Obavijesti

News

Komentari 34

Besplatna aplikacija za pomoć djeci ako su tužna i tjeskobna

Besplatna aplikacija za pomoć djeci ako su tužna i tjeskobna

Lansirana je besplatna aplikacija Stella koja je snažan alat za samopomoć djeci i mladima, prije svega između 11 i 18 godina, koji pomaže nositi se s lošim osjećajima i roditelje upozorava na 'crveni' alarm

VIDEO

Ako si ljut, kao prvu pomoć poslušaj savjet i otiđi od problema, potom uzmi deset dubokih dahova, popij vodu i broji koliko vidiš stvari crvene boje.

Ako si tužan, uzmi pet dubokih dahova, pjevaj pjesmu u sebi, broji koliko vodiš stvari plave boje i potom piši o toke kako se osjećaš.

Strah te je? Tada udahni tri puta duboko, sjeti se sretne uspomene i broji koliko vidiš stvari žute boje,  potom nacrtaj nešto.

Ako si, pak sretan, to je predivno! Samo tako nastavi!

Ovo je samo dio savjeta za prvu pomoć mladima i djeci kad se loše osjećaju i koji su dio aplikacije Stella koju su stručnjaci dizajnirali kao pomoć u zaštiti mentalnog zdravlja te prevenciju anksioznosti i depresije kod djece. Aplikacija je razvijena prije svega za one između 11 i 18 godina. Na njoj su stručnjaci radili godinu i pol dana u komercijalne svrhe, ali zbog krizne situacije uslijed pandemije korona virusom, njezini tvorci odlučili su je pustiti potpuno besplatno. 


- Aplikacija je snažan alat za samopomoć djeci i mladima, a u njoj su animacije i uputstva kako si mogu pomoći kad se loše osjećaju. Postoji i dio za roditelje koji mogu pratiti stanja svog djeteta te vidjeti 'crveni' alarm ako dijete ide u krivom smjeru – rekao nam je Siniša Dakić čija je tvrtka razvila aplikaciju. Kaže, ideja za nju stigla je iz stvarnog života kada je u svojoj blizini imao prijatelje čije dijete ima problema. Siniša je uz pomoć stručnjakinje pretočio vježbe koje se i inače rade u radionicama za djecu u korisnu aplikaciju. U njoj su razrađene tehnike za samopomoć, tu su i savjeti kako razvijati samokontrolu te razumijevanje svojih emocija. Preporuku za Stellu dali su i u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba na čijim stranicama su naveli da je posebno važno što aplikacija upućuje mlade s izraženijim teškoćama mentalnog zdravlja na traženje stručne pomoći od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite ili stručnjaka za mentalno zdravlje i konzultaciju vezanu uz korištenje tijekom tretmana mentalnog poremećaja od strane stručnjaka. 

"Stella" je dobila stručno mišljenje prof. dr. sc. Nataše Jokić – Begić sa Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potom mišljenje doc. dr. sc. Vlatke Boričević Maršanić, predsjednice Hrvatske udruge za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju koja je članica Europskog društva za dječju i adolescentnu psihijatriju (ESCAP) i Internacionalnog udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju i suradnje struke (IACAPAP), kao i Ministarstva zdravstva, potom Ministarstva znanosti te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Aplikaciju možete preuzeti besplatno na ovoj poveznici: https://projekt-stella.com.hr/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.