Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zbirka Politeo: 'Moje avione su oslikavali Edo Murtić, Šutej...'

Zbirka Politeo: 'Moje avione su oslikavali Edo Murtić, Šutej...'

U Muzeju Matija Skurjeni još traje izložba drvenih maketa aviona koje su oslikali vrhunski svjetski umjetnici, iz Zbirke Politeo, Tonija Politea koji je zaslužan za ovo blago

VIDEO

Svaki od ovih aviona sletio je u jedan atelijer i iz njega poletio poseban. Za mene svaki od njih ima ogromnu emocionalnu vrijednost. Prije svega, oni su svojevrsni dnevnik mojih putovanja, jer samih svuda po svijetu nosio sa sobom u posebnoj drvenoj kutiji. No, svaki je bio i povod za druženje s umjetnikom u atelijeru, za razgovore s njima i to je nešto posebno, kaže poznati kolekcionar Toni Politeo, nakon što smo u njegovom društvu obišli iznimno vrijednu izložbu umjetnički oslikanih drvenih aviona iz Zbirke Politeo, pod naslovom "Air Art 1903. – 2023.", koja je nedavno otvorena u galeriji Muzeja Matije Skurjenija u Zaprešiću, gdje se može pogledati do 10. svibnja.

POGLEDAJTE VIDEO: Toni Politeo i Ante Žaja  o interesu za maketama aviona iz Zbirke Politeo

Pokretanje videa...

Zaprešić: Toni Politeo, kolekcionar i vlasnik zbirke oslikanih aviona 02:40

Prvi rok bio je do polovice travnja, no interes publike je velik, pa su se u Muzeju prilagodili tome. 

Riječ je o malim maketama drvenih dvokrilaca za koje biste u prvom času pomislili da su dječje igračke. No, svaki od tih aviona ima potpis i pečat umjetnika koji ga je oslikao. Politeo kaže kako više ni ne zna koliko ih je točno u cijeloj zbirci, procjena je oko 250, ali treba računati i dva aviona koji imaju promjer oko dva metra i koji su i u galeriji zapravo složeni dijelovima. Na žalost, u galerijskim prostorima najčešće nema mjesta za njihovo postavljanje, tako da čekaju neki veći prostor.

Nikada viđene fotografije Tita: Slavio je uz cigare i političare, a jeo je tortu s bubamarama
Nikada viđene fotografije Tita: Slavio je uz cigare i političare, a jeo je tortu s bubamarama

Za izložbu u Zaprešiću ciljano je izabrao 120 aviona. Njena je priprema započela lani, u čast 120 obljetnice od prvog leta braće Wright avionom 17. prosinca 1903., što je bilo ostvarenju višestoljetnog čovjekovog sna da poleti i preleti područje oko sebe. No, izložba je organizirana i u čast prvih hrvatskih sanjara o letu, od Fausta Vrančića nadalje, kaže Politeo. Naravno, nadasve u čast umjetnosti. Jer, koliko god vas u obilasku zbirke tih malih eksponata mogu oduševiti motivi kojima su oslikani, još veće divljenje izazova činjenica da su među autorima koji su ih oslikali najpoznatiji hrvatski i svjetski suvremeni umjetnici.

Tu su Gilbert & George (UK), Missemer Martine (Francuska), Erro (Island), Sunagawa (Japan), De Gumaraes (Portugal), Caruncho (Španjolska), Selden (USA) te plejada hrvatskih autora čija se djela inače nalaze u najvećim svjetskim galerijama: Edo Murtić, Đuro Seder, Ivan Kožarić, Boris Bućan, Miroslav Šutej, Zlatan Vrkljan, Vasko Lipovac, Vladimir Dodig Trokut, Ivica Šiško i drugi. Neki od tih velikana u međuvremenu su i preminuli, što zbirci daje dodanu vrijednost, kao trag da su se ponekad znali zaigrati i na jednom posve neobičnom 'platnu'.

- Kako je sve krenulo? Od ideje u ludoj glavi – u trenu se našalio Toni Politeo, kojem to i nije prvi projekt oko kojeg okuplja velike likovne umjetnike. U njegovoj kolekciji je i nekoliko monografija s pjesmama poznatih pjesnika, poput one posvećene velikom španjolskom pjesniku Federicu Garcíji Lorca, koje su oslikavali poznati likovni umjetnici. No, to je nešto klasično, uobičajeno, očekivano u svijetu umjetnosti. Baš kao i oslikana uskršnja jaja, dodaje sugovornik u šali.

Ljubav prema umjetnosti, koja kod pravih kolekcionara brzo preraste želju da umjetnička djela samo 'skupljaju' i prelazi u strasnu želju da je potiču i otvaraju joj nove puteve. Iz te su želje rođeni prvi oslikani avioni, negdje 2000. Ili 2001. godine, kaže. Prvi umjetnici kojima je spomenuo tu ideju čak su se malo nećkali, jer nisu bili sigurni kako će se snaći na tako neobičnom 'platnu', no pomalo je krenulo.

- Kad je broj aviona dosegao prvu izložbu, za koju je tiskan i prvi katalog koji sam tada mogao i pokazati u razgovoru oko oslikavanja aviona, većinom bi rado prihvatili izazov. No, u startu nisam mislio da će to narasti u tako veliku zbirku, kaže Politeo pa priča pomalo skreće na to da u galeriji i skladištu u njegovom domu već odavno nema mjesta za čuvanje ovakvih eksponata.

Trebaju li se dječaci igrati s igračkama za djevojčice?
Trebaju li se dječaci igrati s igračkama za djevojčice?

Na žalost, nema odgovora na pokušaje da od Grada Zagreba dobije adekvatan prostor za skladište na korištenje.

No, supruga Katja, koja se isprva znala naljutiti kad bi donosio kući "još i te avione"", danas kaže da joj svaki kojeg negdje pomakne silno nedostaje i jedva čeka da ga vrate na mjesto. Tako je i ona ovom projektu dala vjetar u leđa.

Zbog toga je Politeo, nakon što se razbolio prijatelj koji je u njegovom atelijeru izrađivao makete aviona koje je nosio umjetnicima na oslikavanje, odlučio pokrenuti suradnju sa Školom primijenjene umjetnosti, koja ima i stolariju.

- Rado bih da dogovorimo suradnju, pa da učenici na taj način mogu, na primjer, zaraditi za maturalno putovanje. A te bi makete krenule na nove letove prema umjetničkim galerijama sa mnom – priča autor zbirke, radostan što su reakcije publike vrlo dobre.Već i zbog toga, kaže, ne može stati, kolekcija mora rasti dok god bude mogao - putovati.

Zaprešić: Toni Politeo, kolekcionar i vlasnik zbirke oslikanih aviona

- Reakcije publike su zapravo sjajne. Ovo je jedna od rijetkih izložbi koja je prihvatljiva publici svake dobne skupine, od vrtićke djece i osnovnoškolaca, onih koji ne znaju puno o umjetnosti ali vole vidjeti zanimljive stvari pa do istinskih ljubitelja umjetnosti s iskustvom. I svi su oduševljeni izložbom. Djeca te avione često vide kao običnu igračku koja je malo drugačija, pa negdje ostane i ta informacija da su je oslikali veliki umjetnici.To je sjajan način da im približimo umjetnost i naučimo ih na to da ona postane dio njihovog života. Odrasli posjetitelji, s druge strane, baš kao i stručna javnost, u izložbi nalaze veliku umjetničku vrijednost i baš uživaju u obilasku – kaže Ante Žaja, viši kustos i ravnatelj Muzeja Matija Skurjeni, inače i sam slikar koji potpisuje jedan od aviona. Politeo u šali dodaje kako ima još onih koji su se 'ugurali' preko veze.

I kći Tatjana Politeo, također poznata slikarica, oslikala je jedan od aviona pa čak i prodala nekoliko njih.

- Vjerujem da bi mnogi od tih aviona bili vrlo zanimljivi kolekcionarima umjetnosti, no nemam srca rastati se baš ni od jednog – kaže.

Dakle, što će biti s njima kad ova izložba završi, postoji li način da negdje trajno budu dostupni ljubiteljima umjetnosti?

Pogledajte čudesne igračke iz zagrebačkog muzeja: Kako je jedan otac 1840. usrećio dijete
Pogledajte čudesne igračke iz zagrebačkog muzeja: Kako je jedan otac 1840. usrećio dijete

- Postojala je ideja da barem dio zbirke ponudim Zrakoplovnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu, kao trajni postav. Riječ je o sadržaju koji se lijepo može povezati edukacijom o počecima letenja u Hrvatskoj, od Fausta Vrančića nadalje, no na žalost nije bilo interesa. Žao mi je zbog toga , jer mi se čini da upravo zrakoplovnoj luci nedostaje dodatnih sadržaja, osim kafića i trgovina. Bilo bi lijepo da putnici mogu pogledati i jednu takvu izložbu dok čekaju na čekiranje ili let, na primjer. No, pripremam se za razgovore o tome sa Zračnom lukom Zadar i nadam se da bi moglo biti interesa, zaključuje Toni Politeo.

Zaprešić: Toni Politeo, kolekcionar i vlasnik zbirke oslikanih aviona

Ako dio aviona 'preseli' na trajnu izložbu na zadarskom aerodromu, naš že sugovornik, naravno, opet put pod noge, s novim avionima koje treba oslikati. 

Nikad viđene Titove fotografije  muzej - prezervativa 

Strastveni kolekcionar širokog interesa, od likovnih djela, keramike, kristala, igračaka medalja, Toni Politeo, u posljednje vrijeme bavi se idejom o osnivanju muzeja prezervativa, proizvedenih za posebne namjene, koji imaju posebnu grafičku i dizajnersku vrijednost, a u svibnju 2022. ustupio nam je i iznimno vrijedne, dotad neviđene fotografije Josipa Broza Tita, koje mu je ostavio Berislav Badurina, šef Titovog kabineta posljednje tri godine njegovog života.

Među njima je i fotografija proslave Titovog rođendana, koji se slavio 25. svibnja, na kojoj drug Tiro, uz asistenciju supruge Jovanke i poslužiteljice, reže tortu s jagodama.  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije