Obavijesti

News

Komentari 80

Bačić: 'Mediji nas nejednako tretiraju', Benčić: 'Vi ste prvih 20 minuta u svakom dnevniku'

Bačić: 'Mediji nas nejednako tretiraju', Benčić: 'Vi ste prvih 20 minuta u svakom dnevniku'

Branko Bačić je proglasio apsolutnu pobjedu HDZ-a, Komadina ga je upozorio da kupuju birače novcem EU-a, a Sandra Benčić je najavila prve poteze u Zagrebu i tužbu protiv Domovinskog pokreta

VIDEO

U emisiji Otvoreno dan nakon drugog kruga lokalnih izbora komentirali su se prvi potezi, tko je kolosalni pobjednik i kako stoji Domovinski pokret. Gostovali su HDZ-ov Branko Bačić, Sandra Benčić iz Možemo!, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta, novoizabrani primorsko-goranski župan, SDP-ov Zlatko Komadina te IDS-ov Tulio Demetlika, novoizabrani zamjenik istarskog župana.

- Mi smo vrlo jasno komunicirali rješenja. Sada startamo nakon primopredaje vlasti s financijskom revizijom, poslovanjem u Gradu i Holdingu, analizom štetnih ugovora. Krećemo u rekonstrukciju Gradske uprave i smanjenje broja gradskih ureda. Krećemo uspostaviti sustav pomoći građanima oko obnove grada nakon potresa što nažalost se ne događa niti od strane vlasti, Fonda za obnovu, niti se događalo od dosadašnje uprave. Osigurat ćemo mobilne timove i gradski ured za obnovu koji će građanima pomagati s dokumentacijom kako bi se proces ubrzao. Krenut ćemo s financiranjem projektne dokumentacije jer je ona velika zapreka za dobivanje pomoći iz Fonda za obnovu. Važno je i korištenje fonda solidarnosti. Dobili smo sredstva EU za obnovu, ne distribuiraju se i na nama je zadatak da pripremimo dokumentaciju za obnovu škola i vrtića - rekla je Sandra Benčić iz platforme Možemo!

Plenković o imenu Davora Filipovića: Namjerno ga se krivo nazivalo, imamo evidenciju
Plenković o imenu Davora Filipovića: Namjerno ga se krivo nazivalo, imamo evidenciju

Branko Bačić samo je potvrdio Plenkovićevu tezu da je HDZ kolosalni pobjednik ovih izbora. HDZ je, kaže Bačić, osvojio svaki drugi veliki grad. 

- Mi možemo o dojmu, jesmo li mogli više ili manje, ali rezultati izbora prema kojima smo osvojili 75 posto županija, 15 od 20 županija, i 45 posto svih gradova tj. 55 gradova, jedino je moguće kroz prizmu matematike ocijeniti je li i u kolikoj mjeri apsolutna pobjeda HDZ-a na ovim izborima. Ja tvrdim da jest. Dao je pravilnu procjenu. HDZ je osvojio 15 velikih gradova, to su podaci koji dovoljno govore. Izbore doživljavam kao potvrdu rada Vlade. HDZ je vodeći računa o svim županijskim skupštinama osvojio 30 posto - rekao je Bačić.

- Vlada se zalaže za ravnomjeran regionalni razvoj i partner je svim jedinicama lokalne samouprave. Mislim da će to i gospodin Komadina potvrditi. Partnerstvom pokušavamo riješiti vitalne probleme - dodao je.

Komadini ta njegova izjava baš i nije sjela 

- Greškom sam došao u emisiju, rekli su da će župani biti u emisiji. HDZ nema što biti zadovoljan. Od 4 velika grada osvojili su jedan. Ne vidim kolosalnu pobjedu. A ovo da stižu novi ljudi, po meni je to rezultat direktnih izbora. Biraju se ljudi, a ne stranke. Ništa se tu spektakularno ne događa nego se rakurs građana prema izborima promijenio. Kod nas je država uložila oko tri milijarde kuna u velike strateške projekte i onda su u kampanji govorili što bi birali mene ili Filipovića kad su oni uložili novce. Što bi država trebala nego ulagati novce? To su novci EU-a. Ne kupuje se naklonost birača davanjem novaca. - rekao je. 

Igor Peternel je rekao je da su vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima. Zahvalio se svim biračima koji su im dali glas. 

-  On je osnovao Domovinski pokret prije 14 mjeseci, na predsjedničkim izborima je bio pred drugim krugom, nakon par mjeseci je osigurao 16 mandata u Saboru, došli su lokalni izbori i u teškim okolnostima smo organizirali stranku. Uspjeli smo i došli smo do lokalnih izbora. Škoro je ušao u drugi krug. Domovinski pokret ima dva finala, HDZ dva finala, Možemo jedan, SDP nijedan. Škoro je premašio broj glasova koje je dobio na predsjedničkim izborima, pozicionirali smo se kao jedina opcija koja je antipod platformi Možemo, osvojili smo Vukovar, Slatinu, Županju, za par glasova nam je pobjegao Zaprešić, važan smo čimbenik za formiranje vlasti u Splitskoj županiji, imamo preko 500 vijećnika na nivou RH i zadovoljni smo - kazao je Peternel.

Domovinski pokret: Cilj nam je onemogućiti da se taj zeleno lijevi eksperiment širi dalje'
Domovinski pokret: Cilj nam je onemogućiti da se taj  zeleno lijevi eksperiment širi dalje'

Demetlika je komentirao što se događa s IDS-om, koji više nije najmoćnija stranka u Istri. 

- Činjenica je da su izbori završili, rezultati su takvi kakvi jesu, nećemo stavljati glavu u pijesak. U Istri se desilo veliko iznenađenje, oko Pule, Pazina. Neki gubici nas nisu iznenadili. IDS je najjača stranka u Istarskoj županiji. Jedina smo regionalna stranka koja djeluje u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Nitko ne spominje rezultate s našim partnerima SDP-om u Primorsko-goranskoj županiji. U Istri ne govorimo o pobjedama koje smo ostvarili u prvom krugu. U Istarskoj županiji imamo većinu u gradskim vijećima. Od 10 gradova u kojima smo osvojili vlast su 5 gradova, dok u ostalih 5, Umag je ostao pod ingerencijom SDP-a, u Puli je pobijedio nezavisni koji ima samo 4 vijećnika dok je IDS osvojio 8 vijećnika. Ako usporedimo stranke koje su ušle u Gradsko vijeće Pule, omjere IDS-a i ostalih partnera, ove stranke kad podijelimo vidimo da je omjer 1 naprema 2 - kazao je Demetlika. 

- Krivaca može biti više. To ćemo u stranci analizirati i činjenica je da se određene promjene dešavaju ne samo u Istri nego u Hrvatskoj, ali i globalno ako gledamo Europu. Pušu neki novi trendovi i IDS kao najjača istarska stranka postavila je ljestvicu visoko. Građani od IDS-a očekuju puno i možda u nekim sredinama gdje smo očekivali lošiji rezultat ovisilo je o kandidatima - kazao je.

Komadina je komentirao SDP-ov zahtjev za prebrojavanjem nevažećih listića u Istri. 

- Broj nevažećih listića je velik. Kad gledamo IDS je relativno gubitnik izbora kad se gleda što je imao. HDZ je isto izgubio. SDP je napravio dobar rezultat, nije ni izgubio ni dobio. Uspoređujete se s onime što imate i što ste imali. HDZ je imao 13-14 županija, tako da kad gledate kartu Hrvatske mislite da je to snaga HDZ-a ali se počinje rastakati - kazao je Komadina. 

Komadina demantirao Kožića: 'Županija nije slala brošure'
Komadina demantirao Kožića: 'Županija nije slala brošure'

- Ovo je bespredmetno, moramo se ispričati gledateljima. Pitanje je što su dobili građani. Dobili su nadu da je promjena moguća. Trendovi pokazuju da su građani počeli vjerovati u mogućnost promjere i da je klijentelistički model moguće srušit. U Pazinu je naša kandidatkinja imala manju prednost za drugi krug. Međutim, kad su građani vidjeli da je promjena moguća, izašli su u većem broju i izabrali nju. Na ovim izborima su nastale pukotine koje će se širiti i stvoriti mogućnost promjene na idućim izborima - komentirala je Benčić.

- Vi govorite o promjenama i nekom valu. Sad bi mi trebali biti u ofenzivi, a HDZ je dobio većinu - odgovorio joj je Bačić.

Benčić ga je pitala i zašto je premijer nervozan, na što je Bačić rekao da je samo govorio o nejednakom tretmanu.

- Pa vi ste prvih 20 minuta svakog dnevnika, o kakvom tretmanu govorite - odgovorila mu je Benčić.

'Namjerno se govorilo krivo ime našeg Filipovića, a Možemo! su valjda protiv ovakve Hrvatske'
'Namjerno se govorilo krivo ime našeg Filipovića, a Možemo! su valjda protiv ovakve Hrvatske'

Tu se ubacio i Peternel s tezom da su se televizijski urednici natjecali tko će više 'glorificirati čelnike Možemo!', a tu je izdvojio i RTL. Bačić se složio da su izbori bili visoko personalizirani. 

- Diljem Hrvatske kad obnašate vlast, ne mogu proći svi mandati da ne budu građani nezadovoljni. Ali to kompenzirate na drugom mjestu rekao je i dodao: 

HDZ je svoje rezultate postigao u petoj godini vlade. Da smo loše prošli na izborima, oporba bi u Saboru tražila da se raspišu izbori. 

Igor Peternel je pokušao objasniti da njihova kampanja nije bila prljava nego konstruktivna te da nisu opterećeni ideologijama. 

HND i SNH osudili napad na medije: 'Plenković ima ambiciju kontroliranja javnog prostora'
HND i SNH osudili napad na medije: 'Plenković ima ambiciju kontroliranja javnog prostora'

Benčić mu je na to odgovorila da mogu očekivati tužbe zbog plaćanja PR tvrtke koja je plasirala lažne vijesti o Možemo!

- Mi smo prvi put vidjeli ono što je bilo kod Trumpa ili Vučića. Agencije su otvarale lažne portale i platile kandidate. U naše ime su slali poruke za vrijeme izborne šutnje. Bilo je niz laži i neistina na tim novim portalima koje bode braća Macan koji su platnom spisku DP-a. Tražit ćemo sudski epilog. Što građani misle o tome, jučer su vam rekli - najavila je.

- Čuli smo brojne optužbe, a to je 0,001% onog od čega smo se ogradili. Iznijeli smo brojne brojke od kojih se nitko nije ogradio. Nikad nisam primio lipe iz HHO-a - odgovorio joj je Peternel na što je Benčić rekla da znaju tko ga je plaćao. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...