Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Zdravije i jeftinije: Sami kuhajte za bebu i tako uštedite novac

Zdravije i jeftinije: Sami kuhajte za bebu i tako uštedite novac

Hrana za bebe može biti skupa, a ako imate novorođenče, životni troškovi su vam daleko veći nego prije i svaka kuna može puno značiti. Stručnjaci stoga savjetuju kako uštedjeti na hrani za bebe

VIDEO

Veliki razvojni korak je prelazak sa majčina mlijeka na kašice i dohranu, no to ujedno znači da ćete prilikom odlaska u trgovinu više novca trošiti na kupovnu hranu za bebe. Uz sve troškove koje već imate, nije riječ o maloj i zanemarivoj stavci, pogotovo jer se ona može izbjeći i svoju bebu možete nahraniti zdravim, ukusnim i nutritivno vrijednim obrocima za puno manje novca, piše Parents

POGLEDAJTE VIDEO: Čudesni svijet beba

Pokretanje videa...

Bebe se smiju 01:30

1. Sami kuhajte za svoju bebu

Iako sada kao roditelj imate puno novih obveza i čini vam se da je priprava dječjih kašica pravi izazov, roditelji koji su već to prošli kažu kako to može značajno umanjiti troškove. 

- Ideja da sama radim kašice bila mi je pretjerana, pogotovo jer radim i istovremeno žongliram s obvezama oko bebe. No u stvarnosti, zapravo je to tako jednostavno - otkriva mama Andrea Woroch

Savjetuje da kašice pripremite unaprijed i višak zamrznete kako biste uvijek imali pri ruci obrok, a ne morate ni trošiti velik novac zna posebne aparate za pripravu dječje hrane. Dovoljno je povrće skuhati na pari i potom ga blenderom usitniti u kašicu ili narezati na manje komade ako vaše dijete već može samostalno jesti. 

Iskoristite svježe voće i povrće za one prve dječje zalogaje
Iskoristite svježe voće i povrće za one prve dječje zalogaje

Kumiko Love, financijska savjetnica i autorica bloga The Budget Mom, kaže da je naučila pripravljati kašice dok je njezin sin bio jako malen.

- Kao novopečenoj mami ta me činjenica umirila jer sam znala da osobno pripremam hranu, a on ima osjetljiv želudac. Koristila sam sezonsko voće i povrće, usitnjavala ga štapnim mikserom i spremala u hladnjak - objašnjava Love. 

Zamrznuto voće i povrće idealno je za pripremu kašica. 

Thinkstock

- Zamrznuto povrće je uvijek dostupno i u bilo kojem trenutku možete ga skuhati i pripremiti kašicu za svoju bebu. Isto vrijedi i za voće. Usitnite ga i pretvorite u pire ili kupujte sezonsko voće koje je jeftinije - savjetuje Teresa Britton, autorica bloga Moms Who Save. 

Naravno, uvijek će biti trenutaka kada ćete morati kupiti gotovu hranu za bebe u trgovini, no ako nađete način kako pripremati obroke kod kuće, to biste mogli osjetiti na novčaniku. 

Bundeve prepune vitamina idealne su za početak dohrane
Bundeve prepune vitamina idealne su za početak dohrane

2. Beba jede što i ukućani

Odličan način za uštedu novca jest i činjenica da ne morate kupovati posebne namirnice za bebu, nego koristite one koje jede i ostatak obitelji. 

- Značajno sam uštedjela tada, a metodu koristim i danas, kada sam shvatila da moj sin može jesti isto što i ja. Kad je navršio 10 mjeseci, pretvorila sam u kašicu sve što smo i mi jeli. Jedino, uvijek bih za njega odvojila manji dio koji sam ostavljala nezačinjen - dodaje Love. 

Naravno, ako beba ima alergije na hranu ili druge tegobe, neće uvijek biti moguće iskušati ovu metodu. No ako je koristite kad god je to moguće, mogli biste uštedjeti. 

- Dodatna prednost činjenica da beba jede što i vi leži u tome što će odrastajući imati na raspolaganju veću paletu hrane u kojoj može uživati i jelovnik joj nećete ograničiti na nekoliko okusa hrane za bebe iz trgovine - kaže Britton. 

Dohrana: Manje će birati kad je brokula prva na meniju djeteta
Dohrana: Manje će birati kad je brokula prva na meniju djeteta

3. Pratite sniženja 

Prilikom sljedećeg odlaska u trgovinu provjerite postoje li akcije na kašice za bebe ili možda određene internetske stranice nude snižene cijene. 

- Na hrani za bebu štedim jednako kao i na hrani za ostale ukućane. Kupujem na rasprodajama, koristim kupone za sniženja i aplikacije sa uštedama, a kad naiđem na povoljnu ponudu, gomilam zalihe - kaže Britton dodajući da i proizvođači hrane na svojim stranicama nerijetko nude povoljnije cijene. 

Većina trgovina nudi promotivne kupone ako se učlanite u njihove besplatne programe vjernosti ili pak mogućnost da kupnjom određenih proizvoda štedite bodove koje možete iskoristiti za dječju hranu. 

- Možete uštedjeti i ako kupite običan pire od jabuke umjesto kašice za bebe. Samo provjerite na deklaraciji da ste uzeli proizvod bez dodanih šećera. Također, ako kupujete više proizvoda, svakako provjerite rok trajanja kako biste sve zalihe stigli potrošiti na vrijeme. I na kraju, kupujte hranu koju vaša beba voli. Ako kupite previše hrane koju ne želi jesti, morat ćete je baciti - savjetuje Britton. 

15 namirnica koje vaša beba može jesti iako još nema zuba
15 namirnica koje vaša beba može jesti iako još nema zuba
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku