Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
205 komentara

Bankrot: Bandić trošio na sve strane, a sad nema za plaće

Zagreb je osnovao 27 ureda, što je više nego ministarstava u Vladi, kojih je 20. Svi ti pročelnici znače i gomilanje administracije. Sada će morati rezati i plaće

Milan Bandic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
205 komentara

Grad Zagreb je lanjsku godinu završio s manjkom u proračunu od milijardu kuna, a gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da ne zna kako će gradskim djelatnicima isplatiti plaću za travanj. 

Da su gradske financije u teškom problemima dokazuje zadnja Bandićeva odluka kojom obustavlja sve što je planirano proračunom i to na 45 dana, a stupa na snagu danas. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Zabranjuju se nova zapošljavanja, pokreće pregovore sa socijalnim partnerima o plaćama službenika i namještenika, obustavlja se javnu nabavu... 

Milan Bandic | Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Gradski proračun za 2020. iznosi 8,5 milijardi bez raznih tvrtki i ustanova. Skoro dvije milijarde odlazi samo na plaće, a glavni izvor prihoda je porez na dohodak i prirez, ukupno 5,2 milijarde kuna. Od važnijih prihoda tu su još i komunalna naknada i doprinos, te posebni porezi poput onog na potrošnju: sve zajedno oko 1,4 milijarde kuna.

Minusi koji su se u gradu nagomilali, između ostalog, su i rezultat vječnih neostvarenih projekata na koje su se uludo bacali milijuni, a do danas nisu završeni.  

TOMISLAV KLAUŠKI Bandićev Zagreb raspada se baš kao Tuđmanova Hrvatska

U obnovu Maksimirskog stadiona građani su dosad ulupali 750 milijuna kuna. Sljemensku žičaru Zagrepčani će s porezom platiti 650 milijuna kuna. Tu su i adventske kućice. Bandićevi podobnici su ih iznajmljivali za 3300 kuna pa ih davali u podnajam te zarađivali desetke tisuća kuna. 

Za dva montažna WC-a na stajalištu u Dubravi grad je platio 1,55 milijuna kuna. Zagrepčani su preplatili i nadstrešnice na autobusnim i tramvajskim stajalištima za 20 milijuna kuna. Samo se lani za Ljeto na Savi utuklo 12 milijuna kuna, a da se nitko na njoj nije pojavio. 

Foto: Marko Lukunić/Pixsell - Dok drugi gradovi predstavljaju mjere za pomoć. Zagreb je pao na koljena. Sada su, nažalost, na naplatu došli svi loši poslovi i katastrofalne odluke Bandića. Omča oko vrata Zagreba se zategnula – smatra predsjednica GLAS-a  Anka Mrak-Taritaš

Iz razgovara s nekoliko Bandićevih bliskih  suradnika saznajemo da je situacija uistinu teška. Porez na dohodak je znatno pao zbog krize, komunalnu naknadu je oprostio zatvorenima, zakupnine je oprostio dok je pandemije, a stalo se s izdavanjem novih dozvola. 

- Ne znam kako ćemo - kaže jedan od njih. 

FOTO: GRAD SE POMAKNUO ZA 2,5 CM Pokrit će samo pet posto štete, a WC je platio 287 tisuća kuna

Drugi nam objašnjava da se preko leđa Zagreba slomilo nekoliko povezanih stvari. Prenijeli su milijardu kuna manjka, što se može staviti na dušu Bandiću, ali upozorava i da je država čitavo vrijeme radila porezne izmjene koje su značile manje novca od poreza na dohodak. 

Pomogli su poduzetnicima, sve je zatvoreno, a štete od potresa znače milijarde kuna. Istovremeno Zagreb pomaže drugim gradovima s 900 milijuna kuna godišnje.

Zagreb: ZICER Plavi ured svečano  obilježio 5. godišnjicu djelovanja | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL – Ustav kaže da država mora pomagati slabije razvijene, a jedino Zagreb uplaćuje 900 milijuna u fond iz kojeg ne može uzeti ni kune. Nije točno da se moglo ostaviti neke zalihe za potres od ušteda. To zakon ne dopušta. I čuvene fontane, da ih nismo napravili, taj novac ne bi mogao otići na plaće ili sanaciju štete jer je komunalna naknada strogo namjenski prihod za uređenje grada – kaže nam. 

BANDIĆ NAKON POTRESA: 'Ovo se ne bi dogodilo da su ljudi ulagali u svoju imovinu'

Obustava proračuna nije prvi puta, ali ovaj puta Zagreb ima problem s plaćanjem tekućih obveza i pitanje je dokad će to potrajati. Da je tvrtka, to bi značio stečaj, bankrot. Ali grad ipak ne može formalno proglasiti bankrot.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message