Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Čeka se njezina strana priče: Hoće li Smiljana progovoriti?

Smiljani Srnec (45) iz Palovca, koju terete da je ubila sestru Jasminu (23) i potom njeno tijela sakrila u škrinju, danas je u 9 sati zakazano suđenje na Županijskom sudu u Varaždinu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/ PIXSELL
24 komentara

Do danas se branila šutnjom. Hoće li u idućim danima ipak iznijeti obranu, i to na početku suđenja ili tek nakon dokaznog postupka, ili možda nikad nećemo saznati pravu istinu?

Naime, Smiljani Srnec (45) iz Palovca, koju terete da je ubila sestru Jasminu (23) i potom njeno tijela sakrila u škrinju, danas je u 9 sati zakazano suđenje na Županijskom sudu u Varaždinu. Nakon što je uvedu u sudnicu, pročitat će joj optužnicu i pitati je je li ju razumjela. Potom će od nje tražiti da se izjasni o krivnji.

Podsjetimo, Smiljana je do sada tvrdila da nije kriva. Ako to ponovi i danas, reći će želi li se i dalje braniti šutnjom ili želi ipak iznijeti svoju obranu. Ako je bude željela iznijeti, moći će birati hoće li sve što ima reći na početku suđenja ili na kraju dokaznog postupka. Međutim, ako se izjasni krivom, neće moći birati hoće li i kad iznositi obranu nego će je morati iznijeti odmah na početku suđenja.

Foto: Sanjin Strukic/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Privatni album

Ako pretpostavimo da će se Smiljana i danas držati svoje teorije o tome da nije kriva i ako ne bude odmah iznosila obranu, tad će uslijediti uvodne riječi stranaka i onda ide dokazni postupak. Na tom će ročištu ispitati tri od pet svjedoka. Drugih dvoje pozvano je u četvrtak. S dvije svjedokinje koje bi danas trebale svjedočiti 24sata su kratko razgovarala. Jedna od njih rekla je da će joj svjedočenje predstavljati priličan stres.

Naime, žene iz kuće obitelji Srnec Dominić, tvrdi, još su 2005. godine, nakon prijave Jasminina nestanka, u nekoliko navrata rekle da će tužiti sve koji budu govorili o slučaju, makar im kuća završila pod hipotekom. I druga svjedokinja koju smo našli kaže da joj je o svemu nelagodno govoriti. Ona je dolazila Smiljani u kuću, a u odvjetništvu su je, kaže, ispitivali kako je izgledala Smiljanina škrinja. Na sudu su obavezne govoriti istinu jer je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Za razliku od njih, optuženi u svojoj obrani može govoriti što god želi i pritom ne mora govoriti istinu. Vijeće će na kraju ocijeniti je li Smiljanina obrana životna i logična, odnosno je li se sve dogodilo kako ona tvrdi ili kako tvrdi odvjetništvo.

DANAS POZNAT DATUM SUĐENJA Zar se stvarno nitko nije pitao zašto Smiljana ne da u škrinju?

Tužiteljstvo Smiljanu tereti da je 2000. godine ubila sestru zadavši joj najmanje pet-šest jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom, koji nisu pronašli. Nakon što ju je spremila u škrinju, obitelj i prijatelje godinama je zavaravala da se čuje sa sestrom.

Varaždin: Smiljanu Srnec dovode na pripremno ročište | Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Osim toga, Smiljana će, ako bude iznosila obranu, sudskom vijeću morati objasniti odakle otisak njezina desnog palca na crnoj vreći kojom je bila omotana glava Jasmine Dominić. Ako je ne iznese, vijeće će ostati zakinuto za ta objašnjenja, a pitanje je i hoće li moći razjasniti koja je u cijelom slučaju bila uloga nepoznatog muškarca čiji su DNK profil forenzičari našli na najlon-čarapi kojom je bila svezana vreća na Jasmininoj glavi.

POSJEĆUJU JE U ZATVORU Smiljana sestru ni ne spominje: 'Mama se drži, ali falimo joj mi'

Pretpostavlja se da je rasvjetljavanje tog dokaza jedina stvar koja bi Smiljanu možda mogla osloboditi sumnje.

Smiljanu će braniti Krešimir Golubić, odvjetnik iz Čakovca, kojeg je dobila po službenoj dužnosti. U pravnim krugovima doznajemo da se radi o vrlo odgovornom, promućurnom, ali i samozatajnom čovjeku, koji se maksimalno posvetio ovom slučaju. O poslu, posebice o slučaju Škrinja, ne razgovara ni s kim, čak ni s kolegama odvjetnicima, nego je zatvoren i samo se trudi što bolje odraditi posao.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U petak i ponedjeljak na sudu će govoriti vještaci, i to o psihijatrijskom vještačenju te vještačenju bioloških i daktiloskopskih tragova, odnosno otiska prsta. Vjerojatno će zvati i sudskomedicinskog vještaka da pojasni ozljede koje je Jasmina zadobila.

Ubojici najvjerojatnije neće suditi prema novijem nego prema Kaznenom zakonu iz 1997. godine, jer se u načelu uvijek primjenjuje zakon koji predviđa manju kaznu.

Možda vas zanima i ovo:
Message