News

Komentari 44

Covid bolnice u BiH popunjene: 'Trebamo snažnije mjere i kazne za sve koji ih se ne pridržavaju'

Covid bolnice u BiH popunjene: 'Trebamo snažnije mjere i kazne za sve koji ih se ne pridržavaju'

Epidemiolozi su upozorili kako je brzo širenje zaraze rezultat činjenice da među novooboljelima dominiraju mutirane varijante koronavirusa, pri čemu je je najčešće zastupljena ona britanska

U Bosni i Hercegovini u petak je ponovo povećan dnevni broj zaraženih koronavirusom, a potvrđeno je više od dvije tisuće novih slučajeva, što je novi crni rekord od izbijanja epidemije još u ožujku prošle godine.

Nakon testiranja 5690 uzoraka zaraza je potvrđena kod 2154 osobe, a umrlo je 88 pacijenata kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Najveći broj novozaraženih tijekom 24 sata, koji je potvrđen u petak, uslijedio je nakon što su cijelog tjedna, osim u četvrtak, brojke rasle unatoč strogim mjerama ograničenja koje su na snazi u većem dijelu zemlje.

Epidemiolozi su upozorili kako je brzo širenje zaraze rezultat činjenice da među novooboljelima dominiraju mutirane varijante koronavirusa, pri čemu je je najčešće zastupljena ona britanska.

Sve bolnice u BiH predviđene za smještaj pacijenata s dijagnozom covid-19 su popunjene, a najveća su žarišta i dalje veći gradovi poput Sarajeva, iako je tamo u petak bilo nešto manje novooboljelih nego u prethodnim danima. Od četvrtka je potvrđen 281 novi slučaj, dok je početkom tjedna ta brojka uglavnom bila iznad 500.

Krizni stožer vlade Sarajevske županije odlučio je kako će dosadašnje mjere ograničenja, koje uključuju zabranu rada svih ugostiteljskih objekata, ostati na snazi najmanje do 12. travnja.

U Banjoj Luci zaraza je od četvrtka otkrivena kod 133 osobe, što je gotovo trećina od ukupnog broja novih slučajeva u Republici Srpskoj.

Veliki je dnevni broj novooboljelih i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje su potvrđena 332 nova slučaja.

Incidencija u Mostaru prelazi 1000 na 100.000 stanovnika

U odnosu na broj stanovnika ta županija, sa sjedištem u Mostaru, imala je najviše novozaraženih od koronavirusa u BiH, a incidencija oboljelih od Covid-19 je čak deset puta veća nego u Njemačkoj, upozorili su zdravstveni djelatnici.

"Incidencija oboljelih u Mostaru prelazi 1000 na 100.000 stanovnika, što je iznimno visoko. Usporedbe radi, u Njemačkoj, gdje su uvedene snažne restriktivne mjere, ta incidencija je 102 na 100.000 stanovnika. To nam sve govori", rekao je ravnatelj Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije Nermin Avdić.

On je pozvao vlasti da snažnije primjenjuju mjere, te donose posebne zakone kako bi se spriječilo ubrzano širenja koronavirusa.

Dodao je kako nadležne inspekcije ne rade dovoljno dobro svoj posao te da treba uvesti izravno kažnjavanje onih koji ne poštuju propisane epidemiološke mjere.

U posljednja 24 sata na odjelima covid bolnice Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru preminulo je šest osoba. Od 332 novozaražena u županiji najviše ih je u Mostaru, čak 200 osoba.

Na bolničkom liječenju trenutačno su 182 bolesnika, od kojih je 14 na respiratorima, a 10 na potpori kisikom. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 22, a otpušteno 11 pacijenata.

Najčitaniji članci