Obavijesti

News

Komentari 1

Aladrović u saborsku proceduru uputio paket zakona kojima će se reformirati socijalni sustav

Aladrović u saborsku proceduru uputio paket zakona kojima će se reformirati socijalni sustav

Na predložene izmjene sedam zakona u javnom savjetovanju podnijeto je više od 2400 kritika i prijedloga. Najviše na Zakon o socijalnoj skrbi. Ministar ističe kako će kroz raspravu vidjeti hoće li neke prihvatiti

VIDEO

Iako su stručnjaci iskritizirali predloženu reformu socijalnog sustava, Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila paket zakona, a kojima će se, kako tvrdi resorni ministar Josip Aladrović, osnažiti sustav socijalne skrbi, a korisnici dobivati kvalitetniju uslugu. 

- Našem sustavu su potrebne strukturne promjene - poručio je ministar. 

Na predložene zakone u javnom savjetovanju podnijeto je više od 2400 kritika i prijedloga aktera socijalnog sustava, a kako je ministar neki dan istaknuo, kroz prvo i drugo čitanje u Saboru će se vidjeti hoće li se neki i prihvatiti. 

Riječ je o sedam zakonskih riješena - Zakonu o socijalnoj skrbi, izmjenama Zakona o udomiteljstvu i pet zakona koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Aladrović: Sustavu socijalne skrbi treba reforma, Ilijaš: Da, ali nemate sluha za prijedloge
Aladrović: Sustavu socijalne skrbi treba reforma, Ilijaš: Da, ali nemate sluha za prijedloge

Za paket zakona 1,2 milijarde kuna više u dvogodišnjem razdoblju

- Za paket zakona predviđeno je 1,2 milijarde kuna više sredstava u dvogodišnjem razdoblju, koje će se alocirati za sustav socijalne skrbi - rekao je Aladrović. 

Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je temeljni zakon, predviđa se usklađivanje zajamčene minimalne naknade, definira se naknada za troškove stanovanja, povećava iznos naknade za osobne potrebe korisnika te pravo na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja.  Naime, povećava se iznos zajamčene minimalne naknade za kućanstvo sa 100 na 150 posto bruto iznosa minimalne plaće.

Beskućniku koji koristi uslugu prihvatilišta, žrtvi nasilja u obitelji i žrtvi trgovanja ljudima kojima je priznata usluga privremenog smještaja u kriznim situacijama priznaje se 50 posto iznosa zajamčene minimalne naknade.

A ako se korisnik zajamčene minimalne naknade zaposli u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo ne prestaje već se u prvih tri mjeseci rada naknada umanjuje za 50 posto iznosa.

Vlasništvo osobnog vozila više neće biti zapreka za priznavanje prava na ZMN ako njegova vrijednost ne prelazi iznos od 40 osnovica za izračun drugih prava iz sustava socijalne skrbi.

Zakonom se također proširuje krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja te predlaže da se obiteljski domovi, za koje Vlada smatra da nisu ostvarili zadani cilj, preoblikuju u drugi oblik pružatelja usluge ili pružaju usluge kao udomitelji.

- Propisuju se nove usluge kao što su sveobuhvatna procjena i planiranje, prethodna stručna procjena, socijalno mentorstvo i psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja - rekao je ministar. 

Osnivanje tri javne ustanove - Hrvatski zavod za socijalni rad umjesto centara za socijalnu skrb

Istaknuo je i kako se predlaže osnivanje tri javne ustanove - Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao ustanove koja će poslove iz svoje djelatnosti obavljati u središnjim i područnim jedinicama, umjesto sadašnjih centara za socijalnu skrb, zatim Obiteljskog centra, kao samostalne ustanove koja će biti usmjerena na preventivne tretmanske i razvojne aktivnosti za djecu, mlade i obitelj te Akademije socijalne skrbi u svrhu organiziranja i provođenja stručnog usavršavanja. 

- Također se predlaže i osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o pritužbama, koji se sastoji od predstavnika građana izabranih na javnom pozivu - dodao je. 

S osnivanjem Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb, odnosno centralizacijom, ne slažu se u komorama koje djeluju unutar socijalnog sustava ističući kako je to neprovedivo jer nije svugdje u Hrvatskoj jednaka situacija, stoga je važno da to ostane na razini lokalne zajednice.

'Reformom se gase komore. Iskoristit ćemo sva prava da zaštitimo članove i korisnike'
'Reformom se gase komore. Iskoristit ćemo sva prava da zaštitimo članove i korisnike'

Izmjene Zakona o udomiteljstvu

Zakonom o udomiteljstvu predlaže se omogućavanje specijaliziranog udomiteljstva udomiteljima koji imaju trogodišnje iskustvo u pružanju usluge smještaja djetetu ili mlađoj punoljetnoj osobi.

- Također su fleksibilizirani uvjeti u pogledu osoba koje sada mogu obavljati specijalizirano udomiteljstvo na način da je proširen krug zanimanja, sniženi su uvjeti u pogledu godina radnog staža te je uopćen uvjet u pogledu ostvarenog staža. Osobama koje obavljaju udomiteljstvo kao zanimanje omogućuje se pravo na naknadu za rad i prava iz mirovinskog i obveznog zdravstvenog osiguranja i za vrijeme korištenja prava na rodiljne i roditeljske potpore za vlastito dijete - rekao je Aladrović.

Planirano je i povećanje iznosa naknada za rad udomitelja i opskrbnine, dodao je. 

Preostalih pet zakona u reformskom paketu reguliraju profesije u sustavu socijalne skrbi radi usklađivanja s drugim propisima i ujednačavanja svih zakona - a to su socijalni radnik, psiholog, socijalni pedagog, edukacijski rehabilitator, psihoterapeut i savjetodavni terapeut.

- Ovime će rad komora biti jasniji i transparentniji - rekao je ministar. 

Predstavnici komora ne podržavaju ove izmjene ističući kako se ovime gase komore, no da Ministarstvo nema sluha za njihove prijedloge. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.