Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Znanstvenici otkrili kako ptice uspiju tako precizno navigirati

Znanstvenici otkrili kako ptice uspiju tako precizno navigirati
1

Ovo je prvi put da su otkrili magnetorecepciju u životinjskom svijetu, a više od 40 godina su istraživali kako zapravo ptice navigiraju dok lete prema jugu zimi te se vraćaju u proljeće

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako povećati izdržljivost? To je zapravo lako, kaže znanost

Znanstvenici su pretpostavljali da ptice osjećaju magnetsko polje i koriste ga za navigaciju, no donedavno nisu mogli dokučiti kako to točno rade, piše Bigthink.

Različiti timovi su uspjeli ustanoviti da ptice zapravo vizualiziraju magnetosferu. Studija njemačkog Sveučilišta Oldenburg bavila se proučavanjem europskog crvendaća, dok je švedska studija Sveučilišta u Lundu proučavala zebrastu zebu.

Koža postaje ovisna o deziću, a postoji način da to spriječite
Koža postaje ovisna o deziću, a postoji način da to spriječite

Dugo se mislilo da su stanice bogate željezom u ptičjim kljunovima pomogle u navigaciji, a zatim je Klaus Schulten sa Sveučilišta u Illinoisu krajem 1960-ih sugerirao da životinje koje se sele, uključujući ptice, moraju u očima ili mozgu imati molekulu koja reagira na magnetsko polje. Njegovu tezu su počeli podupirati sve brojniji dokazi.

POGLEDAJTE VIDEO (Kako ptice pronalaze svoj put kući): 

Švedsku studiju je objavio časopis 'Journal of the Royal Society Interface', dok je njemačku objavio 'Current Biology'. Obje studije se baziraju na proučavanju vrste proteina kriptokroma.

Timovi su otkrili da je dio tog proteina, Cry4, osjetljiv na plavu svjetlost uključujući i onu koju isijava magnetsko polje Zemlje. Poznato je da ptice i biljke imaju fotoreceptivne stanice koja reagiraju na plavu svjetlost, neophodnu za cirkadijalni ritam. No ovo je prvi put da je magnetorecepcija otkrivena u životinjskom svijetu.

U samo par minuta očistite svoju prostirku za vježbanje
U samo par minuta očistite svoju prostirku za vježbanje

Stanice vidnog magnetskog polja ptica oslanjaju se na kvantnu koherenciju. To je interakcija s kvantnim poljem koje pticama selicama omogućuje navigiranje, tvrdi biolog Atticus Pinzon-Rodriguez sa Sveučilišta Lund. Nedavno istraživanje pokazalo je da mogu biti uključena tri moguća kriptokroma, Cry1, Cry2 i Cry 4. Znanstvenici u oba tima su istražili ekspresiju gena povezanu sa svakim proteinom.

Otkrili su da ekspresije Cry1 i Cry2 fluktuiraju tijekom dana, budući da su obojica vezani za cirkadijanski ritam, doj je Cry 4 ostao konstantan. Kako se protein ovog gena kontinuirano proizvodi, istraživači vjeruju da je povezan s otkrivanjem magnetskog polja. Smatrajte da pomoću njega ptice navigiraju. Postoje i druga otkrića. Na primjer, pokazalo se da su europski crvendaći pojačali Cry4 ekspresiju tijekom migracijske sezone, što nije bio slučaj kod kokošiju.

Oba tima su osim pregleda genske ekspresije, otkrila da područje u mrežnicama ptica gdje se nalazi Cry4 prima puno svjetla. Iako su dokazi uvjerljivi, potrebna su dodatna istraživanja, posebno na vrstama ptica s latentnim Cry4, kako bi se potvrdili ovi rezultati, prenosi Big Think.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Znanost konačno dala odgovor - jesu li pametniji psi ili mačke

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:39


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith