biti narezana na trakice']

- Kad je riječ o neredu na stolu, tanjuru i mrljama na odjeći zbog ukusnih zalogaja burgera, prvi i najveći neprijatelj je umak. Njegovo mjesto nije na mesu ili povrću, nego isključivo na pecivu - otkriva nam Zvonimir Jordan (28), kuhar u zagrebačkoj meki za ljubitelje burgera, Submarine burger.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Da umak ne bi curio na sve strane, Jordan ima vrlo jednostavan trik.

- Umak namažite isključivo na pecivo. Kruh će ga upiti i neće doći do razlijevanja - kaže i savjetuje da pecivo nije loše tostirati prije dodavanja ostalih namirnica.

Zatim na red dolazi meso koje može biti najvažniji dio burgera za pamćenje. Mladi kuhar preporučuje korištenje mesa iz lokalnog uzgoja, a začine dodaje tijekom same termičke obrade.

RECEPT Pizza kruh: Fina delicija koju obožavaju mali i veliki gurmani

- Ispecite pljeskavicu medium rare. Cilj je dobiti hrskavu površinu mesa, a istodobno sačuvati sočnost i bogatstvo vrhunskog mesa. Važno da se pljeskavica ne prepeče ili isuši. Solju i paprom začinite vanjsku površinu pljeskavice, a ne smjesu. Tako ćete si zajamčiti najbolji okus konačnog proizvoda - kaže.

Nakon pripreme mesa vrijeme je za nezamjenjiv sastojak koji se voli topiti u ustima, ali i iscuriti iz sočnog burgera.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Sir se stavlja na pljeskavicu dok se meso još peče kako bi se savršeno povezala ova dva neizostavna sastojka - govori nam chef i počinje pripremati ostale dodatke za svoj burger na tri kata.

Prva na redu je salata.

- Nije dobro staviti cijele listove na meso, jer je salata skliska i meso će vam lako ispasti. Zato je narežite na što manje trakice, stavite je kao prvi sloj na pecivu i olakšajte si život već tijekom slaganja burgera - kaže.

RECEPT Fini cheesecake sa bananama i pudingom - gotov za 20 minuta

Kaos na tanjuru bit će manji i ako ostatak povrća narežete na manje komade, poput krastavaca, kupusa ili drugih sastojaka.  
Jordan preporučuje raspored sastojaka koji garantira da će svi sastojci biti na mjestu.

- Na pecivo idu umak, pa salata i onda pljeskavica sa sirom. Tek tad na meso dodajte ostale sastojke po želji - kaže Jordan.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Kad su svi slojevi složeni i burger je spreman za posluživanje, poslužite se još jednim malim trikom. Sredinu burgera probodite čačkalicom, ali izvadite je tek kad pojete polovicu burgera.

- Čačkalica će se pobrinuti da meso ostane na jednome mjestu bez obzira na količinu povrća i umaka. Većina ljudi radi pogrešku i vadi je čim prime burger u ruke - kaže nam Jordan i naglašava da je bitno na koji način burger držite u rukama.

SAVRŠENI RECEPT IZ VODNJANA Državni prvak: Tijesto za pizzu treba 'odmarati' barem 18 sati

- Palac i mali prst stavite na donji dio, a ostala tri prsta na vrh burgera. Probajte rukama obuhvatiti cijeli burger. Čvrsto stisnite i spremni ste za avanturu - otkriva chef sad već kultnog Submarine burgera koji u Zagrebu postoji na pet lokacija.

Posljednjih godina metropola je doživjela pravu burger revoluciju na svakom kutku, ali unatoč konkurenciji, ekipa Yellow Submarinea hrabro korača naprijed. Zanosni mirisi, originalne recepture i suradnja s lokalnim OPG-ovima recept su za sve veći broj domaćih i stranih gostiju.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Koristimo samo najkvalitetnije juneće meso koje je mljeveno samo jednom, brioche pecivo koje se jednom namaže maslacem prije stavljanja na žar i umak koji pravimo sami. Od ostalih dodataka kod nas su najtraženija – jaja. Ljudi ih žele i u burgeru, i u salati, i na krumpirima - kaže Ivona Conjar iz Submarine Burgera.

Od početnih nekoliko stotina gostiju, sad godišnje kroz njihove prostore prođe 500.000 gostiju, kojima se pripremi milijun i stotinu tisuća pljeskavica, 400 tisuća porcija krumpirića, 800.000 peciva, a u burgere se doda 17.000 kg sira, 13.000 jaja i 11.000 kg salate.

Do sada su poslužili 210.000 piva. Od početnih šest, Submarine Burger narastao je na više od 90 zaposlenih. Njihove brojke pokazuju da su organski, ekološki proizvodi, bez aditiva i štetnih sastojaka, i više nego traženi na domaćoj gastro sceni, priča Ivona.

IDEALNA FORMULA Savršeni hamburger ima devet slojeva i visok je 7 centimetara

Tajne burger majstora

  • Hrskavo izvana, sočno iznutra - meso treba biti medium rare
  • Chef Jordan preporučuje meso iz domaćeg uzgoja koje treba začiniti tijekom pečenja
  • Kuhar začinjava pljeskavicu tijekom pečenja. Koristi samo sol i papar
  • Sir se mora topiti u ustima, a ne po odjeći i tanjuru. Pecite ga na mesu da se sastojci spoje do savršenstva
  • Tajna je u trakicama. Povrće treba rezati na što manje komade - u suprotnom će kliziti
  • Dobra stara čačkalica: Izvadite je tek kad dođete do sredine burgera
  • Palac i mali prst držite na dnu peciva, a ostale prste na vrhu. dobro stisnite, zagrizite i uživajte
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message