Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: PR
STIŽE EURO

Znate li kako najlakše možete prepoznati lažne novčanice eura? Pazite na ove četiri stvari

'Osjeti, pogledaj, nakreni i provjeri', četiri su jednostavna koraka pomoću kojih možemo otkriti imamo li među prstima lažni ili pravi euro. Novčanice eura su među najzaštićenijim, a i broj krivotvorina se iz godine u godinu smanjuje

Powered by Zagrebačka banka

Samo prošle godine iz optjecaja je povučeno oko 347.000 krivotvorenih novčanica eura. Iako se ovaj broj čini velikim, zapravo je, u usporedbi s 2020., čak 24,6% manje lažnih novčanica eura. Neke od najčešće krivotvorenih novčanica su one od 20 i 50 eura, a što se tiče kovanica, najčešće je krivotvorena ona od 2 eura. Međutim, šanse da će se u vašim rukama naći krivotvorena novčanica eura su male jer je broj krivotvorenih novčanica vrlo mali u odnosu na broj pravih novčanica eura u optjecaju. To potvrđuju i podaci Europske središnje banke, koji kažu da je prošle godine otkriveno 12 krivotvorina na 1 milijun novčanica u optjecaju, a to je, prema njihovu izvješću, povijesno niska razina. 

No s lažnim novcem uvijek treba biti na oprezu. Posebno oprezni moramo biti od 1. siječnja, kad hrvatske kune odlaze u zaborav i službena valuta postaje nam euro. Dakle, u to će vrijeme mnogo novca biti u optjecaju i zato je važno znati kako baš svatko od nas golim okom, ali i dodirom, može prepoznati lažnu novčanicu eura.

Pamuk za sigurnost od prevara

Za početak je važno istaknuti da su novčanice eura izrađene od organskog pamuka. Papir za novčanice uglavnom se izrađuje od pamučnih vlakana koja su posljedično otpad iz tekstilne industrije. U 2019. približno 5210 tona pamučnih vlakana upotrijebljeno je za izradu novčanica eura, a 57% tih vlakana potječe iz održivih izvora. Točan omjer pamuka, lana i drugih materijala drži se u tajnosti i može varirati od zemlje do zemlje.

Background,Of,Banknotes,And,Euro,Coins,Of,Different,Denominations,Close-up

Razlog za korištenje pamučnog papira je taj što je materijal lagan, pogodan je za ispis, ali i za sigurnosne značajke. Nadalje, pamučna vlakna su čvrsta, ali mekana i fleksibilna. Ova kombinacija čini pamučni papir, a ujedno i novčanicu, čistom i izdržljivom. Stručnjaci rade mnoge testove kako bi poboljšali vijek trajanja novčanica, među kojima je i onaj koji svatko od nas može napraviti, a to je da ubacite novčanicu u perlicu rublja. Novčanice će iz perilice izaći čitave, a sigurni smo da su mnogi od vas ovaj test isprobali kad ste možda zaboravili izvaditi sve iz džepova! 

Inače, novčanica eura traje u prosjeku osam godina, ali pojedinačni životni vijek svake novčanice uvelike varira ovisno o apoenu. Novčanica od 10 € ima životni vijek od 5,5 godina, a, recimo, novčanica od 500 € u optjecaju može biti više od 13 godina. Novčanice od 100, 200 i 500 € traju dulje i otpornije su jer se naprosto svakodnevno manje koriste od onih novčanica s nižim apoenima. Zanimljiv je i podatak da se u prosjeku ista novčanica eura vrati na šalter središnje banke europodručja svakih 11,7 mjeseci

Sigurnosna obilježja novčanica i kovanica

U optjecaju su inače dvije jednakovrijedne serije euronovčanica. Prva serija sastoji se od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva serija Europa, ima iste apoene osim novčanice od 500 eura, koja se više ne tiska, ali i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Nova serija Europa novčanica dizajnirana je da bude još dugotrajnija od prethodne, a poboljšane su joj i sigurnosne značajke kako bi se spriječilo krivotvorenje

Bank,Worker,Refusing,To,Exchange,Euro,Banknotes,,Counterfeit,Money,,Illegal

Sigurnosne značajke ugrađene u euronovčanice uključuju vodeni žig, zaštitnu nit, prozirni broj, uzdignuti ispis i pokretnu sliku na hologramu. Neke od ovih sigurnosnih značajki vidljive su s obje strane kad se novčanica podigne prema svjetlu. U slučaju kovanica eura, one imaju strojno čitljive karakteristike visoke sigurnosti. Sofisticirane bimetalne tehnologije ugrađene su u kovanice od 1 € i 2 €. Materijal kovanica od 10, 20 i 50 centi je jedinstvena legura (nordijsko zlato), koja se teško topi i koristi se isključivo za izradu kovanica. Natpis oko ruba kovanice od 2 € i uporaba jedinstvenog sastava metala za kovanice od 10, 20 i 50 centi štite ih od krivotvorenja.

