Obavijesti

News

Komentari 9

Andrej Plenković boravi u dvodnevnom posjetu Hvaru

Andrej Plenković boravi u dvodnevnom posjetu Hvaru

Gradonačelnik Novak upoznao je predsjednika Vlade s problemima s kojima se susreće grad Hvar tijekom pandemije te pitanjima koja su važna za poboljšanje kvalitete života na otoku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku dvodnevnog posjeta otoku Hvaru u četvrtak se sastao s novim hvarskim biskupom mons. Rankom Vidovićem kojemu je zaželio puno uspjeha u obavljanju odgovorne dužnosti biskupa.

Kako je priopćila Služba za odnose s javnošću Vlade RH,  premijer i biskup su razgovarali  o nastavku kvalitetnog dijaloga koji hrvatska Vlada i Katolička crkva vode na socijalnom, kulturnom i obrazovnom planu, kao i suradnji sa Hvarskom biskupijom te imovinsko-pravnim pitanjima.

Plenković o mjerama: 'Mogao bih se složiti s Milanovićem. Istu sam stvar ja rekao još ranije...'
Plenković o mjerama: 'Mogao bih se složiti s Milanovićem. Istu sam stvar ja rekao još ranije...'

Premijer se potom susreo sa hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom. Predsjednik Vlade istaknuo je predanost Vlade u prepoznavanju potencijala naših otoka te podizanju kvalitete života otočnog stanovništva. U tom kontekstu razgovaralo se o provedbi novog Zakona o otocima i korištenju europskih fondova, kao i provedbi odluka koje su usvojene na Vladinoj sjednici održanoj u Hvaru u listopadu 2018. Od pedesetak tada usvojenih akata, dosad je proveden 31, a u tijeku je provedba 17 akata.

Gradonačelnik Novak upoznao je predsjednika Vlade s problemima s kojima se susreće grad Hvar tijekom pandemije te pitanjima koja su važna za poboljšanje kvalitete života na otoku.

Plenković je rekao i da je Vlada za potpore za očuvanje radnih mjesta u Hvaru isplatila gotovo 33 milijuna kuna čime je obuhvaćeno preko 300 poslodavca i više od 1.200 radnika.

Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom turističkom sezonom jer se, u usporedbi s prošlom godinom, na Hvaru ostvaruje znatno više dolazaka i noćenja gostiju.

U razgovorima o budućim projektima istaknuta je nužnost poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara, pri čemu je važna izgradnja cestovne infrastrukture Poljice – Sućuraj  te  Drvenik – Čvor Ravča.

Plenković otkrio motive koji će se nalaziti na kovanicama eura: 'Građani su odabrali i Teslu'
Plenković otkrio motive koji će se nalaziti na kovanicama eura: 'Građani su odabrali i Teslu'

U petak će se premijer Plenković s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem upoznati s dinamikom radova na aglomeraciji Jelsa-Vrboska-Stari Grad.

Kako je priopćeno, cilj projekta je izgradnja sustava odvodnje i rekonstrukcije vodoopskrbne mreže za naselja Stari Grad, Jelsa, Vrboska i Basina te izgradnja dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda čime bi se smanjili gubici vode u vodoopskrbnoj mreži. Ukupna vrijednost projekta je veća od 470 milijuna kuna, a iz Kohezijskog fonda odobreno je gotovo 260 milijuna kuna bespovratnih sredstava.