Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 20
Foto: Jadrolinija
PONOVNO KREĆE PREMA VELOJ LUCI

'Za Olivera nisu kipovi i statue - ono što je on disao i živio bili su ljubav, more, brodovi i glazba'

Najveći glazbenik među pjevačima i najveći pjevač među glazbenicima dobio je svoj brod. Brod "Oliver" povezivat će Oliverov rodni Split s njegovom voljenom Velom Lukom

Sadržaj donosi Jadrolinija

Jadrolinija, žila kucavica hrvatskog dijela jadranske obale, već više od sedam desetljeća ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika otoka, u njihovoj povezanosti s kopnom te razvoju gospodarstva i turizma. Osim svoje važne pozicije u životu lokalnog stanovništva, Jadrolinija posjetiteljima iz cijelog svijeta otvara put prema ljepotama jadranske obale te tako aktivno sudjeluje u kreiranju hrvatske turističke ponude. Izvršavajući svoje važne zadaće,

Jadrolinija preveze 12 milijuna putnika te više od 3,5 milijuna vozila na velikoj bijeloj floti. Kako bi se ovaj impozantan broj putnika i vozila prevezao, potrebna je raznolika i mnogobrojna flota, zbog čega se u nju neprestano ulaže. Tako je u 2023. godini floti priključeno čak pet novonabavljenih brodova - dva katamarana, jedan putnički brod i dva trajekta. Jedan od tih trajekata namijenjen je liniji splitskog plovnog područja Split – Vela Luka – Ubli te se njegovo uključivanje u pomorski promet očekuje do početka sezone.

Hrvatskoj glazbenoj uniji Split baš je za oko zapeo trajekt za Velu Luku, posljednje počivalište legendarnog Olivera Dragojevića. Na inicijativu predsjednika unije, Tomislava Mrduljaša, HGU Split predložio je da se novi brod u floti Jadrolinije koji će ploviti na relaciji Split - Vela Luka - Split nazove "Oliver Dragojević" ili samo "Oliver".

  - Bio je običan veliki čovjek koji je pjesmom ušao u naše domove i postao članom naših obitelji, postao nam znancem. Najveći glazbenik među pjevačima i najveći pjevač među glazbenicima, iscjelitelj pjesmom za sva raspoloženja i svačiju dušu, čovjek čija se pjesma prihvaćala kao terapija. Oliver je za života ostavio neizbrisiv 'trag u beskraju'. Ponosno sačuvajmo uspomenu na velikog umjetnika čije su pjesme spajale svijet i brisale granice te ugostimo brojne prijatelje, domaće i strane turiste na brodu koji će nositi Oliverovo ime. Pokažimo svima da cijenimo naše najveće umjetnike koji su stvarali našu glazbeno-kulturnu baštinu i kolika je bila njihova ljubav prema moru i domovini. Što bi bilo prirodnije nego jedan brod nazvati imenom 'čovika od mora'. Budimo ponosni na to što nam je ostavio na čuvanje, to što smo imali sreću poznavati ga i živjeti u 'njegovu vremenu'. Zajedno zaplovimo brodom "Oliver" u muzej Olivera i Dane Olivera u njegovoj Veloj Luci - napisali su iz Izvršnog odbora HGU Split te su svoj prijedlog Jadroliniji i detaljnije pojasnili.

Kako su rekli, Oliver je bio "običan veliki čovjek koji je pjesmom ušao u naše domove i postao članom naših obitelji, postao nam znancem".

 Jadroliniji nije dugo trebalo da donese odluku koja je usrećila obitelj Olivera Dragojevića, njegove obožavatelje i cijelu naciju. Jadrolinija je službeno prihvatila prijedlog da se brod zove "Oliver". Trajekt, koji je prvotno imenovan ''Vela Luka", povezivat će Oliverov rodni Split s njegovom voljenom Velom Lukom. Jadrolinija je ovim potezom htjela odati počast pjesniku koji je svojim glasom i notama opjevao more i Dalmaciju.

 - Ovaj je glazbenik svojom glazbom dodirnuo cijelu Hrvatsku, a posebice su za njega vezani oni koji od mora i uz more žive. Na svoj je posljednji počinak ispraćen 2018. godine upravo katamaranom Jadrolinije, a na ovaj mu se način iskazuje počast kakvu je zaslužio. Za Olivera nisu kipovi i statue - ono što je on disao i živio bili su ljubav, more, brodovi, otoci i glazba. Jadrolinijom će tako Oliver ponovno ploviti prema svojoj Veloj Luci, ostavljajući Trag u beskraju na bijeloj floti. Pratnja će mu biti Galeb, a svakodnevno doticanje Rive Ispod sunca zlatnoga i Voljene vale odaju pjesničku besmrtnost ovom simboličnom činu kakvu Oliver zaslužuje - istaknuli su iz Jadrolinije.

 Napominju da će se trajekt "Oliver" uključiti u liniju do početka sezone te kako vjeruju da će, osim maritimnim sposobnostima, kojima će podignuti kvalitetu usluge, putnike svakog dana ispunjavati ponosom i sjećanjima na Olivera.

 Obitelj Dragojević odmah je podržala ideju.

 - To je čovjek zaslužio i nema dalje rasprave. Nikakav trg, aerodrom, idealno je što se brod zove "Oliver" - rekao je Oliverov nećak Petar Dragojević.

Manje poznate činjenice iz života

Oliver je bio pristupačan čovjek, to će potvrditi svi oni koji su ga susretali na brodu koji je plovio za Velu Luku ili iz Vele Luke u Split. S domaćim ljudima i fureštima na troipolsatnoj plovidbi razgovarao bi o svemu.

S obzirom na to da je bio otvoren prema ljudima, o njegovoj se glazbenoj karijeri gotovo sve zna, pa je pravi izazov bio pronaći manje poznate zanimljivosti iz života. Nadamo se da smo u tome uspjeli:

  1. Oliver je rođen 7. prosinca 1947. u Splitu, bio je peto dijete u brojnoj i siromašnoj obitelji Dragojević, a ime je dobio po Oliveru Twistu.
  2. Prvi instrument koji je svirao bila je usna harmonika, drugi gitara, a svirao je još bubnjeve, klavir, klarinet, saksofon, orgulje...
  3. Prvi javni nastup imao je 1957. godine. Nastupio je na Radio Splitu pjevajući popularni hit "Diana" Paula Anke.
  4. Više puta okušao se u natjecanjima za pjesmu Eurovizije, a najbliže pobjedi bio je 1988. godine na Jugoviziji s pjesmom “Dženi“.
  5. Posljednji nastup Oliver je imao u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu 15. listopada 2017. u okviru humanitarnoga koncerta "Vjeruj u ljubav", koji je organizirala Županijska liga za borbu protiv raka.

Sadržaj donosi Jadrolinija

Komentari 20
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!