News

Komentari 1

'Akcije Kine oko Tajvana su neopravdane i provokativne'

'Akcije Kine oko Tajvana su neopravdane i provokativne'

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države više puta jasno dale do znanja Kini da ne žele krizu, dodajući da su Washington i njegovi saveznici ozbiljno zabrinuti zbog najnovijih akcija Pekinga

Kineske vojne vježbe oko Tajvana kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu predstavljaju nesrazmjernu i neopravdanu eskalaciju, poručio je u petak američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken je rekao da su Sjedinjene Države više puta jasno dale do znanja Kini da ne žele krizu, dodajući da su Washington i njegovi saveznici ozbiljno zabrinuti zbog najnovijih akcija Pekinga.

Kina provodi najveće vojne vježbe ikada u Tajvanskom tjesnacu, uključujući i lansiranje projektila oko otoka koji smatra dijelom svog teritorija.

"Nema opravdanja za ovaj ekstremni, nerazmjeran i eskalirajući vojni odgovor", rekao je Blinken na konferenciji za novinare na marginama regionalnog foruma ASEAN-a u Kambodži.

"Sada su podigli opasno djelovanje na višu razinu", dodao je.

Naglasio je da SAD neće poduzimati mjere kojima bi isprovocirao krizu, ali će nastaviti podržavati regionalne saveznike i održavati uobičajeni zračni i pomorski tranzit kroz Tajvanski tjesnac.

"Letjet ćemo, ploviti i djelovati gdje god to dopušta međunarodno pravo", kazao je.

Blinken se u Kambodži sastaje s kolegama iz jugoistočne Azije i 27 drugih zemalja, uključujući Kinu, Japan, Veliku Britaniju, Europsku uniju i Indiju.

Nije se susreo s kineskim šefom diplomacije Wang Yijem.

Savez država jugoistočne Azije (ASEAN), koji je domaćin sastanka, ranije je pozvao na suzdržanost svih strana, dodavši da postoji rizik od krive procjene i sukoba između veliki hsila.

Kina je u petak poručila da će uvesti sankcije predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi zbog njenog "zlobnog" i "provokativnog" posjeta Tajvanu.

Blinken je rekao da su ASEAN, kao i drugi azijski dužnosnici ozbiljno zabrinuti da će akcije Kine destabilizirati cijelu regiju.

"Posljednje što zemlje u regiji žele je da se razlike između Kine i Tajvana riješe silom", rekao je Blinken.

"Dužnost je nas i Kine da se ponašamo odgovorno. Ne želimo da bilo koja zemlja, uključujući Kinu i Rusiju, remeti međunarodni mir i sigurnost", dodao je.