Obavijesti

News

Komentari 134

'Baš me briga! Ne znam koliko je pozitivnih u mom domu za starije. Liječnica je digla paniku'

'Baš me briga! Ne znam koliko je pozitivnih u mom domu za starije. Liječnica je digla paniku'
5

U domu u Legradu zaražena su ukupno 24 štićenika i troje ‘djelatnika’. Rad su mu zabranili 2013. Susjeda kaže da su mještani znali za dom, ali ne i da nema dozvole. Općina Legrad je ispred doma postavila i zaštitara

VIDEO

Pišite što hoćete, meni je svejedno, rekao nam je Ladislav Sabo, vlasnik Doma za starije i nemoćne u Legradu, u kojem se pojavio Covid-19.

Prema posljednjim podacima, pozitivan nalaz imaju 24 korisnika te će svi biti prebačeni u koprivničku bolnicu. Pozitivno je i troje “djelatnika”. Stožer je u domu zatekao 36 korisnika te pet “djelatnika”. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Dom u Legradu 01:03

- Kako se osjećate - pitamo dobro raspoloženog vlasnika, koji je u domu s preostalim korisnicima u izolaciji.

- Dobro. Svi se osjećaju dobro, nitko nema simptome. Jedna žena se razboljela, pa smo zvali doktoricu koja ih inače obilazi i ona je digla paniku. Dva dana smo čekali nalaze, prvo su svi bili negativni - govori Sabo. 

Nije nam htio odgovoriti ni je li istina da godinama njegov dom posluje ilegalno, bez dozvola. Umjesto toga odgovara kako je njemu i ovo reklama.

- Tko bi čuo za Legrad, za ovo prekrasno malo mjesto, da nema ovoga - odgovara. 

Covid u Domu u Delnicama: Njih 13 su još zaraženi, 7 je u bolnici
Covid u Domu u Delnicama: Njih 13 su još zaraženi, 7 je u bolnici

I dok Sabo tvrdi da ništa ne zna, iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kažu da je njegovu trgovačkom društvu Keris zabranjeno bavljenje djelatnošću pružanja socijalne skrbi još 2013. godine.

- Pružatelj usluge nije imao zaposlenog niti jednog radnika na pružanju usluga skrbi starijim i nemoćnim osobama te o korisnicima nije vodio evidenciju i dokumentaciju. Također, navedeni pružatelj usluga nije imao sklopljene ugovore o smještaju te je u sudskom registru Trgovačkog suda u Varaždinu upisana zabilježba o zabrani obavljanja djelatnosti socijalne skrbi. O zabrani je obaviješten Ured državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji, Službe za društvene djelatnosti - odgovaraju iz Ministarstva. 

Upravo je županijski ured u ožujku 2010. Sabi izdao rješenje kojim je utvrđeno da zadovoljava uvjete za stalan smještaj 14 starijih i nemoćnih osoba, bez osnivanja doma socijalne skrbi.

U siječnju 2016. jedna korisnica doma je odlutala i izgubila se. Tek pet dana kasnije pronađena je mrtva na livadi u Legradu. Smrznula se. 

Nakon toga ministarstvo mu je poslalo inspekcijski nadzor.

U domovima je umrlo 47 ljudi, njihova smrt mogla se spriječiti
U domovima je umrlo 47 ljudi, njihova smrt mogla se spriječiti

- Nadzor je proveden i 2016., kad je vlasniku kao fizičkoj osobi naređeno da prekine smještaj za zatečenih 15 korisnika te je podnesen optužni prijedlog za počinjeni prekršaj. Prekršajni sud u Koprivnici ga je oslobodio kazne, na što se inspektor žalio Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu. Ministarstvo nije obaviješteno kako je postupak završio - kažu.

Dodaju da kasnije nije bilo pritužbi protiv njega.

Nakon izvanrednog nadzora 2. listopada ove godine protiv Sabe će ponovno podnijeti prekršajnu prijavu. 

- Donijet će se rješenje kojim mu se naređuje prekid pružanja usluga smještaja starijim i nemoćnim osobama, a 
od nadležnih centara za socijalnu skrb zatražit će se da obiteljima korisnika pomognu u traženju drugog adekvatnog smještaja. Zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela širenja i prenošenja zaraznih bolesti o istome će se obavijestiti državno odvjetništvo - odgovorili su nam iz ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk