Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zaslađivač sukraloza zajedno s ugljikohidratima povisuje šećer

Zaslađivač sukraloza zajedno s ugljikohidratima povisuje šećer
1

Studija s Yale ukazala da sukraloza, koju sadrže neki zaslađivači, u kombinaciji s ugljikohidratima dovodi do povećanja razine šećera u krvi i kod zdravih osoba, a time i rizika pretilosti i dijabetesa

VIDEO

Konzumacija umjetnih zaslađivača, odnosno sukraloze (oznaka E 955) koja je sastojak u mnogima od njih (poput marke Splenda, Zerocal, Sukrana, SucraPlus i drugih), u kombinaciji s ugljikohidratima može rezultirati povećanjem razine šećera u krvi i kod zdravih ljudi. Utvrdila je to skupina istraživača sa Sveučilišta Yale, čija je studija objavljena u časopisu 'Cell Metabolism'.

Sukraloze ima u mnogim namirnicama, od muffina od cjelovitih žitarica, pa do kečapa sa smanjenim udjelom šećera te u tisućama pekarskih proizvoda, začina, sirupa i ostalih proizvoda široke potrošnje, gotovo svi koji sadrže ugljikohidrate. Otkriće za koje istraživači upozoravaju da se tek treba potvrditi u drugim studijama, postavlja nova pitanja o upotrebi umjetnih zaslađivača i njihovom učinku na debljanje i opće zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:43

U studiji na Yaleu, istraživači su uzeli 60 pojedinaca zdrave težine i razdvojili ih u tri grupe: Skupinu koja je pila napitak koji sadrži ekvivalent dva paketa zaslađivača sukraloze, drugu skupinu koja je pila napitak zaslađen stolnim šećerom i treću, kontrolnu skupinu, koja je pila napitak s umjetnim zaslađivačem zvanim maltodekstrin.

Pića sa zaslađivačima nisu ni blizu opasna kao sa šećerom
Pića sa zaslađivačima nisu ni blizu opasna kao sa šećerom

Molekule maltodekstrina ne vežu se za receptore okusa u ustima i nemoguće ih je otkriti. Iako je osjet napitka treće skupine bio identičan skupini koja je pila napitak sa sukralozom, samo je ta skupina pokazala značajne štetne učinke na zdravlje.

Umjetni zaslađivač sam po sebi nije loš, ali se mijenja u kombinaciji s ugljikohidratom, upozoravaju stručnjaci. Sedam pića tijekom dva tjedna kod prethodno zdravih ljudi iz ove skupine dovelo je do intolerancije na glukozu, što je metaboličko stanje koje rezultira povišenom razinom glukoze u krvi i povećava rizik od dijabetesa, piše Washington Post.

Oprez sa zaslađivačima! Često korištenje remeti metabolizam
Oprez sa zaslađivačima! Često korištenje remeti metabolizam

Otkriće je uslijedilo nakon prošlogodišnjeg istraživanja u časopisu JAMA Internal Medicine, koje je pokazalo da konzumiranjem dvije ili više čaša umjetno zaslađenih bezalkoholnih pića dnevno povećava rizik smrti od krvožilnih bolesti. I studija iz 2008. godine, koju su proveli znanstvenici sa sveučilišta Purdue, pokazala je da umjetna sladila mogu rezultirati većim krvnim tlakom, debljanjem i povećanim rizikom od dijabetesa, moždanog udara i srčanih bolesti u štakora.

Znanstvenici u toj studiji dali su grupi štakorica jogurt zaslađen glukozom. Druga grupa životinja dobila je jogurt zaslađen sa saharinom  koji sadrži nula kalorija. No, ova je grupa konzumirala više kalorija, dobivala na težini, skupljala više tjelesne masnoće i slično. 

Istraživači su otkrili da umjetni zaslađivač sam po sebi ne utječe na metabolizam, ali kad ga popijete s ugljikohidratima, pogrešno se postupa tako da promijeni osjetljivost na slatkoću i tome prilagodi reakcije mozga. Tako je kod skupina koje su konzumirale zaslađivač sa ugljikohidratima inzulin bio znatno viši, što s vremenom može dovesti do metaboličke disfunkcije i debljanja.

Zdravi prirodni zaslađivači mogu sniziti krvni tlak
Zdravi prirodni zaslađivači mogu sniziti krvni tlak

Frank Hu, profesor i predsjedatelj odjela prehrane u Školi javnog zdravlja na Harvardu, obavio je opsežno istraživanje o niskokaloričnim zaslađivačima i kaže da su, ovi rezultati pomalo iznenađujući i da ih je potrebno ponoviti u budućim studijama.

- Studija je bila kratkotrajna i nejasno je mogu li učinci trajati dugoročno i dovesti do kliničkih ishoda, primjerice do debljanja i pretilosti. Podaci iz prethodnih kontrolnih ispitivanja pokazali su da zamjena niskokaloričnih zaslađenih napitaka redovitim kalorijskim verzijama rezultira skromnim gubitkom težine i gubitka masti - kaže. Dodaje  da se ovo istraživanje usredotočilo samo na jednu vrstu niskokaloričnog zaslađivača i tekući oblik ugljikohidrata, pa je teško generalizirati nalaze.

Stevia napokon dostupna kao prirodni zaslađivač
Stevia napokon dostupna kao prirodni zaslađivač

O djelovanju sukraloze provedeno je oko 110 studija, u kojima se sve do sada pokazivalo da je ona sigurna za upotrebu te da može pridonijeti smanjenju kalorija, a time i debljanja.  S druge strane, za konzumni šećer dokazano je da djeluje štetno i može povećati rizik od niza bolesti, posebno pretilosti i dijabetesa. No, potrošnja šećera u SAD-u opadala je u posljednja dva desetljeća, a stopa pretilosti i dalje raste, upozoravaju stručnjaci. 

I Ali Webster, direktorica  istraživanja za Međunarodno vijeće za informacije o hrani, kaže da je metodologija studije promašena.

- Treba ju uzeti sa zrnom soli. U ta dva tjedna na primjer, nije bilo mjerenja unosa hrane, a potrebno je pratiti  što ispitanici jedu i piju - upozorava. To su priznali i sami istraživači, no kažu kako su uzeli u obzir slučajno odabrane ispitanike i podijelili ih po skupinama tako da imaju približno iste karakteristike, pa šanse da postoji velika razlika u grupi koja se pratila nisu velike, odgovara dr. Dana Small, autorica istraživanja na Yaleu. 

Dijetni umjetni zaslađivači debljaju više od šećera
Dijetni umjetni zaslađivači debljaju više od šećera

Lisa Lefferts, viša znanstvenica u Centru za znanost upozorava da svi zaslađivači ne djeluju jednako. Neki od njih sadrže saharin, lako sadrži agense za povećanje volumena i njegov je volumen usporediviji sa šećerom. Aspartam, uobičajeni zaslađivač u prehrani gubi slatki okus pri zagrijavanju, pa ga nije dobro koristiti u kuhanju i pečenju. Trudnice ipak trebaju biti oprezne sa saharinom, dok bi svi trebali izbjegavati uporabu aspartama i neotama, jer sadrže spoj koji se razgrađuje do metanola.

- Ljudi misle da su umjetni zaslađivači isti, no među njima ima razlika - upozorava Lefferts. Dodaje kako oni utječu na receptore u cijelom tijelu. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa