News

Komentari 1

Afganistanske robotičarke stigle su u Meksiko: Tražimo spas, ne vjerujemo talibanima niti malo

Afganistanske robotičarke stigle su u Meksiko: Tražimo spas, ne vjerujemo talibanima niti malo

Robotičarski tim, koji se zove "Afganistanske sanjarke" je već bio u medijima 2017. kada im je nakratko zabranjeno putovanje u SAD i gdje su djevojke osvojile srebrnu medalje na natjecanju u Washingtonu

Nakon što je ženski robotičarski tim iz Afganistana tražio dopuštenje da se preseli u Kanadu zbog nesigurne budućnosti pod talibanskom vlašću u tome su i na svu sreću uspjele.

Pet članova sveobuhvatnog afganistanskog tima za robotiku doputovalo je u utorak navečer u Meksiko, bježeći od neizvjesne budućnosti kod kuće javlja Reuters.

Mlade djevojke nadaju se karijeri u STEM području te se prisjećaju kada im je nakratko zabranjeno putovanje u SAD na natjecanje i gdje su djevojke osvojile srebrnu medalje na natjecanju u Washingtonu.

Odvjetnica kaže da se mlade Afganistanke žele obrazovati i biti na sigurnom mjestu.

- Žele učiniti Afganistan ponosnim i žele svijet učiniti ponosnim i žele nastaviti sa svojim snovima o robotici, AI-u - nastavlja.

Dodala je da vjeruju kako je Kanada odlično mjesto na kojem bi zapravo mogle imati budućnost. Zabrinute su jer ne znaju što sutra donosi.