News

Komentari 18

Capak: 'Mi smo svi u crvenom, cjepivo treba doći u prosincu'

Capak: 'Mi smo svi u crvenom, cjepivo treba doći u prosincu'

Krunoslav Capak je u Dnevniku Nove TV komentirao zahtjev istarskog Stožera da se nove mjere ne odnose na Istru, rekao je da bi cjepivo trebalo stići do prosinca

Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je objasnio zašto su strože mjere donesene tek sad. 

 - Mi smo uzeli strategiju da kontinuirano pratimo situaciju i donosimo odluke. Prije mjesec dana smo donijeli paket mjera kojim smo usporili rast. Računali smo da će to biti dovoljno, ali u zadnja tri tjedna imamo porast. Sad smo došli do zaključka da trebamo nove mjere - rekao je Capak i dodao da smo ovaj tjedan imali rast broja zaraženih od 15 posto. 

 - Nadamo se da će temeljem ovih mjera padati broj novozaraženih. Ako to bude silazni trend onda će nam biti lakše donijeti odluku o popuštanju određenih mjera - izjavio je. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere u Hrvatskoj 

Istra neće biti iznimka

Istarski stožer zatražio je popuštanje mjera za ugostitelje jer stoji bolje od ostatka zemlje, ali Capak im je poručio da se to neće dogoditi:

 - Iako Istra stoji najbolje od županija, incidencija u Istri je oko 570 dok je prosječna incidencija za Hrvatsku 910, što znači da je njihova situacija puno povoljnija, no ipak je ta incidencija zaraze 11 i pol puta veća od one koju je EU odredila da ulazi u crvenu zonu. Mi smo svi u crvenoj zoni. Uključujući cijelu Europu.

Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti ne priznaju u svojoj definiciji rezultate brzih antigenskih testova pa se ti rezultati ne pribrajaju dnevnom broju novih slučajeva, no Hrvatska ih svejedno koristi kao pomoćno sredstvo. Capak kaže da se brzi testovi provode kao mjera za što brže stavljanje zaraženih u samoizolaciju.

Cjepivo još nije registrirano Europskoj agenciji za lijekove, ali čim to bude, stići će u Hrvatsku.

 - Teško je reći kada će to biti, ali očekujemo da će doći u prosincu - rekao je Capak.

Najčitaniji članci