Obavijesti

News

Komentari 46

'Bernardić je imao priliku, ali nije ništa napravio, neka ode'

'Bernardić je imao priliku, ali nije ništa napravio, neka ode'
1

Na pitanje šo će biti ako Bernardić da ostavku, Ostojić napominje: - Komadina, koji je potpredsjednik stranke, treba preuzeti obavezu i raspisati izbore...

VIDEO

Stanje u SDP-u nije dobro i to već dugo traje. Vrijeme je da se pokrenu određeni procesi, kojima će se takvo stanje promijeniti. Bit ću u prilici razgovarati s Bernardićem, pozvati ga da podnese ostavku i da time omogući proces koji bi vodio prema boljem SDP-u, izjavio je Ranko Ostojić (SDP) u Saboru.

Podsjetimo, na terenu se potpisuje peticija kojim nezadovoljnici trenutnom politikom koju vodi Davor Bernardić traže da ode s mjesta predsjednika. Koliko je i tko sve potpisao peticiju još se ne zna, a ranije se govorilo da će sve biti poznato do kraja tjedna. 

'Bernardić ne misli otići, što ne sade cveće u to preduzeće...?'
'Bernardić ne misli otići, što ne sade cveće u to preduzeće...?'

- Davor je imao priliku, kao predsjednik nije uspio napraviti ono što je obećao i trebao bi uslijediti onaj dio gdje se kaže 'OK, nisam uspio'. U interesu stranke to bi bilo najbolje - poručio je Ostojić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje šo će biti ako Bernardić pristane dati ostavku, Ostojić napominje kako je agenda za dalje zapisana  Statutu SDP-a. - Komadina, koji je potpredsjednik stranke, treba preuzeti obavezu i raspisati izbore. Sve po Statutu i nikako drugačije. Jedan od razloga zbog kojeg jesmo u ovoj situaciji je što se nije poštovao Statut - ustvrdio je. 

Ovo je kraj? SDP se uništava, to više nije pitanje Bernardića
Ovo je kraj? SDP se uništava, to više nije pitanje Bernardića

Na konstataciju da se Bernardića već nekoliko puta pokušalo rušiti, Ostojić je uzvratio kako kritike nisu bile rušenje. 

- Ovo je situacija u kojoj će se dogovoriti ili će doći do raskola u stranci. Ovo više nije varijanta s kojom možemo ići naprijed - ustvrdio je. 

Nije želio odgovorili bi li se on ponovno kandidirao za predsjednika stranke. 

- Jedino bitno je da Bernardić mora potegnuti odgovoran potez i napustiti mjesto predsjednika - zaključio je Ostojić.

Bernardić: Oni koji ruše SDP neće imati moju podršku
Bernardić: Oni koji ruše SDP neće imati moju podršku

Stanjem u SDP-u, ali i načinim na koji ih percipiraju birači nezadovoljna je i Sabina Glasovac. 

- Mi smo tu zbog njih i ako vidimo da su ti trendovi negativni, da je percepcija među biračima loša, trebamo se duboko zamisliti nad time i napraviti sve što je moguće da se to promijeni. Ako to znači promjenu trenera ili cijelog tima, onda treba razmišljati i o tome - ustvrdila je.

Na pitanje što ako Bernardić ne ode, jer se čini da nema plana što sutra', uzvratila je: 

- Takve odluke se ne bi trebale donositi preko noći. Međutim mi već godinu dana razgovaramo o stanju u stranci i jesmo li zadovoljni njime ili ne, što bi mogli učiniti da ga popravimo. Svi recepti koje smo do sada upotrijebili nisu imali učinka i očito trebamo tražiti nove načine. Koji je taj novi recept, u ovome trenutku ne znam. No, sigurna sam da neću moći živjeti s tim da sam šutke i pasivno gledala nešto što odlazi u propast i ništa nisam učinila - kazala je. 

Upitana hoće li biti teže naći boljeg trenera od Davora Bernardića, odgovara:

SDP-ovci pišu peticiju: Tražit će od Bernardića da odstupi?
SDP-ovci pišu peticiju: Tražit će od Bernardića da odstupi?

