Kako povećati izdržljivost? To je zapravo lako, kaže znanost | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kako povećati izdržljivost? To je zapravo lako, kaže znanost

Kako povećati izdržljivost? To je zapravo lako, kaže znanost
1

Stvar je u varanju vlastitog mozga, a znanstvenici su dokazali kako placebo može povećati rezultate i do 3 posto, no zašto je to tako nitko sa sigurnošću ne može reći

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zapustili smo se: Ljudi sad ne vježbaju i ne hrane se kao prije

Pico Simón Bolívar jedna je od najviših planina u Kolumbiji. Blizu vrha na 5550 metara visine je upola manje kisika nego što je na razini mora. Zrak tamo otežava hodanje i uzrokuje umor i glavobolju, pa se tijelo pokušava prilagoditi: broj disanja se povećava, srce se brže tuče, a krvne žile se šire kako bi dobile više kisika u tkiva.

Kao što možete očekivati, davanje spremnika kisika penjaču poništit će sve te promjene. No, ono što ne biste očekivali je da da možete postići potpuno isto ako je rezervoar za kisik lažan, odnosno da je prazan. 

Fabrizio Benedetti je znanstvenik sa Sveučilišta Torino koji je proveo upravo takav eksperiment - ljudima je davao placebo kisik na planinama u Kolumbiji, Aljasci i u svom laboratoriju u Alpama i primijetio isto - lažni spremnici s kisikom mogu oponašati efekte stvarnih.

Fotolia

Efekt djeluje samo ako ispitaniku prvih par puta da stvarni spremnik s kisikom, a potom ga zamjeni lažnim, jer na taj način njihova tijela očekuju primanje kisika. Tako, iako je spremnik prazan, on ipak može poboljšati fizičke performanse na vježbama hodanja na velikoj visini. 

No, pitanje je kako?

- To je pitanje za milijun dolara. Nema kisika u krvi, nema kisika u tijelu, no dobili smo isti efekt kao da smo im dali kisik. Iskren odgovor je da ne znamo - rekao je za BBC.

Više, brže, jače

U medicinskom kontekstu obično čujemo za placebo učinak. To je koristan rezultat vjerovanja da će tretman djelovati, a ne neki drugi učinak samog liječenja, koji često nije ništa drugo nego pilula šećera. Pokazalo se da placebo poboljšava simptome svega, od kašlja i bolova do depresije, pa čak i Parkinsonove bolesti.

Do forme uz 10.000 koraka: 8-tjedni plan hodanja za vitalnost
Do forme uz 10.000 koraka: 8-tjedni plan hodanja za vitalnost

U novije vrijeme, znanstvenici poput Benedettija postali su zainteresirani za način na koji bi placebo mogao funkcionirati u svijetu sporta. Bilo koji profesionalni sportaš reći će vam da njihova uvjerenja o pobjedi igraju ogromnu ulogu u uspjehu, a istraživanje sugerira da modificiranjem njihovih očekivanja, placebo efekt može imati snažan utjecaj na brzinu ili koliko daleko mogu ići.

U jednoj su studiji dobro pripremljeni biciklisti čuli da će dobiti ništa, malu ili visoku dozu kofeina prije ispitivanja. U stvarnosti su svi dobili placebo. Rezultat je otkrio kako su oni koji su mislili da su dobili malu dozu kofeina nakon nje imali 1,5 posto bolje rezultate, a oni s navodno visokom dozom čak 3 posto - sve u utrci na 10 kilometara.

Tour of Croatia 2018 | photo: www.kl-photo.com

Iako tri posto možda ne zvuči kao puno, u svijetu vrhunskog sporta to čini razliku između osvajanja medalje i 10-og mjesta.

Eksperimenti poput ovih upućuju na podsvjesni mehanizam na koji placebo efekt poboljšava performanse. Jedna od hipoteza je da placebo efekt smanjuje anksioznost. Ako biciklist misli da prima supstancu koja će povećati sposobnost, možda će se moći opustiti jer ima osjećaj da ima 'sigurnosnu mrežu'.

Bez boli znači uspjeh

Druga je mogućnost da se placebo efekt utječe na putove koji reguliraju bol i izdržljivost.

6 jasnih znakova da se morate kretati više: Umor, bol, zatvor
6 jasnih znakova da se morate kretati više: Umor, bol, zatvor

- Jedan od glavnih ograničavajućih čimbenika performansi i tjelesne vježbe je umor. Možete to pokušati ignorirati, ali osjećaj intenzivne boli je teško ignorirati. Ona se javlja da zašiti tijelo od oštećenja - kaže Emma Cohen, koja vodi laboratorij Social Body na Sveučilištu u Oxfordu.

To znači da bi u teoriji mogli ići malo više, jače i bolje od svojih mogućnosti, no tijelo i mozak nas oprezno zaustavljaju i čuvaju rezervu. Placebo bi mogao djelovati kao lažni signal koji utječe na izračun mozga koliko je tijelu snage ostalo.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Trčanje i bicikliranje - razmak od 4, a oni koji jure 20 metara!

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:39
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu