Obavijesti

Native sadržaj

Za vrhunski okus: Iskusni mesar daje savjete koji će vam pomoći u pripremi mesa za roštilj

Powered by Mesnice Ravlić

Za vrhunski okus: Iskusni mesar daje savjete koji će vam pomoći u pripremi mesa za roštilj

Istinski ljubitelji roštilja s vremenom će razviti vlastitu tehniku za njegovu pripremu, no ponekad se, bez obzira na iskustvo, može dogoditi greška koja će upropastiti jelo. Saznajte na što sve trebate obratiti pažnju, a na kraju članka sudjelujte u nagradnom natječaju

Za grilanje treba iskustva, a prilikom spravljanja raznih delicija ovom tehnikom važno je pratiti sve korake, od pripreme do pečenja, ali i znati baratati žarom. Ako, primjerice, meso stavite na rešetku koja nije dovoljno zagrijana, ono će se zalijepiti te će se prilikom okretanja trgati. Kako biste to izbjegli, važno je pustiti rešetku da se dobro zagrije i dobro je premazati masnoćom.

Također, meso biste trebali izvaditi iz hladnjaka barem pola sata prije pečenja kako bi se izjednačilo sa sobnom temperaturom. Upravo tako ćete izbjeći trganje mesa prilikom okretanja. A koje još savjete trebate znati kako biste pripremili ukusno meso s grilla, otkrit će vam Antun Vida, kultni osječki mesar iz mesnice Ravlić u Osijeku.

Prepoznajte kvalitetu

Najvažniji korak prilikom pripreme roštilja je kupnja kvalitetnog mesa. Nije ga teško prepoznati, ali treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari. Meso koje kupujete mora biti svježe, neutralnog mirisa i prirodne boje. A što nam sve boja mesa govori, otkriva sugovornik.

- Meso mora imati svoju prirodnu boju i miris. Svinjetina treba imati ružičasto-sivkastu boju, po kojoj možemo zaključiti da je meso skladišteno u savršenim uvjetima. Ako je meso svinjetine jarko crveno, znači da je bilo u kontaktu sa zrakom. Junetina je prirodno crvenkasta, prošarana tankim žilicama i čvrsta po teksturi, a iste teksture treba biti i janjetina, samo svijetloružičaste boje. Inače prilikom zamrzavanja mesa miris se zna smanjiti - kaže mesar Antun Vida, koji u struci radi punih 30 godina.

Savjeti zlata vrijedni

Meso s više masnoće preporučuje se za roštilj jer će ispasti sočnije i mekše. No ako je masnoće previše, treba je malo odstraniti jer može doći do toga da se počne cijediti po žaru i uzrokovati pojavu plamena, zbog kojeg će hrana na roštilju zagorjeti i neće biti ukusna.

- Prilikom pripreme roštilja najvažnije je na vrijeme dobro začiniti i marinirati meso. Ako je moguće, ono bi tijekom noći trebalo biti u marinadi. Ljudi će tu najčešće pogriješiti jer uglavnom to ne naprave kako treba, a onda meso stave na veliku vatru i zatim ga prepeku. To nije dobro, pa savjetujem laganu vatru s puno žara jer se ta namirnica treba lagano peći. Kad je gotovo, meso treba staviti u posudu s poklopcem da malo odstoji - objašnjava Vida.

Slavonska rapsodija na roštilju

Svaka regija u Hrvatskoj ima svoje mesne favorite kad je riječ o roštilju. Negdje pripremaju janjetinu, negdje svinjetinu, a naš sugovornik za kraj nam otkriva koje su to slavonske delicije idealne za ''baciti'' na grill i zašto bismo ih trebali kušati.

- Slavonski proizvodi su idealni za roštilj zato što meso potječe iz domaćeg uzgoja i kao takvo ima određeni postotak masnoće, koji mu daje posebnu sočnost i mekoću - objašnjava i kao primjer navodi proizvode mesne industrije MI Ravlić, pod nazivom Slavonski okusi roštilja. Tu možete pronaći Slavonski burger, Slavonsku roštiljku i Slavonske ćevape. Svaki od proizvoda pripremljen je s dodatkom slavonskoga kulena i slanine, koji im daju poseban okus i miris. Ovi roštilj specijaliteti pripremaju se brzo i lako, na roštilju ili tavi, a krase ih posebna sočnost i mirisi Slavonije.

Nagradni natječaj je završen, hvala na sudjelovanju! Dobitnici su:

  • Arijan Aleksić
  • Predrag Radošević
  • Jadran Čizmić

Powered by Mesnice Ravlić

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...