Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 33

Učestala ljetna tegoba: Što kad vas na plaži uhvati proljev?

Powered by Hidrasec

Učestala ljetna tegoba: Što kad vas na plaži uhvati proljev?

Badići, japanke, šešir i jak SPF... Kada planiramo ljetovanje, ne računamo na crijevne viroze, iako nas one mogu zadesiti kada se najmanje nadamo. Što je najbolje učiniti u tom slučaju?

Čim živa na termometru dosegne 30 stupnjeva, debela hladovina postaje nam svakodnevni imperativ. Osim toga, visoko na listi želja su i ogromne količine sladoleda, ledeno hladna lubenica i najveće moguće čaše osvježavajućih pića, dobro prepunjene ledom. Nerijetko sve navedeno poželimo odjednom i zajedno pa si to i priuštimo, znajući da nam takva kombinacija može donijeti i neke neželjene i neugodne nuspojave. Jer, osim bezbrižnosti, lakoće življenja, odmora i raznih drugih užitaka, ljeto često sa sobom nosi i problem koji je najučestaliji upravo sada – proljev.

Higijena i prevencija

Iako smo, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, redovito pranje ruku doista dobro izvježbali, još uvijek ima mjesta za unaprjeđenje higijenskih navika. Posebnu pažnju valja posvetiti pranju namirnica prije pripreme ili konzumacije, a bilo bi dobro i poznavati higijenske standarde restorana ili kafića u kojima konzumiramo hranu i pića (pogotovo ljeti kada češće jedemo morske plodove). Liječnici su ujedinjeni oko toga da je prevencija možda najvažnija i prva linija obrane od zaraze koja za posljedicu može imati proljev.  

Man,Suffering,From,Hemorrhoid,On,Toilet,Bowl,In,Rest,Room

Iako naoko bezazlena pojava koju smo skloni i ignorirati, proljev je prilično neugodna i česta ljetna tegoba koja nam može ozbiljno poremetiti planove za izlet brodom s prijateljima, cjelodnevno opuštanje na plaži ili pak odlazak na neko od brojnih ljetnih vjenčanja. Najčešće nas pogađa upravo ljeti jer smo tada više izloženi njegovim najčešćim uzročnicima – virusima i bakterijama.

Dehidracija

Osim toga, u slučaju izostanka reakcije na proljev, izlažemo se i riziku dehidracije, što je tijekom ljetnih mjeseci posebno opasno, budući da puno tekućine gubimo i kroz znojenje. Iako se u prošlosti vjerovalo da je proljev nešto što prolazi samo od sebe i rijetko se posezalo za terapijom ili tražilo savjet liječnika, suvremena medicina i farmacija posjeduju mnoga kvalitetna rješenja koja mogu ublažiti posljedice i znatno skratiti trajanje ove neugodne pojave.  Prema riječima dr. Ivana Kurelca, specijalista infektologa, ljeti su najčešći takozvani akutni proljevi, odnosno stanje kada simptomi traju kraće od 14 dana. 

- Takvi su proljevi najčešće infektivne prirode, a simptomi počinju 12 sati do četiri dana od ulaska uzročnika u organizam. Situacija se smiruje nakon tri do sedam dana. Ponekad se javlja i povraćanje, što je češće kod intoksikacije toksinima iz hrane.

Kako liječiti proljev?

Osnovna mjera u liječenju proljeva, savjetuje dr. Kurelac, jest nadoknada tekućine koja se postiže uzimanjem otopina koje sadrže vodu, elektrolite i glukozu, dok dobri stari čaj od šipka, slani štapići i bistre, nemasne juhe svakako mogu biti prva linija kod blago bolesnih osoba. 

Pretty,Brunette,Drinking,Water,On,Couch,At,Home,In,The

Što nam još može pomoći?

Uz provjerene kućne metode koje će svakako pomoći pri ublažavanju simptoma i dovesti do boljeg subjektivnog osjećaja pacijenta, na tržištu je dostupan i 'pametni' lijek Hidrasec® Effect 100 mg koji dolazi u tvrdim kapsulama. Djeluje brzo, smanjuje broj i količinu stolice, a pritom ne usporava rad crijeva pa omogućuje da toksini koji uzrokuju proljev, brzo napuste organizam. Zahvaljujući svojoj aktivnoj tvari racekadotrilu smanjit će prekomjerno lučenje vode i elektrolita te tako ublažiti simptome proljeva i dehidraciju. 
Svakako valja napomenuti da liječenje ovim lijekom nije zamjena za rehidraciju koju treba provoditi i za vrijeme uzimanja lijeka. 

Kada se obratiti liječniku?

Ipak, kod ozbiljnijih slučajeva proljeva, praćenih trajno povišenom temperaturom, bolovima u trbuhu, nižim krvnim tlakom pa i poremećajem stanja svijesti, svakako se savjetuje posjet liječniku.


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku

Powered by Hidrasec

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno