Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

Za snažna ramena i ruke: Evo kako se pravilno rade sklekovi

Sklekovi su izazov za većinu ljudi, a ipak su jedna od temeljnih i najboljih vježbi za gornji dio tijela. Postoje razne varijacije skleka - za olakšavanje i otežavanje vježbe, a evo kako ih pravilno izvesti

Foto: Dreamstime
11 komentara

Tjelovježba općenito rezultira pozitivnim promjenama na vaš život, a nekoliko sklekova dnevno može unijeti znatno osnažiti vaš gornji dio tijela i jezgru.

Prednosti i varijacije sklekova

- Ova jednostavna vježba gornjeg dijela tijela je solidna opcija za aktivaciju mišićnih grupa ramena, tricepsa, prsa i jezgre tijela - kaže trenerica Rachel Mariotti.

Možda ćete biti u iskušenju da ih preskočite jer su teški i radije biste prešli na neku zabavniju vježbu. Međutim, sklekovi su jedna od uobičajenih fitness vježbi za gornji dio tijela i trebala bi biti temelj za ostale vježbe snage gornjeg dijela tijela. Odvojite vrijeme kako biste ih svladali prije nego pokušate s drugim vježbama i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Ako jednostavno ne možete napraviti cjeloviti sklek ili vam vježba zadaje bolove u zglobu, nemojte se sramiti spustiti na koljena. To nisu ženski sklekovi, to je samo prilagođena verzija skleka. Standardnim sklekom podižete oko 66 posto tjelesne težine, a kada sklek radite na koljenima dižete oko 53 posto tjelesne težine.

AKO NEMA SIMPTOMA Herniju diska ima svaki četvrti čovjek, no toga nije ni svjestan

Također možete probati raditi i sklekove držeći ruke na povišenoj površini kao što je kutija ili klupa - na taj ćete način smanjiti opterećenje na gornjem dijelu tijela. Bez obzira koju površinu koristili, ključno je da držite svoje tijelo u ravnoj liniji od ramena do bokova - baš kao u planku ili klasičnom skleku.

Foto: Dreamstime

Kad savladate standardni sklek, možete ga nadograditi. Primjerice izvodite sklek uz pomoć TRX-a koji aktivira stabilizatore trbušnjaka i kralježnice u donjem dijelu leđa više nego bilo koji drugi uređaj za 'ravnotežu'.

BOLJE ZDRAVLJE Samo sat vremena kućanskih poslova snižava rizik od smrti

Kako se izvodi pravilan sklek?

Počnite u položaju visokog planka s dlanovima na podu malo širim od širine ramena. Stisnite trbušnjake i jezgru kao da držite plank. Zatim savijte laktove natrag pod kutom od 45 stupnjeva kako biste spustili tijelo prema podu, pauzirajući tek kad se prsa nalaze ispod visine lakta.

ZA SNAGU Čarobne namirnice: Jedite ovu hranu, uživajte i isklešite tijelo

Izdahnite i pritisnite dlanove kako bi odgurnuli tijelo od poda i vratili se u početni položaj, istovremeno pomičući bokove i ramena. Napravite 8 do 15 ponavljanja po tri puta, piše Shape.

Na što pripaziti?

  • Kukovi i donji dio leđa ne smiju naginjati prema podu.
  • Laktovi moraju biti čvrsti, ne smiju se njihati bočno ili prema naprijed.
  • Vrat mora biti neutralan, a vi trebate lagano gledati prema tlu - ne gurajte bradu i ne dižite glavu.

ŠOKANTAN RAZLOG: Evo zašto Meghan Markle uvijek ima istu pozu u javnosti 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message