News

Komentari 97

Banožić 'zaboravio' na Selaka, izostavili ga s obljetnice preleta MIG-ova: Poslali i objašnjenje

Banožić 'zaboravio' na Selaka, izostavili ga s obljetnice preleta MIG-ova: Poslali i objašnjenje

Ministarstvo obrane novinarima je poslalo najavu kako će ministar sutra nazočiti na 30. obljetnici preleta pukovnika Ivice Ivandića MIG-om. Selaka, koji je istog dana preletio s njim, nisu ni spomenuli

Ministarstvo obrane na čijem je čelu ministar Mario Banožić, novinarima je u nedjelju poslalo najavu kako će ministar nazočiti na 30. obljetnici preleta pukovnika Ivice Ivandića MIG-om. Umirovljenog brigadira Ivana Selaka, koji je tog 15. svibnja 1992. preletio s Ivandićem i svoj MIG vratio u Hrvatsku, nisu spomenuli niti jednom, jedinom riječi. 

Taj dvojac Ivandić-Selak, koji je Hrvatskoj vratio Osvetnika Dubrovnika i Osvetnika Vukovara, do sada je bio nerazdvojan kada se pričalo o ovom preletu.

Iako je Selak tijekom svoje vojničke karijere uvijek struku stavljao ispred politike i nije se libio kritizirati sve ministre do sada, pa tako i ministra Banožića, izgleda da su upravo njegova javna isticanja i razotkrivanja nelogičnosti razlog što ga MORH želi izbrisati iz povijesti. Selak je, podsjetimo, žestoko kritizirao ministrove tvrdnje da MIG-ovi ne mogu letjeti noću do toga da je dron nosio bombu od 120 kilograma, odnosno 40 kilograma eksploziva. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Nazvali smo Ivana Selaka za komentar i samo nam je kratko rekao: "Nije spomena vrijedno".

MORH je poslijepodne reagirao i pravdao da je HRZ želio dati obol pukovniku Ivici Ivandiću čiji prelet do sada nije obilježen postavljanjem MIG-a.

Povijesni prelet pilota Ivana Selaka i Ivice Ivandića, 15.5.1992.

Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Otkrivanjem eksponata MiG-a 21 u vojarni „Knez Trpimir“ pored aerodroma Split, Oružane snage, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo je dati obol pukovniku Ivici Ivandiću koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split. Naime, pukovnik Ivandić jedini je od pilota koji su za vrijeme Domovinskog rata preletjeli u Hrvatsku, čiji prelet još nije obilježen postavljanjem eksponata MiG-a.

U spomen na prelete drugih pilota već su postavljeni eksponati:

MiG kojim se obilježava prelet brigadira Ivana Selaka postavljen je na ulazu u vojarnu „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.
MiG kojim se obilježava prelet pukovnika Danijela Borovića postavljen je na ulazu u vojarnu “Hrvatski branitelji Istre” u Puli.
MiG u spomen na prelet stožernog brigadira Rudolfa Perešina postavljen je u Gornjoj Stubici.

Ideja o postavljanju aviona koji je podsjetnik na prelet pukovnika Ivandića u planovima je više od dvije godine, avion je u međuvremenu uređen za postavljanje.

HRZ je organizirao događaj, a s obzirom na to da je riječ o eksponatu u čast pukovniku Ivandiću, sam događaj zamislili su kao obilježavanje preleta s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split koji je u neposrednoj blizini vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama.

Nitko time ne umanjuje povijesne činjenice niti zasluge brigadira Ivana Selaka i njegov značaj u Domovinskom ratu.

Najčitaniji članci