Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
IZAZOVI RODITELJSTVA

Ovo je 5 najvažnijih vještina koje će izgraditi vaše dijete u uspješnog čovjeka

Većina roditelja učinit će sve što može kako bi povećala izglede svog djeteta da bude uspješno. Ali što točno roditelji podrazumijevaju pod uspjehom i kako najbolje mogu usmjeriti dijete prema njemu, doznajte u nastavku

Sadržaj donosi: Lidl Hrvatska

Kad roditelji pogledaju u svoju djecu, kakvim se uspjesima nadaju? "Samo da je zdravo", reći će jedni, a drugi će možda maštati o njegovoj ili njezinoj budućoj karijeri. I čini se da je ovih drugih više jer, prema studiji Pew Researcha, najviše se roditelja nada da će njihova djeca odrasti u financijski neovisne osobe, koje su zadovoljne svojom karijerom, a mnogima je visoko na listi prioriteta čak i stjecanje fakultetske diplome. Nisu to nimalo loša nadanja, ali to je tek djelić onoga što znači biti uspješan.

Životno važne vještine

Lindsey Giller, klinička psihologinja na Institutu za dječji um, smatra kako bi uspjeh ponajprije trebao značiti da su djeca postala dobro prilagođeni pojedinci koji se mogu nositi s izazovima te životnim usponima i padovima. Kao takvi ljudi, morali bi moći zatražiti pomoć kad im je potrebna, sami se zastupati onda kad je to prikladno te imati dovoljno samopouzdanja da s vremena na vrijeme izađu iz svoje zone udobnosti. A da bi sve to mogli raditi kao odrasli ljudi, važno je da već u djetinjstvu usvoje određene vještine.

Little,Boy,Imagine,That,He,Will,Be,Businessman,And,Illustrating

1. Komunikacija

Dobra komunikacija ključna je u svim područjima života, bilo da je riječ o osobnim odnosima, radnom okruženju ili društvenim interakcijama. Ona ne podrazumijeva samo vještinu jasnog prenošenja misli i ideja nego i aktivnog slušanja. A razvijajući slušalačke vještine, djeca mogu naučiti kako bolje razumjeti ljude oko sebe te kako biti empatični. Uz to, znat će se bolje povezivati s drugima te će biti samouvjereniji. 

2. Tuđe perspektive

To uključuje viđenje stvari onako kako bi ih drugi vidjeli, odnosno razumijevanje onoga što se drugima sviđa ili ne sviđa, što osjećaju i što misle. Vještina da se "stave u tuđe cipele" pojavljuje se kod djece s vremenom, ali je treba što ranije poticati jer će se takva djeca bolje prilagoditi školi, bolje razumjeti ono što uče te izgraditi pozitivne odnose s manje sukoba.

Cute,Little,Girl,Hug,Upset,Grandmother,Feel,Sad,And,Down

3. Uspostavljanje veza

Kognitivna sposobnost uspostavljanja veza između informacija ključna je za razvoj vještine učenja. A kad se različite veze povezuju na neobičan način, više nije riječ o pukom poznavanju informacija nego o kreativnosti. S tim na umu, kreativnost se može definirati kao putovanje tijekom kojeg djeca razvijaju maštu, originalnost, produktivnost i sposobnosti rješavanja problema.

4. Samokontrola i fokus

S obzirom na to da je današnji svijet prepun smetnji i preopterećen informacijama, samokontrola i fokus postali su ključne vještine za ostvarivanje osobnih ciljeva. Djeca koja usvoje ove vještine sposobnija su usredotočiti se u razredu, ponašati se primjereno, poštovati pravila, regulirati svoje emocije i donositi dobre odluke. To pozitivno utječe i na njihovo samopouzdanje, osobne uspjehe te odnose.

5. Kritičko razmišljanje

Kritičko mišljenje odnosi se na sposobnost analiziranja i tumačenja informacija, a na temelju čega se donosi logička prosudba. Ova vještina pomaže djeci da shvate svijet oko sebe te da nauče prepoznavati i rješavati probleme. Izuzev toga, kritičko razmišljanje potiče samopouzdanje, učeći djecu da vjeruju vlastitoj prosudbi, razvija im analitičke sposobnosti te poboljšava vještine čitanja, pisanja i komuniciranja.

Father,And,Son,Are,Reading,Newspapers,And,Smiling,While,Spending

Kako? Čitanjem!

Jedan od načina na koje možete podučiti djecu navedenim vještinama jest redovito pričanje priča, to jest čitanje slikovnica - i to od najmanje dobi. Naime, iako bebe ne znaju govoriti i čitati, one su rođene spremne za učenje. Pritom je čitanje priča poprilično jednostavna, a vrlo efektivna taktika za izgradnju njihovih jezičnih vještina. Kako prenosi Institut za dječji um, jedno je istraživanje dokazalo da su mala djeca kojoj su roditelji svakodnevno čitali bila izložena najmanje 290.000 riječi više do trenutka u kojem su krenula u vrtić nego što je to bio slučaj s djecom kojoj nisu čitali redovito. 

Djeca vrlo brzo počnu percipirati ovu aktivnost i kao utjehu te nešto što im daje smisao. To ugodno zajedničko vrijeme povezivanja između roditelja i djeteta ima mnogo koristi i za njihov kognitivni razvoj jer osjetilno iskustvo sjedenja s roditeljem i slušanja njihova glasa uključuje dječji mozak na način koji olakšava i pospješuje učenje.

Ovaj oblik roditeljske ljubavi ne samo da tješi dijete i izlaže ga novim riječima nego mu i stvara naviku za cijeli život. Čitanje također djeci širi pogled na život, otvara nove svjetove i pomaže im da nauče suosjećanje i empatiju. Djeca vježbaju život kroz iskustva likova u knjigama: uče o hrabrosti, predrasudama, ljepoti, povijesti, odnosno o svijetu oko sebe.

Mom,And,Son,Sitting,On,Yellow,Sofa,And,Reading,Book

To dobro zna i Lidl, koji je za svoje najmlađe kupce pripremio posebne personalizirane slikovnice Tajne moga zavičaja. Riječ je o slikovnicama u kojima su djeca glavni likovi i moraju proći kroz mnogobrojne avanture ne bi li upoznali hrvatske zavičajne krajeve: nizinski, brežuljkasti, gorski i primorski, te saznali po čemu je upravo njihov kraj poseban. Ova personalizirana slikovnica sadrži više od 100 zanimljivih činjenica o Hrvatskoj te omogućava naprednu personalizaciju. Jeste li spremni kreirati priču u kojoj je vaše dijete glavni junak?

Od 4. rujna do 5. studenog 2023. ili do isteka zaliha skeniraj aplikaciju Lidl Plus i za svakih potrošenih 25 € (188,36 kn) na jednom računu osvajaš 1 bod. Sakupi 6 bodova, preuzmi digitalni kupon u aplikaciji Lidl Plus i besplatno izradi personaliziranu slikovnicu o svojem zavičaju! Bez bodova, slikovnicu možete kupiti na Lidlovoj web stranici po cijeni od 33,05 € (249,02 kn). Detaljnije o tome kako do personalizirane slikovnice doznajte ovdje.

Sadržaj donosi: Lidl Hrvatska

Komentari 3
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode