Obavijesti

News

Komentari 18

Capak, Kaić i Bubaš u zadnji tren otkazali sudjelovanje na okruglom stolu oko pandemije

Capak, Kaić i Bubaš u zadnji tren otkazali sudjelovanje na okruglom stolu oko pandemije

Inače, Bernard Kaić je trebao ove subote gostovati na N1 televiziji. Kako je novinarka Nataša Božić otkrila, pristao je, a onda u petak navečer poslao poruku da je "Uprava odlučila odgoditi istupe o Covidu"

VIDEO

Vidimo više praznih stolica, nažalost, neki gosti koji su bili pozvani su naglo otkazali, poručio je zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica, koji je u Saboru organizirao okrugli stol na temu posljedica Covid pandemije. 

A gosti koji su najprije potvrdili, a potom u zadnji tren otkazali svoje sudjelovanje su vodeći ljudi koji su tri godine vodili borbu protiv epidemije - šef HZJZ-a Krunoslav Capak, epidemiolozi Bernard Kaić, Tomislav Benjak i Marija Bubaš, državna tajnica Ministarstva zdravstva.

- Najavili su da će doći, ali su naglo jučer popodne otkazali, poslali su mail u kojem su poručili kako zbog iznenadnih obveza ne mogu doći. To je vrlo loše, ne samo prema Saboru nego prema javnosti koja s pravom traži odgovore na mnoga pitanja. Ja sam ovdje sam, u svoje ime sam organizirao ovaj okrugli stol i smatram da imaju obvezu i odgovornost da odgovore na pitanja i sudjeluju na ovakvim prilikama, ali vodeći autoriteti su očito u strahu - kazao je Bartulica, koji je htio otvoriti relevantna pitanja o cjepivu, naručenim dozama, korona profiterima, rezimirati rad Stožera Civilne zaštite....

- Smatram potpuno moralno neprihvatljivim da su neki pojedinci iskoristili ovu nevolju svih nas za osobnu korist. Inzistirat ću da se do kraja sazna istina, javnost ima pravo znati o tome - istaknuo je.

Capak: 'Izolacija ostaje samo za pacijente, korisnike Domova za starije i njihove zaposlenike'
Capak: 'Izolacija ostaje samo za pacijente, korisnike Domova za starije i njihove zaposlenike'

Inače, Kaić je ispred HZJZ-a trebao gostovati ove subote u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji, ali je i tamo u posljednji tren, otkrila je novinarka Nataša Božić, otkazao dolazak. 

- Zatražila sam i dogovorila intervju s prvim epidemiologom Hrvatske, voditeljem Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Bernardom Kaićem. Čovjek je pristao, poslala sam mu i pitanja za pripremu, da bih u petak navečer dobila poruku da je "Uprava odlučila odgoditi istupe o Covidu" - objavila je Božić. 

Capak i ministar Vili Beroš su se prošlog tjedna prilikom proglašenja kraja epidemije morali suočiti s pitanjima novinara o retrospektivi trogodišnje borbe protiv Covida. 

- Lako je biti general poslije bitke. Tko radi, taj i griješi, ako je to u najboljoj namjeri bez evidentnih posljedica, to se može razumjeti. Nekih većih posljedica odluka koje su donošene nije bilo. Neću sada ulaziti u rasprave jer bi predugo trajale. Nas dvoje (Capak i on, op.a) nismo ni najvažniji ni najrelevantniji, mi smo samo dionici tog sustava i povijest će suditi o našim aktivnostima - zaključio je Beroš prethodne tri godine i rad Stožera. 

Capak o aferi s lažnim Covid testovima: 'Istraga je u tijeku, utvrdit će je li bilo manipulacija'
Capak  o aferi s lažnim Covid testovima: 'Istraga je u tijeku, utvrdit će je li bilo manipulacija'

I to bi bilo to. Očito se više ništa ne bi trebalo propitkivati niti će oni više odgovarati na pitanja jer, eto, epidemija je gotova, Stožer se raspustio. 

Na Bartuličinom okruglom stolu sudjelovali su prof. dr. sc. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, dr. Damir Biloglav, liječnik obiteljske medicine iz Zadra, Matija Štahan, mag. litt. comp., novinar i publicist, Lidija Repić, mag. psych. mag. educ. soc., Smiljan Pilipović, član Školskog odbora OŠ Alojzija Stepinca u Zagrebu

- Bili smo izloženi strategiji sijanja straha i panike, a kad u tome sudjeluju liječnici, to je za osobitu osudu. Smjernice su se mijenjale od danas do sutra, bile su tragikomične, zatvarale su se ordinacije, moji su pacijenti na zimi, kiši i buri morali čekati vani, ja sam kršio to kad god sam mogao. Izgubio sam nadzor nad većinom kroničnih bolesnika, izgubili smo kontrolu nad do tad dobro kontroliranim bolesnicima, niti jednog pacijenta u godinu dana nisam imao kod kojeg je postavljena maligna bolest, termini su im više puta bili otkazivani u bolnici, dva puta je kompletan odjel anesteziologije bio zatvoren na dva tjedna zbog samoizolacije. Onda su tu bile potvrde, slobodno su oni koji su ih imali ulazili u sustav i nosili virus. Bilo bi dobro da razgovaramo o svemu tome, ne da nekoga nabijamo na križ nego da izvučemo pouke - kazao je dr. Biloglav govoreći o posljedicama pandemije. 

Ključne greške koje su obilježile pandemiju: Lažni Covid testovi, loša priprema, utjecaj politike...
Ključne greške koje su obilježile pandemiju: Lažni Covid testovi, loša priprema, utjecaj politike...

Prof. dr. sc. Vrček je istaknuo kako se izgubilo povjerenje u znanost. 

- To je loša startna pozicija za buduće krize. Znanost se pretvorilo u cirkus, a znanstvenike u klaune. Znanstvenu cenzuru smo pretvorili u epidemiološku mjeru, izbjegavale su se rasprave, sučeljavanja argumentacija... Ignoriranje ili zataškavanje stajališta eksperata - ili ste nepismeni ili nemoralni, nema trećeg. Izravna posljedica ovog sustavnog prijezira prema znanstvenim dijalozima je nepovjerenje prema znanosti - poručio je.

Nedolazak predstavnika iz javnog zdravstva u Sabor ne ukazuje na njihovu vjerodostojnost, istaknula je Repić, koja dolazi iz socijalne skrbi, a koja je dobila otkaz jer nije imala Covid potvrdu.

- Žao mi je da danas nisu ovdje s nama da pokažu da je to što su radili i zagovarali imalo smisla, ako je imalo smisla - rekla je dodavši kako je borbu protiv pandemije vodilo tijelo koje nije demokratski izabrano.

Vlada će objaviti kraj epidemije: Istekla vam je osobna? Evo do kada morate izraditi dokumente
Vlada će objaviti kraj epidemije: Istekla vam je osobna? Evo do kada morate izraditi dokumente

- Sasvim je jasno da je mjera testiranja uvedena kao prisila na nas necijepljene, zbog priziva svoje savjesti sam kažnjena. Moj sudski postupak je u tijeku pa ne mogu puno o tome. Kolege i ja smo svaki dan dolazili na posao gdje nas se svaki dan tražila Covid potvrda, mi ju nismo imali,  a ulazak nam je bio onemogućen, čime nismo mogli pružiti uslugu djeci s kojom smo radili, dakle nismo mogli raditi svoj posao. Preko noći smo se našli na cesti, dobili smo otkaze - poručila je podsjetivši na izjave struke i politike kako treba zagorčati život necijepljenima.

- Stvorena je atmosfera linča i duboke podjele u društvu - dodala je.

Pilipović, član školskog odbora OŠ Alojzija Stepinca u Zagrebu istaknuo je podatke istraživanja posljedica Covid pandemije, lockdowna, zatvaranja škola na djecu o porastu anksioznosti, depresije, broja pokušaja suicida...

- Online nastava, svi znamo da je to bilo nužno zlo, djeca su bila u vrlo različitim situacijama, neka su imala intelektualce roditelje, koji su mogli pomoći, neka nisu, a nitko o tome nije vodio računa. Što je radilo Ministarstvo? Bilo je iritantno nastojanje da pokažu da je sve u redu. Ukinula su se sva natjecanja, to se nije radilo ni za vrijeme agresije na Hrvatsku - kazao je.

Ove tri godine su bile godine razotkrivanja, istaknuo je Štahan.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa