Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Prvi dan škole stresan je i za ljubimce! Kako im pomoći?

Prvi dan škole stresan je i za ljubimce! Kako im pomoći?
1

Prvih nekoliko dana bit će teško priviknuti se na nova pravila. Ljubimci se moraju naviknuti da njihov prijatelj više ne može bit kod kuće cijeli dan igrajući se s njim

VIDEO

Iako kalendarski još uvijek traje za većinu djece ljeto i radosti koje ono donosi bliži se kraju. Vrijeme je da se krene u školu i zagriju školske klupe. 

Prvih nekoliko dana bit će teško priviknuti se na nova pravila igre, kako djeci tako i njihovim kućnim ljubimcima koji se moraju naviknuti da njihov najbolji prijatelj više ne može cijeli dan bit kod kuće, igrati se i maziti s njim.

Mnogi od njih osjetit će strah od napuštanja što će rezultirati paničnim cviljenjem, zavijanjem, lajanjem i ostalim poremećajima u ponašanju. Primjerice, odbijanjem hrane i/ili destruktivnim ponašanjem.

Vi kao roditelji pobrinite se da vaši najmlađi ne zaborave na svoje ljubimce, a ako spadate u kategoriju djece koja su sposobna sama se brinuti o njima pobrinite se da faza prilagodbe na nove uvjete života prođe što bezbolnije.

Pas je živo biće i prema njemu se tako treba odnositi. Većinu stvari psa se može naučiti, pa i da sam bude kod kuće. Ostavljate li ga samog kod kuće prvi put organizirajte se tako da sam ne bude duže od nekoliko sati.

 Iskoristite pauzu na poslu i dođite ga posjetiti te prošetati. 

U pomoć vam može priskočiti susjed ili prijatelj s kojim šećete psa, a također tu zadaću možete posvetiti šetačima pasa. Nije skupo, a vašem ljubimcu pomoći će da prebrodi strah. On je ipak vaš ravnopravni član obitelji.

Bez obzira ostaje li pas sam kod kuće prvi put ili je već imao sličnih iskustava ne zaboravite na njega, ali i ostale vrste ljubimaca jer oni itekako osjećaju da se nešto događa. Ustanite ranije nego obično i izvedite ih u dugu šetnju. 

Razgovarajte s njima. Ponesite loptice, poslastice i najvažnije 'puno dobre volje'. Ako dan počnete s panikom budite sigurni da će 'paničariti' i vaši ljubimci.

Uostalom, tako ćete ga izmoriti  što je dobar preduvjet da pas većinu vremena koje će provesti sam kod kuće provede spavajući.

Prije nego odlazite u školu nagradite psa i obećajte mu da ćete se vratiti. Nakon što zalupite vrata slobodno se vratite i još jednom mu pokažite da je rastanak privremen. Naravno, na rastanku mu dajte njegovu omiljenu poslasticu.

Ostavljanje odjevnog predmeta s vašim mirisom, upaljenog TV - a te omiljenih igrački također će ljubimcu pomoći da se zabavi dok vas nema kod kuće.

Poslasticu ponesite i u školu. Kad dođete kući sasvim smo sigurni da će vas ljubimac dočekati mašući repom i skačući od sreće. 

Nagradite ga i prije nego roditeljima ispričate kako je bilo u školi poigrajte se sa psom. Napravite sve što bi napravili i da nema 'te dosadne škole'. Ako ste roditelj po dijete u školu možete ići sa svojim ljubimcem i dati mu osjećaj važnosti.

Najvažnije, ako je pas dok vas nije bilo napravio nešto što se vama ne sviđa ne udarajte ga i ne vičite na njega. To nije napravio iz osvete ili inata, već zbog straha.

 Batinama nećete postići ništa osim što ćete kod pasa još više povećati njegove strahove. 

Napomena: Ako ste u avanturu s ljubimcem krenuli neoprezni i ona vam se ne sviđa ljubimca uvijek možete pokloniti, ali prije nego ga poklonite nikako ga ne izbacujte na ulicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode