Obavijesti

News

Komentari 7

Afera SMS: Uskok se žalio na presudu, traži dulje kazne

Afera SMS: Uskok se žalio na presudu, traži dulje kazne

Uskok se žalio na nepravomoćnu presudu osječkog Županijskog suda u tzv. 'aferi SMS' i Visokom kaznenom sudu predložio da okrivljenicima Franji Vargi i Blažu Curiću izreknu dulje zatvorske kazne

VIDEO

Bivši policijski informatičar Franjo Varga u veljači 2021. godine na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno je proglašen krivim za spriječavanje dokazivanja u tzv. “aferi SMS” te osuđen na tri i pol  godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić na dvije godine zatvora.

Uskok je Vargu teretio da je od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik “Dinama” Zdravko Mamić i bivši vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka, zbog čega mu se sudilo za sprječavanje dokazivanja, a Curića da mu je pomogao jer mu je, u rujnu 2018. dojavio da je pod istragom.

Lažne SMS poruke za Mamića i Todorića: Vargi tri i pol godine zatvora, Curiću dvije godine
Lažne SMS poruke za Mamića i Todorića: Vargi tri i pol godine zatvora, Curiću dvije godine

U žalbi Uskoka objavljenoj na e-oglasnoj ploči osječkog Suda navodi se kako je prvostupanjski sud pri odmjeravanju kazni precijenio olakotne a podcijenio otegotne okolnosti za oba okrivljenika, da su zatvorske kazne preblage, neodgovarujuće težini kaznenih djela te njihovoj štetnosti i opasnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tužiteljstvo smatra kako je osječki Sud podcijenio značaj činjenice da je Franjo Varga već bio pravomoćno osuđivan za krivotvorenje isprava, kao i da je prilikom odluke o visini kazne bilo potrebno više voditi računa da su Varga i Curić ranije bili policijski službenici te su stoga bili potpuno svjesni protupravnosti i opasnosti svog postupanja.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković u žalbi navodi kako se ponašanje okrivljenog Curića treba promatrati s više aspekata, jer je svojim postupanjem osujetio najosjetljiviju fazu kriminalističkog istraživanja, postupajući s izravnom namjerom, kako bi, ne samo kompromitirao istraživanje, već mu je cilj bio da se unište svi dokazi o kriminalnoj aktivnosti okrivljenog Varge i njega.

Varga: 'Mamić mi je kupio kuću. Pomagao mi je i to je činjenica'
Varga: 'Mamić mi je kupio kuću. Pomagao mi je i to je činjenica'

S obzirom na društvenu opasnost ovih nedjela kojima je u pitanje dovedeno funkcioniranje pravosudnog sustava te izvršne vlasti Uskok smatra da se svrha kažnjavanja može ostvariti jedino izricanjem strožih kazni zatvora za oba okrivljenika te da je pravomoćnim kaznama zatvora nužno osigurati povjerenje javnosti u tijela kaznenog progona, ali i u druga tijela pravosuda i drzavne vlasti.
Stoga Visokom kaznenom sudu Republike predlažu da preinači prvostupanjsku presudu osječkog Suda u dijelu osporavanih odluka o kazni tako da okrivljenicima izrekne kazne zatvora u duljem trajanju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'
UPOZORILI I AMERIKANCE

Izrael: 'Odgovorit ćemo na ovaj napad, pitanje je kada i u kojoj mjeri. Razmatramo planove'

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani

NAPETA SITUACIJA

VIDEO Iran napao Izrael stotinama dronova, pogledajte kako su ih skidali i Amerikanci

TEL AVIV Snimka iz izraelskog grada na mediteranskoj obali pokazuje dronove i projektile koji padaju jedan po jedan. Presretali su ih izraelski Iron Dom i američki borbeni avioni. Nije bilo žrtava
EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'
TRAŽI GA POLICIJA

EKSKLUZIVNO Sulude scene kod Senja: 'Vozi Renault i diže pušku na sve koji ga žele pretjecati!'

Pretpostavljamo kako nije želio da ga itko pretekne, ne znamo što mu je bilo u glavi. Ubrzo nakon poziva kraj nas je projurila policija s upaljenom rotacijom u smjeru Senja, rekla je čitateljica za 24sata