News

Komentari 27

Bravo za hrabrog lava: Mali Šimun prohodao s protezom

Bravo za hrabrog lava: Mali Šimun prohodao s protezom

Šimunu su u Americi nedavno izradili personaliziranu protezu. Sad već sam hoda gurajući svoja mala crvena kolica... Šimun je rođen bez 25 kostiju u nogama, a prije operacije nije imao koljeno ni kuk

Bravo Šima, daj pet!, bodrili su malog Šimuna Stojanovića (2) dok je, gurajući dječja crvena kolica, radio svoje prve korake.

Svakih nekoliko koraka bi stao kako bi s tla pokupio igračkicu i spremio je u kutiju u kolicima te nastavio. Podsjetimo, Šimun je hrabri dječak iz Županje koji je krajem kolovoza prošle godine otputovao na Floridu na operaciju. Sredinom siječnja za njega je izrađena specijalna proteza koja se savija u koljenu, presvučena je karbonskim vlaknima, a s njim i dalje vježbaju najbolji terapeuti.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Puno je samostalniji i jači. Drži se bez potpore terapeuta, sam ide. Sve je stvar vježbe. Svaki je dan bolji, ne izbacuje kuk, noga mu ide puno ravnije. Vidim promjene. Nova proteza mu je odlična, on je naš mali borac. Još ima psihičku barijeru da se potpuno pusti, ali svakim danom sve više napreduje - kazala nam je u ponedjeljak Šimunova mama Martina.

POGLEDAJTE VIDEO:

I dok je Šimun u početku imao blokadu i bio nesiguran kad bi shvatio da ga nitko ne pridržava, na videosnimci koja je objavljena na Facebook stranici Za Šimunov korak vidi se kako korača sve sigurnije, a dok se saginje kako bi nešto dohvatio, za kolica se pridržava samo jednom rukom.

Šimunova majka zahvalna je Stanu Pattersonu, čovjeku na čelu Prosthetic & Orthotic Associatesa (POA), koji su besplatno izradili protezu za Šimuna. Nakon što završi liječenje na Floridi, Šimun odlazi u bolnicu Arnold Palm u Orlandu, gdje će pokušati pronaći rješenje za probleme vezane uz njegovu primarnu dijagnozu, spina bifida meningomyelocele.

Najčitaniji članci