Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Znanstvenici su objasnili kako 'natjerati' djecu da jedu zdravo

U sklopu studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition, Education and Behaviour, 87 djece u dobi od tri do šest godina šest je tjedana dvaput tjedno dobivalo hranu po želji

happy family funny kids bake cookies in kitchen
Foto: Evgeny Atamanenko
4 komentara

Znanstvenici s Državnog sveučilišta u Washingtonu i Državnog sveučilišta Florida pokušali su testirati što najviše utječe na prehrambene navike djece, koristeći pritom namirnice koje djeca najmanje vole: jednu su im stalno nudili kao obrok, a uz drugu su im 'davali' i priču. Prije početka studije, znanstvenici su djecu u dobi od tri do šest godina pitali koliko im se sviđaju rajčice, zelena paprika, leća i drugo povrće.

Uz jednu bi im namirnicu rekli: 'Ovo će ti pomoći da brže rasteš i trčiš' ili 'Voće i povrće pomažu da se ne razboliš'.

OBITELJ IZ HORORA Pred djecom je ubijala ljubimce: Skuhala štence i propucala psa

Nakon šest tjedana oba su pristupa imala približno isti rezultat. No kada su prehrambene navike djece ponovno provjeravane nakon jednomjesečne pauze, pokazalo se da je znatno bolji ishod imala metoda ponude obroka uz pojašnjenje o hrani. Djece su u prosjeku jela 14 grama više ponuđene ‘neomiljene’ hrane nego ranije, no i to je pomak, smatraju znanstvenici.

jelo | Autor: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Glavna autorica studije Jane Lanigan kaže da je bit u tome da se komentarima uz hranu fokusiramo na ciljeve djeteta, ali i da je važno istodobno ponuditi preciznu i točnu informaciju o namirnicama koje djetetu dajemo.

- Željeli smo pomoći roditeljima kojima se i prečesto savjetuje što bi njihova djeca trebala jesti, ali ne i kako ih privoljeti da tu hranu i pojedu - rekla je Lanigan.

Nutricionistica Nanette Stroebele-Benschop s Instituta za nutricionizam u Hohenheimu u Njemačkoj smatra da je' uspjeh ako dijete nakon ovakvog pristupa pojede i samo nekoliko žličica ponuđene hrane.

PREHRANA JE GLAVNI FAKTOR Oprez! Ovih sedam namirnica mogu biti glavni krivac za akne

- I jedna cherry rajčica je bolja nego ništa. Sve što djeca redovito konzumiraju može imati pozitivan utjecaj na njihovu prehranu u budućnosti - objašnjava nutricionistica.

Foto: Dreamstime

Posljednji naputak istraživača, ali ne i manje bitan, bio je da je vrlo važno obrok pojesti bez stresa, te da djecu ne treba prisiljavati da probaju ili da pojedu neku hranu. Istodobno roditeljima, tetama u vrtiću ili skrbnicima savjetuju da i sami doznaju više o namirnicama kako bi djetetu kvalitetno i točno mogli pojasniti prednosti zdrave prehrane, piše portal The Swaddle.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message