Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva

Za ravnotežu nakon detoksa ručajte baš uvijek oko podneva
1

U svoju prehranu, nakon detoksa, uvrstite svježe začine te često koristite limun. Neka vam svakodnevna navika postane i ispijanje tople vode prije nego doručkujete

VIDEO

U danima nakon detoksa vraćamo se uobičajenom ritmu prehrane, ali i nastavljamo s nekim novim namirnicama. 

Kao što nije preporučljivo naglo krenuti s reduciranim obrocima, niti vraćanje velikih količina hrane nakon dana čišćenja nije preporučljivo, a lakoća i polet koje ćete osjetiti mnogima su poticaj da izdrže, govori Senka Kušer-Mijić.
Nakon čišćenja osjetit ćete zdrave impulse koje tijelo daje, poput povratka istinske gladi. Prirodan znak zdravog apetita je glad i taj osjećaj ne treba potiskivati. Njime nam tijelo šalje jasne signale da smo potrošili zalihe.

- Pretrpavanje hranom donijelo je zaborav gladi i poruke koje tijelo nosi - ‘Ako sam gladan, daj mi goriva’. Vrlo često jedemo bez pravog osjećaja gladi i najčešće smo neprekidno siti i puni, pa samo u sebe ubacujuemo hranu. Uz to, postoji i suprotnost - zanemarivanje stanja gladi, koja se na kraju ugasi i organizam pati - objašnjava ayurvedska stručnjakinja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mnogi se ujutro bude s osjećajem sitosti i punine, no to je znak da nam je organizam pretrpan još od prijašnjeg dana i da prbavlja to što smo unijeli. 

Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina
Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina

- Ako ujutro jedemo, a nismo gladni, samo ćemo tijelu dati dodatni teret koji mora probaviti i sagorjeti. Pustite da probavi ono što je uneseno, poštujte znakove i jednostavno, ako ne osjećate jutarnju glad, jedite manje ili uopće ne jedite dok stvarno ne ogladnite.

Detoksikacija će vam povratiti i osvijestiti taj praiskonski osjećaj gladi - kaže Senka Kušer-Mijić te nastavlja:

- Uspješna detoksikacija je i osjećaj lakoće i poleta često praćen emocijama koje nas preplavljuju. Možete osjećati ponos na svoju ustrajnost, pa ne krijte zadovoljstvo i prepustite se tom osjećaju ispunjenja - kaže naša sugovornica. Potaknuti promjenama nakon detoksa, možda ćete lakše usvajati nove navike. 

ZNAKOVI DOBROG DETOKSA:

Puni smo energije, nema osjećaja nadutosti
Imamo redovitu stolicu
Apetit je dobar
Koža je sjajna i glatka, a jezik ružičast i bez naslaga
Jasno mislimo i bolje vidim

Top 10: Navike koje treba zadržati nakon detoksa

Čaša tople vode

Prije doručka popijte čašu tople vode. Navika koja prati cijeli program detoksikacije, s nekoliko kapi limuna ili ne. Topla voda grije, čisti stijenke želuca, aktivira probavnu vatru i potiče probavu. 

Koristite limun

Pun je antibakterijskih i antiseptičkih svojstava. Limun potiče aktivnost želučanih sokova, ali i uzrokuje oslobađanje slobodnih radikala u tijelu. Začinite njime salatu ili ga iscijedite u toplu vodu. 

Zaboravite led i hladne napitke

Topli ili napitak sobne temperature najbolje djeluje na naš organizam, čak i ljeti. Hladna voda gasi probavnu vatru, pa za početak izbacite kockica leda iz hladnjaka. 

Ručajte oko podneva 

Iako ste zaposleni, jedite između 12 i 14 sati. Uvijek, pa i kad nemate kuhani obrok. Rad naše probavne vatre najjači je kad je sunce najsnažnije. Tad lakše izgaramo svu hranu. 

Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna
Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

Redovito čistite jezik 

Jezik je spojen s probavnim traktom. Njegovim čišćenjem pomažemo eliminaciji toksina iz tijela. Čišćenje je najbolje raditi ujutro. Protokol je opisan na stranici 42. 

Uvrstite začine u prehranu

Iz prehrane izbacite industrijske i umjetne začinske mješavine jer umjeto njih možete koristiti svježe - peršin, celer, đumbir, kadulju i brojne druge začine.  

Ne zaboravite na ghee

Ayurvedsko žuto zlato jedna je od rijetkih uljnih supstancija koju hvale zbog pozitivnog učinka. Svakodnevna žičica u jelo jedan je od prvih koraka u očuvanju zdravlja. 

Uljenje i samomasaža

Uljenje tijela i vlasišta te samomasaža revitalizirajući su postupci za kožu i cijelo tijelo. Ako nemate vremena svaki dan, primjenjujte ih u dane odmora i vikendom. 

Uvedite svojih pet minuta

Ako nemate vremena za slobodne aktivnosti, vježbu ili meditaciju, uvedite “mojih 5 minuta”. Sjedite mirno osluškujući disanje. Tako ćete stvorit naviku za uvođenje mira. 

Ayurvedske rasajane

Rasajane su supstancije koje djelju na hranjenje svih tkiva, potiču vitalnost i revitalizaciju te jačaju imunitet. To su biljke poput - Organic India Almaki, Ashwagandha, Brahmi, Tulsi, kaže Senka Kušer-Mijić. 

Pročitajte još i ovo:  Trebate li puniti mobitel cijelu noć?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'