- Ne mogu u ovome trenutku o tome govoriti, jer još nismo detektirali što bi bio spas SDP-a. Razgovaramo već godinu dana i očekujem da će se sada neki razgovori intenzivirati. Detektirali smo probleme, ali nismo detektirali rješenje, ali hoćemo - izjavila je Glasovac. 
Nije željela licitirati imenima, ali smatra da ima dosta ljudi koji bi korektno radili posao predsjednika SDP-a. Kazala je kako se ona neće kandidirati jer smatra da nema dovoljno iskustva i kompetencija da bi se trenutno prihvatila tako odgovorne uloge, ali spremna je biti dio tima "koji će pokušati SDP čupati iz krize".

I Igor Dragovan (SDP) zabrinut je stvarima, koje se događaju u stranci, a koje nisu od jučer. Na pitanje treba li Davor Bernardić otići, uzvratio je:

- Ako ne postoji mogućnost da se SDP promijeni, onda svi oni koji vode SDP moraju razmisliti vode li ga u pravom smjeru. To je moj odgovor - kazao je.     

Ponovno je pozvao kolege na razum, da sjednu za stol i otvoreno porazgovaraju bez pritisaka, podmetanja, prijetnji i ucjena. 

- Najgora stvar je da se odluke ne donose. Nažalost u ovom trenutku odluke se u SDP-u ne donose i pozivam još jedno one koji vode SDP da otvore proces razgovora u stranci. Barem je to prvi korak prema donošenju odluka, a vjerujem da će biti  usmjerene prema građanima, a ne prema nama - kazao je.

Na klubu nisu govorili o smjeni Bernardića

U Saboru su se SDP-ovi zastupnici okupili na sjednici kluba, koja je trajala tek 15 minuta. Nakon sjednice aktualni šef Davor Bernardić, čija se smjena traži peticijom članstva, nije bio raspoložen za izjavu. 

- Ne danas - kratko je kazao Bernardić nakon sjednice kluba. 

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk tvrdi da na sjednici nije bilo riječi o sudbini predsjednika stranke. 

- Klub zastupnika se bavi zakonodavnom i parlamentarnom djelatnošću, a stranačke stvari su stranačke stvari - rekao je. 

Upitan kakav je njegov stav o tome treba li predsjednik stranke Davor Bernardić otići s čelnog mjesta, odgovara:

- Nekoliko puta sam iznio stav da o stranačkim stvarima ne pričam javno nego u stranci i neću ga promijeniti dok sam član ove stranke pa makar ostao i jedini koji tako razmišlja - poručio je. 

O tome će se, kaže, raspravljati na stranačkim tijelima od Predsjedništva i Glavnog odbora, kad budu sazvane. Bauk je izvijestio kako je na sjednici kluba bilo riječi i glasovanju koje je zakazano za petak. 

- Zauzeli smo stavove kako ćemo glasati i raspravili neke taktičke stvari za sutra u dvorani - izvijestio je Bauk. 

Raspušten vukovarsko-srijemski SDP

Predsjedništvo SDP-a donijelo je proteklih dana odluku o raspuštanju županijske organizacije SDP-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potvrdio je Hini predsjednik vukovarsko-srijemskog SDP-a Mario Milinković rekavši kako je stranačko predsjedništvo takvu odluku donijelo na njegov prijedlog zbog stanja unutar županijske stranačke organizacije.

"Mislim da je to najbolje s obzirom na trenutnu situaciju unutar stranke. Smatram kako ćemo na ovaj način dobiti dva do tri mjeseca za razgovore kako bi pronašli rješenje koje bi zadovoljilo sve strane", rekao je Milinković te dodao da je za povjerenika imenovan glavni tajnik stranke Nikša Vukas.

Unutarstranački izbori za predsjednika SDP-a Vukovarsko-srijemske županije trebali su se održati 30. lipnja ali to je, nakon raspuštanja županijske organizacije, prolongirano do jeseni. Milinković je kazao kako je se za predsjednika županijske organizacije kandidiralo nekoliko kandidata.

  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...