Obavijesti

News

Komentari 73

Beroš stopirao nabavu uređaja za rak od 95 milijuna eura. Evo kako se pogodovalo jednoj firmi

Beroš stopirao nabavu uređaja za rak od 95 milijuna eura. Evo kako se pogodovalo jednoj firmi
3

Meni je nepogodovanje jednako važno kao i rok isporuke, ako žurim to je put prema istražnim tijelima, ne želim RH priskrbiti da bude meta istražitelja - rekao nam je Beroš.

VIDEO

Hrvatske bolnice do kraja 2025. trebale bi dobiti 21 linearni akcelerator i 9 CT simulatora, no natječaj je trenutno stopiran zbog sumnje u pogodovanje jednoj firmi. Radi se o projektu nabave opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka, opreme za uspostavu nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka, vrijedne 95 milijuna eura koje financira Europska unija.

Pokretanje videa...

vv 28.10.2022. 02:00

Ministarstvo zdravstva zatražilo je mišljenje neovisnog stručnjaka da napravi analizu pripremljenog natječaja za nabavu linearnih akceleratora i CT simulatora. Na uvid smo dobili analizu spomenutog inženjera koji je istu poslao Ministarstvu zdravstva 29. ožujka 2023. Ovaj umirovljeni inženjer koji je radni vijek proveo radeći u nekoliko zagrebačkih bolnica, u analizi navodi da se ovako pripremljenom javnom nabavom direktno pogoduje Siemensu.

Šef Klinike za tumore: 'Probao sam zaustaviti kupnju uređaja od 9 milijuna kn, nisam uspio'
Šef Klinike za tumore: 'Probao sam zaustaviti kupnju uređaja od 9 milijuna kn, nisam uspio'

Inženjer: Sve je prepisano iz brošure jedne firme

- Stručno povjerenstvo je tehničke specifikacije za nabavu linearnih akceleratora za zdravstvene ustanove u RH napravilo na način da se nabava istih dodijeli samo jednom proizvođaču/dobavljaču, a to je Siemens/Varian. Dovoljno je da se uzme brošura s tehničkim karakteristikama proizvođača Siemens/Varian i usporedi tehnička specifikacija koju je izradilo stručno povjerenstvo te se utvrdi da je sve prepisano iz iste, čak i redoslijed nije bitno promijenjen. Favoriziranje samo jednog proizvođača/dobavljača te diskriminacija drugog izvršena je na toliko pristran i diskriminirajući način da je vidljivo iz svih smjerova gledanja. Nedopustivo je da se dodatno ne valorizira daleko kvalitetnija i naprednija tehnološka razina uređaja proizvođača Elekta u odnosu na lošiju tehnološku razinu proizvođača Siemens/Varian - navodi se u analizi.

- Navodim samo neke bitne detalje koji imaju za posljedicu kvalitetu, fleksibilnost, zaštitu pacijenata, protočnost, funkcionalnost, a prvenstveno u fokusu trebaju biti pacijenti koji se liječe, a isti nigdje nisu uzeti u obzir. Vidljivo je da su uređaji proizvođača Elekta na višoj tehnološkoj razini što je i logički zaključak, jer su Elektini linearni akceleratori potpuno digitalni uređaji sedme generacije dok su Siemens/Varianovi digitalni uređaji prve generacije. Vjerujem da će stručno povjerenstvo temeljem ovih mojih mišljenja i prijedloga donijeti odluku da se argumenti koje sam naveo i obrazložio prihvate, te da se izbalansira nabava uređaja i opreme za radioterapiju za ustanove u Hrvatskoj i da budu i jedan i drugi proizvođač zastupljeni podjednako - stoji u zaključku analize.

Dobili su CT od 1,4 milijuna kuna u jeku pandemije: "Takav uređaj se koristi u veterini'
Dobili su CT od 1,4 milijuna kuna u jeku pandemije: "Takav uređaj se koristi u veterini'

Uspjeli smo doći do spomenutog inženjera (op.a. podaci poznati redakciji) koji je izradio ovu analizu. Potvrdio je autentičnost iste te naglasio kako jasno stoji iza svega napisanog, no molio nas je za anonimnost. U stručnom povjerenstvu koje je pripremilo javnu nabavu za navedene linearne akceleratore i CT simulatore sjedili su tehnički stručnjaci iz KBC-a Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice, KBC-a Rijeke, KBC-a Split te Klinika za tumore, kako doznajemo od dobro upućenih sugovornika.

Beroš: Ne želim ikome pogodovati

Kontaktirali smo i ministra Beroša koji je potvrdio za 24sata da je postupak nabave trenutno na čekanju.

- Natječaj je trebao izaći na kraju završetka prvog kvartala, no nećemo ga pustiti van dok ne budem uvjeren da ne pogoduje ikome, da je zakonit i transparentan. Isključiv interes mi je za pacijente nabaviti najbolju opremu za idućih par desetljeća. Ne dolazi u obzir da pogodujem nekome tko će isporučiti staru opremu. Uz prijedlog da cijena bude najvažniji kriterij inzistiram na tome da naprednost tehnologije bude evaluirana u natječajnoj dokumentaciji - rekao je za 24sata ministar zdravstva Vili Beroš.

Navodi kako se Hrvatskoj sad pružila jedinstvena prilika da nabavimo čak 21 linearni akcelerator.

- Riječ je o europskom novcu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao ministar svjestan sam da će svaki euro biti provjeravan i nema mogućnosti da nekome pogodujem i da istražna tijela istražuju nabavu, ne želim da se dogodi slučaj kao u Sloveniji - istaknuo je ministar Beroš.

Beroš zatražio hitno očitovanje sisačke bolnice zbog pacijentica u istom krevetu: Neprihvatljivo!
Beroš zatražio hitno očitovanje sisačke bolnice zbog pacijentica u istom krevetu: Neprihvatljivo!

Naime, u Sloveniji je Ministarstvo zdravstva zaustavilo nabavu opreme za magnetsku rezonancu vrijednu oko 40 milijuna eura zbog sumnji u pogodovanje jednom proizvođaču.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata EU (SAFU), će navodi, izvršiti prethodnu provjeru nakon prikupljenih svih komentara od potencijalnih gospodarskih subjekata te kada od naručitelja zaprime ažuriranu dokumentaciju o nabavi nakon provedenog savjetovanja s gospodarskim subjektima.

Kaže da je Ministarstvo zaprimilo značajan broj upita zainteresiranih gospodarskih subjekata te zahtjeva za izmjenom dokumentacije o nabavi. Dodaje da Povjerenstvo za provedbu postupka javne nabave u ovom trenutku provodi analizu istih. Sve predložene komentare koji su prihvatljivi uključit će kaže, u dokumentaciju o nabavi vodeći pritom računa o ravnopravnom tržišnom natjecanju odnosno nepogodovanju niti jednom gospodarskom subjektu.

'Želim sve po zakonu'

Beroš navodi kako će napraviti sve da natječaj bude zakonit.

- Svjestan sam važnosti nabave otpočetka, već godinu dana dobivam ružne konotacije vezane uz nabavu ove opreme. Sad se rade dodatne analize, kad se to napravi, bit će opet javno savjetovanje ako bude većih izmjena, onda ide u SAFU na dva tjedna i onda postupak ide u javnu nabavu. Sad je na stand by-u, ne zna se ništa, tražio sam da se analiza svih prigovora iz javnog savjetovanja dostavi kabinetu i meni da vidim odgovore i u kojem smjeru ide priča, možda će se dio usvojiti, dok nemam garancije neću potpisati. Meni je nepogodovanje jednako važno kao i rok isporuke, ako žurim to je put prema istražnim tijelima, ne želim RH priskrbiti da bude meta istražitelja, želim da sve bude zakonito i transparentno, radije ćemo biti krivi da se ne isporuči oprema, nego da se pogodovanjem diskreditiramo Vlada i ja - rekao nam je Beroš.

Na pitanje je li smijenjeno povjerenstvo koje je pripremilo javnu nabavu, navodi da su bila dva povjerenstva.

- Prvo je bilo za evaluaciju potreba, drugo za izradu natječajne dokumentacije. I jedno i drugo povjerenstvo je na tragu pogodovanja prema mojim neslužbenim informacijama. Zato sam želio neovisno mišljenje stručnjaka. Zbog važnosti procesa neću potpisati javnu nabavu dok nemam garancije i sva moguća osiguranja da je dokumentacija transparentna, da se nikome ne pogoduje, te da se nabavlja optimalna kvaliteta proizvoda - rekao nam Beroš.

Kako doznajemo, Ministarstvo zdravstva 17.4.2023. zatražilo je i od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sastanak na temu nabave linearnih akceleratora i CT simulatora. Trenutno je sve na čekanju i ne zna se kad će natječaj biti objavljen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...