Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9

Poseban recept za prave gurmane: Ovako pripremljeno meso vjerojatno niste probali

Powered by Konzum

Poseban recept za prave gurmane: Ovako pripremljeno meso vjerojatno niste probali
1

Suho odležavanje mesa, popularni 'dry aging', proces je u kojem se iz mesa izvlači voda kako bi se postigao intenzivniji okus i kako bi ono postalo mnogo mekše i ukusnije. U tekstu otkrijte kako pravilno ispeći takvo meso i s čime ga kombinirati

"Dry aging" odvija se u vrlo kontroliranim uvjetima, u kojima se točno zna svaki parametar; temperatura, vlaga, cirkulacija zraka… meso odležava većinom od 20 pa sve do 60 ili više dana i time gubi na težini do čak 30%, ali konačan rezultat je razlog zbog kojeg je toliko cijenjeno i sve više traženo. Kod suhog zrenja meso gotovo uvijek odležava u komadu te ga nakon toga treba obrezati i izrezati na steakove. Time izgubi još jedan dio od početne težine, tako da i tu možemo pronaći razloge zbog kojih se ovakvi steakovi više cijene od svježeg mesa.

Kod pripreme ovakvih kvalitetnih komada mesa preporučujem da razina pečenja bude “rare” do  “medium rare” kako biste mogli potpuno uživati u konačnom rezultatu. Također, meso prije pečenja neka barem pola sata bude izvan hladnjaka te se obavezno nakon pečenja treba “odmoriti” barem onoliko dugo koliko se peklo. Ako razmišljate o tome gdje kupiti ovakav komad mesa, imajte na umu da je Konzum jedini trgovački centar koji ima vlastite komore za odležavanje mesa, i to već od 2015. godine. Tako Konzum Radnička od 2019. posjeduje jednu takvu komoru, koju lako možete vidjeti ako se zaputite na odjel mesnice.

Danas pripremam... Tacos Maturo platu!

U receptu koji danas donosim koristio sam Maturo Striploin i Maturo Rib Eye steakove, koji će vas ugodno iznenaditi svojom mekanom teksturom i okusom koji nije preintenzivan, pa su idealni za upoznavanje s “dry aged” junetinom

Sastojci

  • 800 g Maturo Striploin i Maturo Rib Eye steak
  • 1x steak sir za grill
  • 2 tikvice
  • 200 g cherry rajčica
  • 200 g šampinjona
  • 2 crvene paprike
  • svježe ljute papričice
  • ukiseljene jalapeño papričice
  • 1 ljubičasti luk
  • papričice punjene sirom
  • mladi luk
  • 1 avokado
  • 2 limete
  • sol i papar
  • umak po želji (grčki jogurt, BBQ umak…)
  • 8 tortilja

Priprema

  1. Bitna stavka svakog roštiljanja je visoka temperatura, tako da se najprije svakako posvetite tome da dobro razgorite ugljen/brikete kako biste sve mogli kvalitetno odraditi.
  2. Dok se vatra priprema, pripremite ražnjiće. Tikvice tanko narežite na trakice i pecite ih na roštilju od 2 do 3 minute sa svake strane kako bi omekšale. Maknite ih s vatre i svakom trakicom omotajte kockicu grill sira.
  3. Na ražnjić slažite: cherry rajčicu, šampinjon, tikvicu sa sirom i to sve ponovite još jedanput.
  1. Pecite na jakoj vatri otprilike 2 minute sa svake od četiri strane. Kad su ražnjići gotovi, odmah stavite peći papriku i ostatak šampinjona te mladi luk. Kad je povrće gotovo, maknite ga sa strane i počnite pečenje mesa.
  2. Ovakve kvalitetne komade najveća je šteta prepeći, tako da ih ja pečem do “medium rare” razine. Otprilike 3 minute sa svake strane bit će sasvim dovoljno.
  3. Kad su pečeni, stavite ih na dasku da se odmore od 5 do 10 minuta prije rezanja kako bi se stabilizirali mesni sokovi. Tanko narežite meso te ga posolite i popaprite.
  4. Na samom kraju stavite tortilje na roštilj, tridesetak sekundi sa svake strane, te servirajte ljetnu “tacos platu” s obiljem povrća i dodataka kako bi svatko mogao odabrati ono što mu odgovara.

Dobar tek!

Sva junetina koja se nalazi u Konzumu iz domaćeg je uzgoja. Meso u komori u Konzumu Radnička najčešće dozrijeva od 21 do 60 dana, a na mesnom odjelu prodavaonice možete sami birati već zapakirano suho odležano meso ili kod specijaliziranih djelatnika odjela odabrati komad koji želite.

Powered by Konzum

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Istraživanja pokazuju da 50% vremena nismo prisutni. Koliko često vama odlutaju misli?
KRATKA ANKETA

Istraživanja pokazuju da 50% vremena nismo prisutni. Koliko često vama odlutaju misli?

'Bila sam u 193 zemlje svijeta i ovo je mojih top 10 najboljih'
REKORDERKA U PUTOVANJIMA

'Bila sam u 193 zemlje svijeta i ovo je mojih top 10 najboljih'

Cassandra De Pecol oborila je 2 Guinnessova svjetska rekorda za najbrže vrijeme posjeta svim suverenim zemljama. Izdvojila je svoje favorite na osnovi određenih faktora
'U slastičarnu Le Kolač sam uložio preko 350.000 eura'
INTERVJU S ROBERTOM HROMALIĆEM

'U slastičarnu Le Kolač sam uložio preko 350.000 eura'

Plus+ Nakon kraha slastičarnice u Zagrebu, svoje znanje i rad je okrenuti prema turizmu, pa mu je stalna destinacija postala Dubrovnik. U Zagrebu je publika premala da bi se tamo prakticirao inozemni model, smatra