Obavijesti

News

Komentari 146

Bolničarka i medicinska sestra će dobiti otkaz ako im se dokaže krivnja: 'Zgroženi smo u bolnici'

Bolničarka i medicinska sestra će dobiti otkaz ako im se dokaže krivnja: 'Zgroženi smo u bolnici'

Sin opljačkanog pacijenta, Goran Mrđa, najavljuje da će tužiti bolnicu. U bolnici se redaju sastanci oko slučaja, ne mogu vjerovati da je netko krao dok su se oni borili za živote 4000 najtežih Covid pacijenata...

VIDEO

U KB Dubrava je upravo završen još jedan sastanak nakon što se doznalo da su njihove medicinska sestra i bolničarka privedene zbog sumnje da su pljačkale pacijente koji su ležali u bolnici. Još nije moguće doznati jesu li svi oštećeni, njih petero, bili na respiratorima. Ako se sestri i bolničarki dokaže krivnja, doznajemo u bolnici, bit će odmah suspendirane, i dobit će otkaz. 

- Svi smo zgroženi činjenicom da se netko uopće usudio raditi takve nečasne radnje u vrijeme dok se 4000 ljudi kod nas borilo za život, odnosno dok smo ih nadljudskim snagama mi ovdje zbrinjavali, kratko nam je komentirala slučaj Ana Primorac, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice. 

Pacijentima na samrti ukrale stvari vrijedne 38.000 kuna: 'Zaslužile su maksimalnu kaznu'
Pacijentima na samrti ukrale stvari vrijedne 38.000 kuna: 'Zaslužile su maksimalnu kaznu'

Na pitanje jesu li ove dvije osumnjičene zaposlenice i prije bile problematične, u bolnici nismo uspjeli dobiti odgovor. Kažu nam samo kako "imaju djelomična saznanja, dovoljna da razmisle o nekim stvarima, i povežu neke stvari".

Podsjetimo, PU Zagrebačka je provela kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila jedno kazneno djelo teške krađe (novčanik)  i pet kaznenih djela računalne prijevare, od kojih su dvije u pokušaju te nad 45-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila četiri kaznena djela teške krađe - novčanika, mobitela, zlatnine. Mlađa je zaposlenica medicinska sestra, starija bolničarka, koje su, neovisno jedna o drugoj, krale u bolnici. 

Dana se oglasilo i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je, kako piše u priopćenju, jučer ispitalo žene zbog počinjenja više kaznenih djela teške krađe te u odnosu na jednu okrivljenicu (1970.) i zbog kaznenog djela računalne prijevare. Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica (1976.) od 16. studenog 2020. pa sve do 19. veljače 2021. u Zagrebu, u bolnici u kojoj je bila zaposlena kao medicinska sestra, s nakanom da se okoristi, od više  pacijenata koji su se tamo liječili uzimala i za sebe zadržavala novac, bankovne kartice, kao i druge vrjednije predmete u vlasništvu oštećenih pacijenata. Osnovano se sumnja da si je na taj način pribavila  protupravnu  imovinsku korist u iznosu većem od 26.000 kuna. Osnovano se sumnja da je druga okrivljenica (1970.) od 14. studenog 2020. pa sve do 15. siječnja 2021. u Zagrebu, u bolnici u kojoj je bila zaposlena kao bolničarka, s nakanom da se okoristi, od pacijenta koji se tamo liječio uzela novčanik u kojem su bile bankovne i druge kartice. Okrivljenica je potom, osnovano se sumnja, pomoću ukradene pacijentove bankovne kartice u više navrata podizala novac na bankomatima i time si pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10.300 kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv obje okrivljenice zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv obje okrivljenice 17. ožujka 2021. odredio istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi.

Sin opljačkanog i preminulog pacijenta najavljuje tužbu protiv bolnice

Kako nam je ranije pojašnjeno u Dubravi, pacijent Ljubomir Mrđa je bio zaprimljen na odjel pulmologije, bio je pri svijesti, i nije bilo razloga za popisivanje njegovih stvari ili oduzimanje. Kad je, međutim, završio na respiratoru, sve su stvari bile popisane i spremljene, a novčanika s karticom među njima tad nije bilo, odgovorila nam je bolnica još u siječnju, kad je slučaj krađe prijavio Goran Mrđa, Ljubomirov sin. U bolnici postoji prostorija u kojoj su zaključane osobne stvari pacijenata, stavljene u vreće, i označene imenom i prezimenom. 

Goran, sin Ljubomira Mrđe, koji je bitku s Covidom izgubio početkom veljače, najavljuje da će bolnicu tužiti, i ponavlja kao njegov otac PIN nije imao zapisan na kartici, što znači da je on, moguće, od tate iznuđen, ili neki drugi način otkriven. S dva bankomata je podignuto po pet tisuća kuna, što se bez PIN-a nije moglo. 

Kako nam samo neslužbeno potencijalne tužbe komentiraju u vrhu bolnice, dogodilo se nešto doista ružno, mora biti sankcionirano, a sankcije treba snositi onaj tko je učinio kazneno djelo. 

Sumnja se da je 51-godišnjakinja između 13. i 14. siječnja, iskoristivši osobito teško stanje pacijenta koji se liječio u zdravstvenoj ustanovi, iz jedne od bolničkih prostorija otuđila njegov novčanik s dokumentima i bankovnim karticama. Nakon krađe, u sljedeća dva dana, sumnja se, otuđenim karticama u dva je navrata na bankomatima na području grada Zagreba neovlašteno podignula novac dok je u još dva navrata to pokušala učiniti, no nije uspjela jer su transakcije odbijene. Također se sumnja da je 14. siječnja 2021. godine oko 14.30 sati u trgovini u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama, jednom od otuđenih kartica neovlašteno obavila kupovinu ženskih čizama. Materijalna šteta iznosi oko 10.300 kuna.

Bolničarka i sestra KB Dubrava okrale pacijente na respiratoru, jedna si je kupila čizme
Bolničarka i sestra KB Dubrava  okrale pacijente na respiratoru, jedna si je kupila čizme


 
Isto tako, sumnja se da je 45-godišnjakinja između 15. studenoga 2020. godine i 19. veljače 2021. godine, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, u istoj zdravstvenoj ustanovi, neovisno o starijoj kolegici, iskoristivši osobito teško stanje četvero pacijenata koji su se tamo nalazili na liječenju, iz bolničkih prostorija otuđila njihove novčanike, mobilne uređaje i nakit. Dio otuđenog nakita, sumnja se, prodala je u poslovnicama za otkup zlata, a dobiveni novac zatim je potrošila za osobne potrebe. Materijalna šteta iznosi oko 27.500 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

vijesti 00:59

Komora medicinskih sestara osudila sramotni čin u KB-u Dubrava

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije je u četvrtak osudila sramotni čin dviju zaposlenica KB-a Dubrava koje su, prema navodima policije, iskoristile najteže zdravstveno stanje pacijenata u toj bolnici i otuđile njihove osobne stvari.

"“Takvo ponašanje je zgražavajuće i za svaku osudu. Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge", poručio je tim povodom predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

Kaže kako su medicinske sestre i tehničari maksimalno posvećeni pacijentima pa ovakvo ponašanje smatraju potpuno neprihvatljivim i protivnim svemu što sestrinski poziv jest.

Bolnica u Sisku osim korone ima i dodatne probleme: Rade u šatorima, stigli su im i štakori...
Bolnica u Sisku osim korone ima  i dodatne probleme: Rade u šatorima, stigli su im i štakori...

"Ovaj događaj baca loše svijetlo na tisuće i tisuće drugih medicinskih sestara, koje profesionalno i odgovorno rade svoj posao. Medicinske sestre i tehničari već su godinu dana na prvoj liniji borbe protiv epidemije covida-9 i vode borbu s epidemijom brinući požrtvovno o brojnim pacijentima", ističe Gazić.

Najavio je da će HKMS zatražiti izvješće od KB-a Dubrava o nemilom događaju. Za dokazane teže povrede dužnosti Sud Komore može izreći različite mjere: ukor, javni ukor, novčanu kaznu, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) od mjesec dana do godine dana te trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca