Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Znate li za slasni talijanski specijalitet all'Amatriciana?

Znate li za slasni talijanski specijalitet all'Amatriciana?
1

Tako ga je brzo i jednostavno složiti. Isprobajte varijantu i s nekom drugom vrstom tjestenine osim bucatina. Za izvorni okus probajte nabaviti pecorino sir...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ručak za četveročlanu obitelj: Svaki dan, za manje od 30 kn!

Čak i ovih dana, kad se "razvlačimo" po doma, kuhanje nije uvijek visoko na listi prioriteta. Pogotovo ne kompliciranijih jela. Zato, kao i onda kada se umorni vraćamo s posla i željom da nešto na brzinu pojedemo, posežemo za tjesteninom. Uz brašno, ulje, šećer i rižu, tjestenina je od onih namirnica koje smo prve pokupovali u želji da se spasimo ako nastane kataklizma, pa zašto je ne iskoristiti u finim i nadasve brzim jelima. 

Pokretanje videa...

00:43

Jedno od tih jela je i jedno od najboljih talijanskih jela poznatih u svijetu čije se bogatstvo krije u jednostavnim lokalnim sastojcima. Nekad klasificirano kao siromašno jelo, all' Amatriciana je idealan spoj dimljene pancete i bogatog talijanskog umaka od rajčice s bucatinima, ili makaronima.

U svoju ju je kuharicu uvrstila i stručnjakinja za talijansku hranu, Anna Del Conte, čiji vam izvrstan i provjeren recept donosimo u nastavku, a koja posljednjih desetljeća neumorno educira Britance o najboljim talijanskim specijalitetima. 

Od 18. stoljeća all'Amatricianu prisvajaju stanovnici grada Amatrice u središnjim Apeninima, gdje se 15. kolovoza pripremaju goleme količine ovog specijaliteta za domaću feštu. Umak ili Sugo all’Amatricianase tradicionalno se pravi od guangale (sušenih svinjskih obraza), a aromatizira se s puno sušenog čilija i naribanim pecorinom sirom kako bi se uravnotežila masnoća mesa. No u svim modernijim varijantama mijenja se s dimljenom pancetom rezanom na kockice. 

Prije nego što je dobio naziv Amatriciana, umak se zvao gricia, a u jednoj verziji dobio je ime po mjestu Grisciano nedaleko Amatrice. Pastirsko jelo ovog naziva zapravo je bilo bez dodatka umaka od rajčice koji se počeo raditi tek krajem 18. stoljeća.

Borbe za kvasac? Pažanin dao recept za kruh bez tog sastojka
Borbe za kvasac? Pažanin dao recept za kruh bez tog sastojka

Bucatini all'Amatriciana

  • 350 g dimljene pancete 
  • žlica maslinova ulja
  • mali luk, vrlo sitno sjeckan
  • sol, papar
  • češanj češnjaka, sitno sjeckani
  • sušeni čili 
  • 120 ml suho bijelo vino
  • 450 ml gustog umaka od rajčice
  • 450 g bucatina i
  • 6 žlica    svježe ribanog pecorino sira (ovčji tvrdi sir)
  • svježe naribani parmezan

Priprema:

Pancetu narežite na kockice i pirjajte na tavi dok se masnoća ne otopi s pancete te panceta ne postane hrskava i ne porumeni. Miješajte. Dodajte sjeckani luk i prstohvat soli te pirjajte oko 10 minuta. Pomiješajte češnjak i čili. Kuhajte još minutu, a zatim prelijte vinom. Pojačajte vatru i pustite da proključa pa potom smanjite. Ulijte umak od rajčice i pirjajte 15 minuta da se okusi sjedine. Dodajte sol i papar po želji. Bucatine skuhajte u puno kipuće slane vode - al dente. Temeljito ocijedite kako bi i višak vode unutar njih se iscijedio. Prebacite tjesteninu u zagrijanu zdjelu i umiješajte u tri četvrtine umaka. Poslužite na tanjur i žlicom prelijte ostatak umaka te posipajte parmezanom. 

Savjeti Gordona Ramsayja za lakše kuhanje: Tresite češnjak
Savjeti Gordona Ramsayja za lakše kuhanje: Tresite češnjak

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA s Milom Elegović

Pokretanje videa...

00:42

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje