Obavijesti

News

Komentari 176

Biti šerif u Hrvatskoj: Bogovi i batine koji skupljaju nekretnine

Biti šerif u Hrvatskoj: Bogovi i batine koji skupljaju nekretnine
1

Po struci automehaničar, Ivan Mijandrušić već peti mandat vodi općinu gračišće. Prikupio je kuće, oranice, gospodarske zgrade, građevinska zemljišta...

VIDEO

Sve je pošteno i čisto kao suza, ovo se samo ponavlja od izbora do izbora, a ja svojim biračima očito nešto vrijedim, kaže nam Ivan Mijandrušić, načelnik malene istarske općine Gračišće.

Pogledajte video:

Ovaj IDS-ovac našao se u središtu pozornosti nakon što se otkrilo kako je u imovinskoj naveo čak 36 nekretnina. I to kakvih nekretnina. Ima jednu kuću s okućnicom koja se proteže preko 1957 kvadrata i koja vrijedi dva milijuna kuna. Ima i drugu, također s okućnicom, a koja vrijedi oko 1,5 milijuna kuna. Pred jednom od kuća je i bazen. Naveo je i gospodarski objekt vrijedan 130.000 kuna i impozantnu garažu od 76 kvadrata, vrijednu 60.000 kuna. Tu je golemo građevinsko zemljište od 34.980 četvornih metara, koje procjenjuje na oko 2,6 milijuna kuna. Tu su još deseci drugih nekretnina, koje uključuju šume, vinograde, oranice, livade i gospodarske objekte...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Gazde, baje i šerifi: 'Ne znam jel šuma moja, u kartici mi je'
Gazde, baje i šerifi: 'Ne znam jel šuma moja, u kartici mi je'

Dugogodišnji načelnik

Nisu nekretnine jedina vrijednost kojom IDS-ovac raspolaže. Ima i suprugine dionice Hrvatskog telekoma, kao i vrlo precizno navedenu štednju. Mijandrušić je, naime, objavio da je uštedio točno 64,20 eura, 28.784,46 kuna te točno 0,99 dolara.

A čime se bavi kad je suvlasnik ili vlasnik tolikih nekretnina?

Mijandrušić je po struci automehaničar, ali promijenio je zanimanje. Već 19 godina obavlja dužnost načelnika istarske općine Gračišće. Prema posljednjem popisu stanovništva, iz 2001. godine, ova općina imala je samo 1443 stanovnika, a Mijandrušić je za odgovorni posao vođenja Gračišća mjesečno plaćen 12.628 kuna neto. Međutim, načelniku to nije jedini izvor prihoda. Godišnje okrene gotovo 170.000 kuna od iznajmljivanja kuće za odmor, a od prodaje poljoprivrednih proizvoda sa svog OPG-a zaradi 10.600 kuna. Ipak, Mijandrušiću nije sve u plusu, barem prema imovinskoj kartici. Zbog kredita od 205.000 eura u Karlovačkoj banci, mjesečno mora odvajati gotovo 1900 eura. Odnosno, cijela plaća ode mu na ratu kredita. Doduše, supruga mu je zaposlena u Istarskim domovima zdravlja i mjesečno zarađuje 4538 kuna.

Mijandrušić ima i dugogodišnju povijest s Povjerenstvom za sprečavanje sukoba interesa.

Stotine tisuća kuna poticaja

Između ostalog, utvrdili su kako mu je imovinska kartica bila nepravilno ispunjena. Pokrenuli su postupak zbog njega jer je propustio u imovinsku upisati doslovno tisuće kvadrata zemljišta, jer nije na vrijeme naveo kupnju novog zemljišta, nije prijavio poticaje koje dobiva za svoj OPG od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Primjerice, Mijandrušić je u imovinskoj podnesenoj 2016. godine naveo da je od agencije primio 21.694 kune. Isti iznos ponovio je u imovinskoj 2017. Međutim, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa utvrdilo je kako je u 2016. primio 77.641 kunu poticaja, a u 2017. Mijandrušić je primio čak 631.347 kuna poticaja. Prema aktualnoj imovinskoj kartici, načelnik godišnje dobiva gotovo 14.000 kuna poticaja za svoj OPG. Povjerenstvo je, osim toga, pokrenulo postupak protiv njega zbog isplate božićnice, dara u naravi i regresa za godišnji odmor iako na to nema pravo.

Načelnik tvrdi kako su mu podaci u imovinskoj kartici točni. Htjeli smo osobno otići u Gračišće i uvjeriti se u njegove navode, ali on se trenutačno nalazi u toplicama u Ivanić Gradu. Kaže kako ga zdravlje sad ne služi najbolje i da će biti raspoložen za konkretnije izjave tek krajem veljače.

Istočni blok: Josip Đakić i Ivica Kirin vrlo su utjecajni u svome kraju, ali njihova prošlost puna je kontroverzija

Josip Đakić je bog i batina na području Virovitice. Njegovo prezime, uz ono Ivice Kirina, vrlo često izaziva trenutačnu blokadu u otvorenijoj komunikaciji novinara s njegovim sugrađanima.

HDZ-ovac Đakić i njegovi sinovi utjecajne su figure ovoga kraja, a svojim djelovanjem ispisali su stotine redova u političkim i financijskim rubrikama. Nije ih nedostajalo ni u crnoj kronici.

Ovaj rudarsko-naftni stručni radnik prve zapažene korake prema uspjehu ostvario je u ratu. Brzo je napredovao od zapovjednika satnije i bojne, preko satnika do bojnika i pukovnika. Konačno, 1998. je umirovljen kao ratni invalid sa 70 posto trajnog tjelesnog oštećenja.

Nakon vojne penzije Đakić starta s novom karijerom. Postao je načelnik rodne Pitomače, a taj posao obavljao je sve do 2000. Uz načelnikovanje, Đakić je vodio veterane Virovitičko-podravske županije i bio predsjednik nadzornog odbora ŽZU Hvidre Virovitičko-podravske županije.

Prvi čovjek Hvidre napravio je prve korake u visokoj politici krajem 2003., kad je zasjeo u saborske klupe. Od tada Đakić je proveo sljedećih 16 godina napredujući do iznimno dobro plaćenog zastupnika, koji zarađuje 21.858 kuna neto.

Burna i nasilna prošlost

Prije nego što je počeo izravno sudjelovati u odlučivanju o budućnosti Hrvatske, Đakićevu prošlost obilježile su godine nasilnog ponašanja. Prijave i svjedočenja objavljeni u medijima protiv njega uključuju: Fizički napad na policajca, tučnjave, prijetnje, zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka zbog fizičkog nasilja, prijetnje pištoljem redaru u disko baru, oduzimanje oružja...

Ovo je popis Đakića seniora, a pogledajte seriju njegovih juniora.

U siječnju 2010. u trajektnom pristaništu Preko na otoku Ugljanu Josipov stariji sin Hrvoje, s 1,28 promila alkohola u krvi, pokušao je službenim autom ubiti tad 33-godišnjeg Zadranina Predraga Vukčevića.

Đakića osudili zbog poticanja na nasilje i prijetnje novinaru
Đakića osudili zbog poticanja na nasilje i prijetnje novinaru

Osuđen je za pokušaj ubojstva na djelomičnu uvjetnu kaznu. Mlađi sin Ivan je u ranim dvadesetima, ali već je notorna zvijezda crnih kronika. U fokus javnosti došao je nakon objave fotografije ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu četnika. Mladi Đakić iskoristio je ovu fotografiju kako bi pravoslavcima “čestitao Božić”. Pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora od 11 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine. Također, nepravomoćno je proglašen krivim zbog prijetnji novinaru Ivanu Žadi. Mlađahni Đakić posjeduje hotel Divino u Pitomači.

Virovitica, Pitomača i Obrovac čvrste su utvrde ovih lokalnih šerifa. Kad pokušate doznati nešto više od mještana, oni često preplašeno odbijaju razgovor...

Đakići poduzetnici

Nije ovo jedini posjed u imanju obitelji Đakić. Prema Josipovoj imovinskoj kartici, imaju dva apartmana i “drugu nekretninu” na Šolti, vinograd i vikendicu na području Pitomače te stan u Virovitici. Također, posjeduje dionice Podravke, HT-a i Fonda hrvatskih branitelja.

Josip vozi Volkswagen Touareg, koji procjenjuje na 75.000 kuna, i brod Chris Craft, vrijedan 70.000 kuna. Sin Ivan ima malo luksuzniji ukus, pa se na društvenim mrežama hvali Audijem i Mercedesom.

Mlađi Đakić divljao u prometu: U naselju vozio 134 km na sat
Mlađi Đakić divljao u prometu: U naselju vozio 134 km na sat

Jedna od poznatijih Đakićevih afera je ona iz 2008., kad je s tadašnjim ministrom policije Ivicom Kirinom otišao u lov na veprove. Problem je bio što je s njima lovio i Mladen Markač, tadašnji haški optuženik, koji je tad morao biti u kućnom pritvoru. Objavljena je fotografija na kojoj ovaj trojac pozira uz ustrijeljenog vepra, a epilog priče su Kirinova ostavka na ministarskoj poziciji i njegov kasniji povratak u fotelju gradonačelnika Virovitice.

gradonacelnik

Posljednja velika afera vezana uz Kirina stara je nekoliko mjeseci, a uključuje samoubojstvo gradskog pročelnika Siniše Palma i nestanak 17 milijuna kuna iz virovitičkog proračuna. Prema službenoj verziji koju u svojoj obrani iznosi Kirin, on nije imao pojma da mu je pročelnik pod nosom “zamračio” 17 milijuna kuna. Svu odgovornost prebacio je na njega.

Iako vjerojatno najpoznatiji po tragikomičnim pokušajima da izgovori riječ “YouTube”, ovaj gradonačelnik Virovitice ima dugu i zanimljivu povijest.

Tuga s juga

Rođen u Virovitici, još kao 27-godišnjak se uključio u HDZ i postao predsjednik lokalne stranačke mladeži. Međutim, uskoro se doznalo kako se još kao 17-godišnjak učlanio u Savez komunista Hrvatske, a on se, prema pisanju medija, tad izvlačio kako su ga učlanili drugi i da nije znao ništa o tome.

'Iz virovitičkog proračuna od 2013. nestalo 17 milijuna kn'
'Iz virovitičkog proračuna od 2013. nestalo 17 milijuna kn'

Svojedobno je bio optužen za izvlačenje čak 7,5 milijuna kuna u velikoj aferi Fimi media. Nedavno je na zagrebačkom Županijskom sudu zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobođen optužbe. Uskok je najavio žalbu Vrhovnom sudu. Kirin u imovinskoj kartici ima dvije kuće s okućnicom u Virovitici, osam oranica i gospodarski objekt. On i supruga imaju tri auta. Malo južnije, u Obrovcu, postoji još jedan šerif.

Ante Župan HDZ-ov je gradonačelnik Obrovca, jednog od najsiromašnijih hrvatskih gradova. Njegova imovinska kartica malo je skromnija, pa u njoj ima samo oranicu u Đakovu i stan u Zadru. Međutim, ostao je upamćen po propalom pokušaju nabave službene luksuzne Škode Superb s trozonskom klimom. Natječaj je propao zbog osude javnosti, ali Župan je, prema pisanju medija, svejedno došao do limuzine vrijedne više od 300.000 kuna. Nije bio raspoložen za razgovor uživo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.