Obavijesti

News

Komentari 28

'Blizanke su naše lutkice, samo guguću i stalno se žele maziti'

'Blizanke su naše lutkice, samo guguću i stalno se žele maziti'

Iza tima vrhunskih liječnika stoje medicinske sestre, koje svaka tri sata hrane i premataju sijamske blizanke. Ana Habjanec 30 godina radi s prerano rođenim bebama...

VIDEO

Satima smo čekale i strepile kakav će biti ishod operacije. Povezale smo se s tim lutkicama i presretne smo što se sve dobro završilo. Ovo je velika pobjeda za bebice, roditelje, ali i za nas osoblje koji smo dali sve od sebe da malene budu dobro.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Priča nam to Ana Habjanec, glavna sestara Zavoda intenzivne njege na KBC-u Zagreb, gdje se nalaze malene. Sijamske blizanke Valentina i Kristina rođene su dva mjeseca prerano, sredinom siječnja, spojene trbusima, jetrom i crijevima. Danas imaju četiri mjeseca, svaka je u svojoj sobici, guguću, smješkaju se i zaplaču kad traže pažnju.

- Vidite Valentinu sad. Ne plače jer je gladna ili mokra niti jer je boli. Traži da je nosim u rukama. Želi se maziti. Kad imamo vremena, uzmemo ih u naručje u fotelje i po dva sata budu mirne i samo gledaju zadovoljno – kaže nam ponosno Ana Habjanec, koja vodi pravu žensku ekipu sestara heroina, ukupno ih je 23, koje se dan i noć brinu o blizankama, kao i o ostalim prijevremeno rođenim bebama na odjelu.

- Ovaj posao morate voljeti, a mi koje smo ovdje nikad nećemo napustiti Hrvatsku i naše male pacijente - rekla je.

Sve sestre koje se brinu o blizankama imaju između 15 i 30 godina radnog iskustva.

- Odličan smo tim i uživamo u poslu koji radimo – priča nam Ana dok prolazimo malom šumom inkubatora u kojima spavaju bebe od šestotinjak grama. Iz njih strše mnogobrojne cjevčice, ali srca kucaju i nerazvijena pluća dišu uz pomoć aparata. Blizanke su u posebnim sobama odvojene od ostalih malih boraca.

- Tako su bile i naše lutkice Valentina i Kristina, koje su zajedno težile 3600 grama. Danas svaka ima toliko. Rođene su carskim rezom na Sv. Duhu i bile su vrlo loše. Reanimirali su ih na porođaju tako da je stanje zaista bilo zabrinjavajuće. Jedna je od početka bila na respiratoru, a druga je disala uz pomognutu ventilaciju – prisjeća se u detalje sestra Ana početka siječnja, kad su malene došle na njihov odjel na Rebro.

Girl power! Blizanke na Rebru oporavljaju se u naručju 'teta'
Girl power! Blizanke na Rebru oporavljaju se u naručju 'teta'

- Od početka su imale problema s fiksacijom. Bile su spojene od prsa do trbuha glavicama jedna prema drugoj, pa su se tukle u čupale i sve žičice, sonde i tubu su si čupale. Bila je to velika borba među njima, a onda nama s njima. Stavljale smo između njih pelenice, pa i držale ruke kako bismo ih spriječile da to rade jer su si mogle ugroziti život. Morale smo improvizirati jer to ne možete naučiti u školi ni na fakultetu – kaže Ana ističući da su posebnu muku mučile kad ih je trebalo okretati.

- Zamislite, nezgodno je s jednom bebom, a kamoli s njima, s dvije glavice, četiri živahne ručice i nožice. U početku smo po dvije s njima, no kako je vrijeme odmicalo, toliko smo se ispraksirale da je na kraju jedna mogla sama prematati – priča glavna sestra. U cijeoj toj situaciji dogodilo se još jedno čudo, ništa manje važno.

Ovo su svi naši heroji s Rebra: 'Curice smo morali oživljavati!'
Ovo su svi naši heroji s Rebra: 'Curice smo morali oživljavati!'

- Nevjerojatno je da smo uspjeli majci potaknuti proizvodnju mlijeka. To se zaista rijetko događa kad se bebice rode dva mjeseca ranije jer žlijezde kod majke ne stignu dozreti do kraja. Majka se izdajala kod kuće te su nam roditelji donosili mlijeko. Nisu iz Zagreba i imaju još dvoje male djece kod kuće, pa su ih posjećivali svaki drugi dan - rekla nam je Ana te dodala kako je malene majka dok su još bile spojene redovno držala na svojoj goloj koži čime potiču povezanost majke i djece. Izdajala se sve do operacije, nakon čega više nije bilo mlijeka - kaže Ana, vjerojatno zbog stresa. Njezina kolegica Martina Čunčić Barukčić već 20 godina radi s prerano rođenim bebama, a upravo je ona malene vozila na operaciju i s operacije na intenzivnu njegu.

- Uf, baš nam je bilo teško. Svi smo se brinuli kako će se to završiti i bili spremni sa svom aparaturom odmah ih preuzeti. Sati su izgledali kao godine. Ja sam ih otpratila do operacijske sale i, kako smo imali pojačana dežurstva, dočekala oko 22.15, kad je operacija od 14 sati završila. Svi smo odahnuli. Jako sam sretna što smo uspjeli sve to, a malene su predivne - kaže Martina.

Ovo su herioine koje dan i noć brinu o bliznakama:

Ana Habjanec, glavna sestra Zavoda

Marija Džimbeg, glavna sestra odjela

Natalija Rajtarić

Ivanka Petrić

Smjenske sestre:

Adrijana Petroković

Marina Medvedec

Marija Lukenda Mihaljev

Dubravka Bobek

Maja Gašpar

Ana Lučić

Nevenka Minovec Cvetko

Dubravka Matešić

Natalija Štos

Ana Marija Macan

Brigita Belligoi

Branka Muhić

Jasnica Turk

Martina Čunčić Barukčić

Silvija Brombauer

Marina Mišković

Lucija Bajac

Ivana Matijević

Ljiljana Gavranić

Sara Marinac

Sandra Klakočer

Nastja Petković

Dijana Bobinec

LIJEČNIČKI TIM koji se u utorak bio na press konferenciji no to je samo dio ekipe koja je sudjelovala u operaciji sijamskih blizanki:

prim. dr. sc. Sanja Konosić, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje

prim. dr. sc. Slobodan Mihaljević, Predstojnik klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje

prim. dr. sc. Dražen Belina, Odjel za kardijalnu kirurgiju djece

prof. dr. sc. Tomislav Luetić, pročelnik zavoda za dječju kirurgiju

prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb

prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzora

doc.dr. sc. Ruža Grizelj, Pročelnica zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu

dr. Danko Mikulić, KBC Merkur

prof. dr.sc. Anko Antabak, Zavod za dječju kirurgiju

doc. dr. sc. Krešimir Bulić, Pročelnik poliklinike za kirurgiju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa