News

Komentari 1

BBB i 'Palčići' pulskoj bolnici donirali tri vrijedna uređaja

BBB i 'Palčići' pulskoj bolnici donirali tri vrijedna uređaja

Voditeljica podružnice "Palčići - Pula" Gordana Damjanić Maroh u ime Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" i navijača Dinama - BBB uručila je pulskoj bolnici tri vrijedna uređaja

Riječ je o naprednom inkubatoru Giraffe Carestation čija je vrijednost 156.250 kuna, uređaj za neinvazivnu ventilaciju novorođenčadi i nedonoščadi u vrijednosti 158.174 kuna kao i fototerapijsku posteljicu u vrijednosti 43.875 kuna, nabavljene u sklopu akcije Palčići za Hrvatsku.

Tako je ukupna vrijednost doniranih uređaja Odjelu Pedijatrije OB Pula 358.299 kuna.”Nakon potresa u Zagrebu kada su trudnice i bebe morale izaći iz Petrove bolnice, odlučili smo organizirati humanitarnu akciju u koju su se uključili i navijači Dinama.akcija je vrlo brzo organizirana. Najprije smo donirali Petrovu bolnicu a potom nastavili istim žarom i predanošću organizirati akcije i za druge bolnice koje su ukazale na nedostatak takvih uređaja.

Ovo je drugi puta da doniramo pulsku bolnicu. Riječ je o humanitarnoj akciji “Palčići za Hrvatsku ”kazala je Gordana Damijanić Maroh u ime Kluba roditelja nedonoščadi.  U ime pulske bolnice donirane uređaje primili su i zahvalili dr. Ivica Fedel zamjenik ravnateljice, Irina Pucić, glavna sestra Bolnice, dr. Vlasta Kocijančić, voditeljica Odjela za pedijatriju, Sibil Benčić glavna sestra Odjela za pedijatriju. To je već drugi puta da Klub roditelja nedonoščadi Palčići dolazi u ovu bolnicu sa vrijednom donacijom. 

Prvi puta u sklopu akcije Palčić gore 2013. godine ova bolnica je primila napredni intenzivni inkubator Giraffe Carestation. Prvi uređaj je inkubator. Gotovo svako nedonošeno dijete, dijete rođeno prije termina trajanja trudnoće,nakon rođenja mora biti smješteno u inkubator. Nekada je to samo kratki boravak da se dijete utopli, po potrebi dobije kisik. U slučaju značajno ranijeg poroda dijete će imati više poteškoća u samostalnom funkcioniranju i samim time duže boraviti u inkubatoru. Inkubator je najsigurnije mjesto gdje beba boravi jer je u njemu pod stalnom prismotrom liječnika i medicinskih sestara. Monitori i aparati nadomještaju sve uvijete koje bi beba imala u majčinom trbuhu, bilježe svaku promjenu vitalnih funkcija i u slučaju odstupanja alarmiraju.

Drugi uređaj koji je bolnica dobila je od značaja za zbrinjavanje životno ugrožene novorođenčadi i nedonoščadi koja imaju respiratorne poteškoće, odnosno uređaj za neinvazivnu nazalnu ventilaciju kojim se u dišne puteve dovodi kisik pod pozitivnim tlakom kako bi se poboljšala oksigenacija dok novorođenče spontano diše.

Treći uređaj je fototerapijska dekica za liječenje novorođenačke žutice. Za razliku od dosadašnjih fototerapijskih lampi koje smo imali prednost fototerapijske dekice je što majka može dojiti dijete i držati ga u naručju a dijete je cijelo vrijeme zamotano u dekicu koja snižava vrijednost bilirubina.

Najčitaniji članci