Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Za Staru godinu donosimo pet finih recepata od svinjetine

Za Staru godinu donosimo pet finih recepata od svinjetine

Staru godinu treba ostaviti iza sebe, a prema našim običajima jede se svinjsko meso, a ne perad jer svinja ‘ruje prema naprijed’, što je simbol sreće i napretka...

VIDEO

Za ulazak u Novu godinu, osim pića i dobre atmosfere, nije na odmet pripremiti i delicije poput odojka, francuske salate i neke fine čokoladne torte. Kako bi što sretniji zakoračili u Novu godinu, za glavna jela preporučuje se svinjetina. Staru godinu treba ostaviti iza sebe, a prema našim običajima jede se svinjsko meso, a ne perad jer svinja ‘ruje prema naprijed’, što je simbol sreće. Perad s druge strane, poput kokoši ‘otraga čeprka’. Zec se ne jede jer bježi pa se smatra da odnosi sreću, a s riba pliva pa s njom otpliva i blagostanje. Donosimo vam pet odličnih recepata sa svinjetinom koji će obogatiti blagdanski stol.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako napraviti kruh bez kvasca

Pokretanje videa...

00:43

Škotska jaja

Sastojci: 450 g svinjske kobasice, 3 lista kadulje, grančica peršina, 2 žlice pšeničnog brašna, 5 jaja, žlica sjemenki sezama, žlica sjemenke bundeve, žlica sjemenke suncokreta, 3 žlice miješanih orašastih plodova, dl biljnog ulja.

Priprema: Skuhajte 4 jaja, ogulite ih i ohladite pod mlazom hladne vode. Ugrijte pećnicu na 180°C. Ogulite meso iz kobasica iz ovitka pa pomiješajte s kaduljom i nasjeckanim peršinom. Podijelite smjesu na četiri dijela. Svako jaje obložite smjesom s mesom od kobasica i oblikujte u kuglicu. Zarolajte u brašno pa u istučeno jaje. Svaku kuglicu zarolajte u pomiješane sjemenke i orašaste plodove. Pecite 20 minuta na vrućem ulju.

Svinjski kotleti s jabukama

Sastojci: 4 svinjska kotleta (debljine dva centimetra), sol, papar, 3 žlice maslaca, 2 jabuke, oguljene i tanko narezane, luk, 2 žlice smeđeg šećera, 2 žličice cimeta 160 ml jabukovače, 80 ml vrhnja za kuhanje.


Priprema: Kotlete začinite solju i paprom s obje strane. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite dvije žlice maslaca. Odmah dodajte svinjske kotlete i pecite ih dok ne porumene, otprilike tri minute po strani. Prebacite na tanjur i ostavite sa strane. Vratite tavu na srednje jaku vatru i otopite jednu žlicu maslaca. Odmah dodajte jabuke i luk i dinstajte ih, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko pet minuta. Umiješaj zatim smeđi šećer i cimet. Dodajte jabukovaču i vrhnje. Pričekajte minutu pa dodajte svinjske kotlete i kuhajte između sedam, osam minuta. Kotlete poslužite s jabukama.

Lički Božić za prste polizati: Uz odojak i kolače stiže i rakijica
Lički Božić za prste polizati: Uz odojak i kolače stiže i rakijica

Buncek pečen u pivu

Sastojci: svinjska koljenica, svježe mljeveni papar, sol, 2 žlice ulja, 1,2 šalice goveđeg temeljca, šalica crnog piva, 2 luka, 500 g korijena celera, 4 male žlice kukuruznog škroba.


Priprema: Operite koljenicu i posušite je papirnatim ručnikom. Natrljajte solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i popržite meso sa svih strana. Dodajte temeljac i stavite peći 100 min na 205°C. Pivo pomiješajte sa žličicom soli pa time polijevajte koljenicu svakih 15 min. Nakon 70 min pečenja dodajte četvrtine luka i komade celerova korijena te sve izmiješajte sa sokom od pečenja. Povećajte temperaturu na 220°C i pecite još pola sata. Izvadite povrće i koljenicu iz tave i pokrijte, a umak začinite prema želji i dodajte škrob. Poslužite s kiselim kupusom.

Svinjska koljenica s knedlima od kruha

Sastojci: Koljenica: 1500 g svinjska koljenica, 1 l mesnog temeljca, 250 ml crnog piva, 2 luka, 3 režnja češnjaka, žličica koncentrata rajčice, grančica majčine dušice, 3 lista kadulje, žlica mažurana, žlica ružmarina, gustin, svinjska mast, žličica kima;

Knedle od kruha: 10 bijelih peciva, 1 l mlijeka, 3 jaja, luk, vezica peršina, žlica ulja, sol

Priprema:

Koljenica: Dan prije koljenicu operite, osušite i zarežite kožicu. Utrljajte začine (sol, papar mažuran, ružmarin i kim) i ostavite na hladnom. Mast zagrijte i na jakoj vatri zapecite koljenicu sa svih strana, dodajte luk i koncentrat rajčice, kratko popržite i zalijte temeljcem. Kada zakipi dodajte majčinu dušicu, kadulju i češnjak. Dolijte pivu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 2,5 sata. Za vrijeme pečenja u više navrata prelijte koljenicu s umakom od pečenja, po potrebi dolijte vruće vode. Da bi kožica bila hrskava pri kraju pečenja povećajte temperaturu pećnice na 220°C i pecite još 15-20 minuta Koljenicu izvadite, umak procijedite kroz sito, začinite po potrebi sa još soli i papra i ako je potrebno povezati sastojke, dodajte malo gustina.

Knedle od kruha: Peciva (stara jedan dan) narežite na kockice i prelijte mlakim mlijekom. Luk ogulite i nasjeckajte. Na ulju popržite luk do zlatno-smeđe boje i dodajte u smjesu. Dodajte jaja i sjeckani peršin i sve dobro izmijesite rukama. Ako vam je smjesa suha dodajte još mlijeka, a ukoliko je prerijetka dodajte malo krušnih mrvica. S navlaženim rukama napravite cca 8 knedli. U loncu zakuhajte malo posoljenu vodu stavite knedle. kada voda zavrije, ugasite i ostavite 25 minuta.

Morate ih isprobati: Cheesecake kuglice od samo tri sastojka
Morate ih isprobati: Cheesecake kuglice od samo tri sastojka

Lungić punjen suhim šljivama

Sastojci: 500 g svinjskog lungića (očišćen od masnoće i žilica), 100 g suhih šljiva, 2 dl bijelog vina, 0.30 dl rakije šljivovice, 3 dl povrtnog temeljca, žlica svinjske masti, 3 žlice kiselog vrhnja.


Priprema: Meso očistite od žila i žilica. Dugačkim nožem napravite džepić u koji punite suhe šljive. Začinite sa soli i paprom. Pisanicu uvaljajte u brašno i lagano prepržite na svinjskoj masti sa svih strana. Dolijete bijelo vino. Iskuhajte ga na 1/3, zatim dolijte temeljac i pustite da kuha 20 minuta. Kad se tekućina reducira, dodajte kiselo vrhnje i šljivovicu. Začinite i poslužite. Servirajte uz knedle od kruha, njoke, pire krumpir.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku