News

Komentari 83

Arkanov ljubitelj zapalio ćeliju u Šibeniku, hladi se u izolaciji

Arkanov ljubitelj zapalio ćeliju u Šibeniku, hladi se u izolaciji

Srbijanski kriminalac Nikola Rgić nakon niza incidenata u hrvatskim zatvorima, poput gutanja žileta, iznerviran stegovnim mjerama posegao je za vatrom

Osuđeni razbojnik Nikola Rgić prvog dana Nove godine zapalio je madrac u ćeliji u šibenskom zatvoru. U trenutku požara bio je sam. Pravosudni policajci vidjeli su dim te su ga brzo, neozlijeđenog, izvukli.

Problematičnog zatvorenika, koji do odsluženja kazne ima još oko dva mjeseca, potom su kaznili poslavši ga na jedan dan u “gumenjaru”. Riječ je o posebnoj prostoriji u kojoj su zidovi obloženi specijalnim materijalom kako bi se onemogućilo da se zatvorenik sam ozlijedi. Neslužbeno doznajemo kako je Rgić, koji je do sada izazvao niz incidenata u zatvorima, bio više puta premještan iz soba. Zbog jednog od incidenata odredili su mu stegovne mjere. Oduzeli su mu televizor i još neke povlastice te je, vjerojatno iznerviran time, posegao za vatrom. Podsjećamo, krajem 2015. kod Rgića su u zatvoru našli mobitel. On je potom jednog pravosudnog policajca optužio da mu ga je dao za novac.

Uz njega je na poligrafskom ispitivanju završilo još nekoliko njegovih kolega. Nakon mučnog i ponižavajućeg postupka svi su oslobođeni te su Rgića prijavili za lažno prijavljivanje kaznenog djela. Taj sudski postupak, za koji je kaznenim zakonom propisana kazna do tri godine zatvora, još nije pravomoćno riješen, a Rgića, koji je nakon što su kod njega našli mobitel bio u drugim zatvorima, i to pod pojačanim nadzorom, u listopadu su vratili u stari zatvor, što je ogorčilo pravosudne policajce koji su zbog njegovih optužbi bili poniženi, omalovažavani i dovedeni u jako neugodan položaj.

- Nalazimo se u jednoj neugodnoj, jako stresnoj i rizičnoj situaciji, koja ne mora biti takva, nego se lako može izbjeći uz malo sluha, razumijevanja i pažnje osoba na rukovodećim mjestima koje do sada nije pokazalo nikakvo razumijevanje ni zainteresiranost za agoniju koju su službenici već prolazili - apelirali su pravosudni policajci tražeći nadređene da Rgića premjeste u drugi zatvor. Od toga nije bilo ništa.

Rgić je u Hrvatskoj u rujnu 2017. godine pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i devet mjeseci zatvora. Toliko je na Županijskom sudu u Rijeci dobio 2016. godine za razbojništvo, krađu i prijevaru. U ta tri nedjela nezakonito je stekao oko 27.000 kuna.

Na Općinskom sudu u Šibeniku u lipnju 2016. godine osuđen je na osam mjeseci zbog krađe.

U Srbiji je, prema njegovim riječima, bio osuđen na sedam godina robije zbog pokušaja ubojstva i iznude. Tvrdi da je tu kaznu odslužio. Na svojem profilu na Facebooku Rgić je objavio fotografiju s istetoviranim likom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Na jednoj fotografiji je u trenirci na kojoj piše “belgrade boys hooligans”, a na jednoj pozira naslonjen na Porsche. Podsjećamo, prema podacima Ministarstva pravosuđa, u zatvorskom sustavu trenutačno se nalazi 127 državljana Republike Srbije - 83 ljudi u statusu istražnog zatvorenika i 44 u statusu zatvorenika. Sukoba po nacionalnoj osnovi u zatvorima nije bilo.

Najčitaniji članci