Uskoro velike promjene na bankomatima: Mnogi će građani zbog ovoga biti sretni
Uskoro velike promjene na bankomatima: Mnogi će građani zbog ovoga biti sretni

Osjeti, pogledaj, nakreni i provjeri 

Euronovčanice su zaštićene nizom spomenutih obilježja koja olakšavaju provjeru njihove autentičnosti i otežavaju njihovo krivotvorenje. Mogu se provjeriti brzo i jednostavno u četiri osnovna koraka - osjeti, pogledaj, nakreni i provjeri.

U prvom koraku, "osjeti", kad prstima prijeđemo preko lica novčanice, možemo osjetiti da su pojedini dijelovi novčanice reljefni, ispupčeni. U drugom koraku, naziva "pogledaj", potrebno je pogledati kroz novčanicu prema izvoru svjetla i uočiti zaštitna obilježja, poput vodenog znaka i zaštitne niti. U trećem koraku, nakretanjem novčanice dolazi do promjene kuta gledanja, pri čemu se uočava izmjena motiva ili promjena boje na pojedinim dijelovima novčanice. Četvrti, ujedno posljednji korak, uključuje provjeru korištenjem pomagala poput povećala ili UV lampi. 

Latin,Woman,Checking,A,Fifty,Euro,Banknote.,Indoors,,Over,A

I na kraju jedan podsjetnik. Sve kune na računima 1. siječnja 2023. bit će automatski i bez naknade preračunate u eure primjenom fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za 1 euro. Do 31. prosinca 2022. možete bez ikakve naknade položiti gotov novac u kunama na račune fizičkih osoba u Banci. Savjetujemo vam da to napravite što prije i izbjegnete gužve! 

Pitali smo kozmetičarku i ugostitelja hoće li cijene usluga rasti: Evo što su nam rekli
Pitali smo kozmetičarku i ugostitelja hoće li cijene usluga rasti: Evo što su nam rekli
Kamo odlaze naši 1,1 milijarda kovanica i 500 milijuna novčanica nakon konverzije?
Kamo odlaze naši 1,1 milijarda kovanica i 500 milijuna novčanica nakon konverzije?
S 1. siječnja 2023. dobivamo novu valutu! Važne pojedinosti o prelasku na euro, zanimljivosti i aktualnosti o novoj valuti saznajte na platformi "Naša nova valuta". Na jednom mjestu pročitajte sve što ste željeli znati o euru i spremni zakoračite u uzbudljivo povijesno razdoblje koje nam dolazi.

Powered by Zagrebačka banka

Komentari 7
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Christmas creep ili božićna jeza: Znate li o kakvom je fenomenu riječ i jeste li ga doživjeli?
PROMO

Christmas creep ili božićna jeza: Znate li o kakvom je fenomenu riječ i jeste li ga doživjeli?

Budući da nam predstoji blagdansko razdoblje, koje će ove godine biti posebnije nego ikad, donosimo vam tri razloga zbog kojih je već sad dobro imati jasno utvrđen i dobro pripremljen plan za Božić

Zašto se fiksni tečaj iskazuje s 5 znamenaka, a ne samo s dvije?
PROMO

Zašto se fiksni tečaj iskazuje s 5 znamenaka, a ne samo s dvije?

Budući da nas očekuje velika ekonomska promjena, istražujemo kako će se točno računati nove cijene, to jest zašto se preračunavanje uvijek mora provoditi u punom fiksiranom iznosu tečaja kune i kad se taj iznos smije zaokruživati
Istražili smo: Što sve možete danas kupiti za 100 kuna, a što ste mogli prije deset godina?
PROMO

Istražili smo: Što sve možete danas kupiti za 100 kuna, a što ste mogli prije deset godina?

S obzirom na vrijeme u kojem živimo i ekonomske okolnosti koje vladaju, zanimalo nas je što se od živežnih namirnica, kućnih potrepština i energenata može danas, a što se nekad moglo kupiti za jednog 'Mažuranića'