Obavijesti

News

Komentari 103

Boli glava od posla: Pravila za čišćenje apartmana na moru

Boli glava od posla: Pravila za čišćenje apartmana na moru
1

Airbnb je iznajmljivačima sastavio listu pravila i načina čišćenja i dezinficiranja apartmana uslijed korona krize, što će značajno promijeniti načine iznajmljivanja i mnogim iznajmljivačima zadati brojne troškove

VIDEO

Airbnb je na svojim stranicama objavio detaljne upute za vlasnike apartamana, kako održavati, dezinficirati i čistiti apartmane u doba korona virusa. Kako god da su iznajmljivači dosad čistili, pa čak i oni najuredniji, nove smjernice će svima sigurno zadati puno više posla nego prije.

Airbnb tako na početku svog popisa navodi:

  • Prije čišćenja prozračite prostorije. Pustite da svježi zrak cirkulira najmanje 20 minuta. Ako je moguće, neka svi prozori budu
  • otvoreni čitavo vrijeme dok čistite. 
  • Temeljito operite ruke prije i poslije svakog čišćenja. Upotrijebite sapun i vodu te ih trljajte najmanje 20 sekundi. Ako to nije moguće, upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku s najmanje 60 posto alkohola.
  • Nosite rukavice za jednokratnu upotrebu dok čistite. Nakon svakog čišćenja rukavice treba baciti. I ne zaboravite oprati ruke čim skinete rukavice.

To naravno nije sve, a uz neke upute koje većina iznajmljivača ionako primjenjuje, tu su i neke od kojih će mnoge zaboljeti glava. Airbnb među ostalim kaže da se nakon svakog čišćenja isprazni usisavač, što znači da oni koji koriste usisavače s vrećicama će nakon svakog gosta morati i to promijeniti, iako će biti praktički prazne.

Cappelli: Zaboravimo sve što je bilo, dolazi drugačiji turizam
Cappelli: Zaboravimo sve što je bilo, dolazi drugačiji turizam

Potom preporučuju da se obavezno nakon čišćenja sve dezinficira otopinama izbjeljivača i sredstvima za čišćenje s najmanje 70 posto alkohola. Tu je i preporuka da se nabavi što više sredstava za čišćenje za jednokratnu upotrebu, poput papirnatih ručnika i maramica za dezinfekciju, a da se proizvodi za višekratnu upotrebu nakon svakog čišćenja operu u perilici rublja na najvišoj temperaturi.

Posebno je zanimljiv dio o tome što Airbnb smatra da treba posebno očistiti i dezinficirati. To su naime površine koje se često dodiruju i pored uobičajenih stvari koje treba očistiti, kao što su stolovi, stolice, kvake, daljinski upravljači i slično, Airbnb navodi i obavezno čišćenje i dezinficiranje knjiga, ključeva, spremnika za začine, boce sa šamponom i gelom za tuširanje itd...

Iznajmljivačima se preporučuje i ugradnja sefa za ključeve ili pametne brave s digitalnim otključavanjem, što će omogućiti fleksibilne ulaske i izlaske iz apartmana kako bi se smanjio kontakt s gostima na najmanju moguću mjeru.

"Pobrinite se da u smještaju ima dovoljno zaliha svih osnovnih sadržaja poput sapuna za ruke, papirnatih ručnika i maramica, WC papira, a u slučaju duljeg boravka u smještaju i dovoljno dodatnih ručnika i setova posteljine. Gostima možete ostaviti na raspolaganju sredstva za dezinfekciju i druga sredstva za čišćenje te ih time potaknuti da čiste sami za sobom."

Pričekati 72 sata između dva gosta

Nakon odlaska gosta koji je mogao biti izložen koronavirusu, savjetuju u Airbnb-u, pričekajte 24 sata i tek onda započnite s čišćenjem.

Domaćini koji sudjeluju u inicijativi za pružanje smještaja osobama koje pomažu u borbi protiv bolesti COVID-19 dužni su pričekati da prođe 72 sata između odlaska jednog i dolaska drugog gosta.

Šonje: 'Ideja da ćemo se lako zadužiti i sve riješiti je naivna'
Šonje: 'Ideja da ćemo se lako zadužiti i sve riješiti je naivna'

To uključuje 24 sata, koliko treba pričekati prije ulaska u smještaj, kao i vrijeme potrebno da se sve prostorije koje su na raspolaganju gostima očiste i dezinficiraju. Predviđeno je i da ostane malo vremena u slučaju da još nešto treba obaviti.

Mnogim iznajmljivačima ova stavka će biti jako problematična, ako znamo da je odjava gostiju između 10 i 11 ujutro, a novi gosti dolaze isti dan, nakon 14 sati. Dan ili dva do dolaska novih gostiju iznajmljivačima je i inače bila neisplativa opcija, a nova pravila i smjernice zadat će im još više glavobolja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca