Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Britanski ministar o trovanju špijuna Skripala: To je gnjusno

Ministar Ducan kazao je u petak kako su moguća samo dva scenarija: ili su Rusi ciljano pokušali ubiti svog bivšeg agenta i njegovu kćer ili su pak jednostavno "izgubili" otrov

24 komentara

Britanski državni ministar za Europu i američki kontinent Alan Duncan izjavio je u petak u Sarajevu kako je nedvojbeno da Rusija snosi odgovornost za trovanje nervim agensom bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala na britanskom tlu te da je stoga protjerivanje ruskih diplomata potpuno primjereni postupak. 

"Znamo podrijetlo nervnog bojnog otrova. Znamo da je on zabranjen i da je njegovo posjedovanje protivno konvencijama o kemijskom naoružanju. Ovaj agens je uporabljen i to je gnusno i neprihvatljivo", kazao je Duncan novinarima tijekom službenog posjeta Bosni i Hercegovini. 

Nakon što je istraga utvrdila kao su Skripal i njegova kći otrovani nervim agensom pod nazivom novičok koji je predstavljao dio ruskog kemijskog arsenala britanska je vlada odličila sankcionirati Moskvu i protjerati sa svog teritorija 23 ruska diplomata.

ISTRAGA U BRITANIJI Smrt Putinova kritičara nema veze sa Skripalovim trovanjem

Odluku Londona podržale su sve utjecajnije članice Europske unije te američki predsjednik Donal Trump.

Ministar Ducan kazao je u petak kako su moguća samo dva scenarija: ili su Rusi ciljano pokušali ubiti svog bivšeg agenta i njegovu kćer ili su pak jednostavno "izgubili" otrov kojega po međunarodnim konvecijama nisu ni smjeli posjedovati.

"To nije rizik samo za Ujedinjeno Kraljevstvo nego i za cijeli svijet koji je zabranio te bojne otrove čije uporabu nismo vidjeli na evropskom tlu još od 1945.", kazao je britanski dužnosnik.

OBITELJSKE TAJNE Meta napada nije bio špijun, nego njegova kći Julija (33)?

Duncan je u Sarajevu s bosanskihercegovačkim dužnosnicima razgovarao o pripremama za summit Berlinskog procesa koji će se održati u Londonu u srpnju a ima za cilj pružiti potporu državama zapadnog Balkana u provedbi reformi nužnih za pridruživanje Europskoj uniji.

Duncan je kazao kako bez obzira na Brexit Velika Britanija "neće okrenuti leđa" zapadnom Balkanu i ostat će aktivno angažirana u tom dijelu svijeta.

Reuters TKO JE KRIV? Lavrov tvrdi: Rusija nije kriva za trovanje bivšeg špijuna

Varšava i Berlin za zajednički odgovor EU-a na trovanje bivšeg ruskog špijuna

Poljska i Njemačka se zalažu za zajedničku reakciju EU-a na trovanje bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripala na britanskom tlu, rekli su u petak u Varšavi ministri vanjskih poslova dviju zemalja.

"Poljska je za odlučnu reakciju na taj napad bez presedana. Mislimo da međunarodna zajednica mora osuditi i sankcionirati povrede međunarodnog prava", rekao je poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

ZAGONETNA SMRT U LONDONU 'Na Putinovoj sam crnoj listi, uvjeren sam da sam sljedeći...'

"Mislimo da to ne može proći bez posljedica i da to treba rasvijetliti", rekao je njemački ministar.

"Bilo bi dobro da imamo zajednički europski smjer", dodao je njemački ministar kojemu je ovo prvi posjet Poljskoj na novoj dužnosti.

SOLIDARNOST "EU uz Veliku Britaniju nakon napada na ruskoga špijuna"

Poljski ministar koji se tijekom dana u Londonu sastao s britanskim kolegom Borisom Johnsonom rekao je usto da je "za djelovanje, pa i sankcije, ali da to zahtijeva dogovaranje sa širim krugom saveznika u EU-u i u NATO-u". Varšava je za to da se "Rusiji pošalje snažan signal".

"Poznavajući djelovanje Rusije (...), vjerujemo da bi u ovom slučaju bio prikladniji jasniji signal nego samo izjave", ocijenio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message