Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zbog pandemije i lockdowna parovi se osjećaju kao 'cimeri': Evo kako ponovno upaliti iskru

Zbog pandemije i lockdowna parovi se osjećaju kao 'cimeri': Evo kako ponovno upaliti iskru

Pandemija je promijenila toliko stvari, uključujući i naš ljubavni život. Mnogi su tijekom lockdowna zbog briga i raznih drugih razloga zanemarili intimni aspekt veze

VIDEO

Mnogi parovi su proteklih godinu dana bili jedno uz drugo uz malo osobnog prostora. Neki su možda i doživjeli pad u intimnom području što je u određenoj mjeri i očekivano, objašnjava dr. Elena Touroni, psihologinja i savjetnica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jozo i Sofija 01:40

Iako je prirodno, ipak, ovaj gubitak osjećaja i novi fokus na praktičnost znači da se neki parovi više osjećaju kao 'cimeri', nego kao romantični partneri. Dobra vijest je da je to sasvim normalno i da za to postoje neka razumna objašnjenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. S partnerom ste 24/7 

Prije biste se vjerojatno vratili s posla i bili biste uzbuđeni što vidite svoju bolju polovicu. Jedva ste čekali zajednička druženja. Ali pandemija je izbrisala te granice i uklonila mnoge romantične rituale, poput izlazaka na spojeve i na večere. Umjesto toga, parovi su prisiljeni provoditi svaku minutu dana jedan s drugim. Što, naravno, ostavlja posljedice.

- Neki bi parovi mogli uživati u lockdownu jer su skupa, ali većina nas želi i treba svoj vlastiti osobni prostor i mir. Osjećaj da nemate vremena za sebe mogao bi iz veze ukloniti romantiku, strasti i intimnost. Čak i onim parovima koji su uživali provoditi više vremena sa svojim boljim polovicama, monotona priroda života u lockdownu teško pada. Vrlo lako se može dogoditi da se netko od vas dvoje krene manje truditi samo zato jer ste stalno skupa. Bez mogućnosti zajedničkog uživanja u novim iskustvima, stvari mogu postati dosadne. Kada stvari postanu dosadne nestat će i romantika i strast - objašnjava za Metro doktorica Katherine Hertlein, terapeutkinja za parove i stručna savjetnica za seksualnu terapiju.

Šest horoskopskih znakova koji će pronaći ljubav ovog proljeća
Šest horoskopskih znakova koji će pronaći ljubav ovog proljeća

2. Svakodnevni se život dramatično promijenio - uz to i vaša dinamika

- Ono što radimo u našem svakodnevnom životu neizbježno utječe na našu dinamiku odnosa. Možda ste prije korone oboje radili puno radno vrijeme ili ste možda vi bili primarni izvor prihoda u vašoj obitelji, a sada vaš partner ima tu odgovornost? S obzirom na promjene u svakodnevnom životu, trebat će vam vremena da takve promjene prihvatite i da se naviknete na njih jer one mogu utjecati na funkcioniranje i dinamiku vaše veze. Nova dinamika odnosa utjecat će na vaše osjećaje pa biste mogli biti nezadovoljni i mogli biste početi ignorirati partnera - govori Katherine.

Asosu prodaja porasla za 275% 'zahvaljujući' pandemiji korone
Asosu prodaja porasla za 275% 'zahvaljujući' pandemiji korone

3. Mentalna i fizička iscrpljenost

Borimo se s globalnom pandemijom već više od godinu dana i moramo si priznati kako je to zaista iscrpljujuće. Postoje oni koji su u pandemiji izgubili kilograme i oni koji su ih dobili. S obzirom na to, mnogi se više ne osjećaju seksi i nisu oduševljeni kada partner spomene seks i romantiku.  

Couple talking in bed

- S obzirom na to da su svi pod neizmjernim pritiskom i stresom, mnogi od nas imaju osjećaj kao da je život samo posao. Istraživanje je pokazalo da psihološki stresori ponekad mogu iscrpiti više od fizičkih, ostavljajući vaše tijelo u stalnom načinu borbe ili bijega. To vas može iscrpiti i umoriti toliko da vam se ne da ništa raditi. Toliko da biste samo sjeli ili legli i gledali televiziju. Ne da vam se niti zbližavati s partnerom, niti se s njim družiti. Nedostatak trenutaka intimnosti, spontanosti i iznenađenja također mogu pridonijeti osjećaju da ste vas dvoje 'cimeri', a ne par - objašnjava terapeutkinja.

Odgovori na 10 pitanja o seksu koja muče dugogodišnje parove
Odgovori na 10 pitanja o seksu koja muče dugogodišnje parove

Evo kako se vratiti na pravi put:

Izdvojite vrijeme za sebe

Ovo zvuči kontraproduktivno, ali bitno je izdvojiti vrijeme za sebe. 

- Nađite vremena i mirno mjesto u kući gdje možete čitati, sjediti i razmišljati i samo biti sami. Previše socijalne interakcije može vam ostaviti osjećaj iscrpljenosti bez obzira koliko se dobro slažete s obitelji ili partnerom. Pokušajte ohrabriti svog partnera da učini isto za sebe - savjetuje doktorica.

Zbog pandemije korona virusa očekuje se kraći životni vijek
Zbog pandemije korona virusa očekuje se kraći životni vijek

Radite u odvojenim sobama 

Fizičko odvajanje prostora moglo bi vam doista pomoći. Ne samo da ćete imati o čemu pričati nakon radnog dana nego biste tako i mogli početi nedostajati jedno drugome. 

- Ako oboje radite od kuće, radite u odvojenim sobama ako je ikako moguće. Ovo vam može pomoći da budete produktivniji i bolje se usredotočite, što sprječava vašeg partnera da vam postane distrakcija i izvor ogorčenosti. To će vam također pružiti određenu udaljenost, stvarajući priliku da se ponovno povežete na kraju dana - pojašnjava Katherine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru