Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Crodux: Istjecanje benzina smo sanirali, to nema veze s vodom

Iz Croduxa su izjavili da incident nije povezan sa zagađenjem vode u Slavonskom Brodu jer se dogodio nekoliko kilometara dalje i odmah se pristupilo propisanoj sanaciji

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
48 komentara

Građani Slavonskog Broda od kraja ožujka nemaju pitke vode. Naftna kompanija Crodux poslala je u petak priopćenje u kojem se ograđuje od upletenosti u zagađenje vode. 

CJEVOVOD IZ SIKIREVACA Stiže li čista voda? Sl. Brod su spojili s novim vodocrpilištem

- Dana 28.03.2018., prilikom testiranja produktovoda, došlo je do istjecanja manje količine cca 150-200 litara benzina te se odmah pristupilo propisanoj sanaciji, kako bi se spriječila mogućnost zapaljenja - istaknuli su iz Croduxa. 

ŠEF VATROGASACA: 'U Brodu je iscurilo puno više od 150-200 litara tekućine...'

Dodaju kako se incident dogodio na lokaciji Slobodnica što je nekoliko kilometara udaljeno od vodocrpilišta. 

- Zagađenje vode u Slavonskom Brodu ne može se dovoditi u vezu s izlijevanjem količine od 150-200 litara benzina - kazali su u priopćenju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Duspara: Normalizacija početkom idućeg tjedna 

Analize vode iz slavonskobrodskoga vodovoda i dalje pokazuju da su ugljikovodici u granicama dopuštenih vrijednosti, rekao je u petak gradonačelnik Mirko Duspara i dodao kako očekuje da bi se, ako tako ostane, početkom sljedećeg tjedna mogla ukinuti zabrana korištenja te vode za piće.

EKOKATASTROFA U BRODU Ne pravdajte se, svi vi ste krivi za ovo: Voda je i dalje prljava...

"Nalazi analize vode koji dolaze su u granicama normale i taj trend se nastavlja. Ako bude ovako, očekujem da bi međuresorno povjerenstvo moglo u ponedjeljak-utorak ukinuti zabranu korištenja vode za piće", rekao je Duspara nakon zajedničke sjednice gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite.

REZULTATI ANALIZE Ugljikovodici u vodi u Sl. Brodu su u okviru dopuštenih udjela

Stožeri civilne zaštite i dalje očekuju od inspektorice zaštite okoliša točan program sanacije produktovoda, rekao je Duspara i istaknuo da prije sanacije mora postojati projekt sanacije. "Ovo je samo jedan dio za koji znamo da se dogodio akcident. Za ostali dio produktovoda ne znamo u kakvom je stanju i što se dogodilo. Iz produktovoda nije odstranjen sav sadržaj (naftni derivati za čiji transport produktovodi služe)", istaknuo je i dodao kako očekuje da se ta sanacija "odradi, ali da svi akteri budu upoznati".

Slavonskobrodski Vodovod i Stožer potvrdili su novinarima da su spojeni vodoopskrbni sustavi Slavonski Brod i Sikirevci te da je počelo ispiranje slavonskobrodskog dijela vodoopskrbne mreže.

EKOKATASTROFA U BRODU Petrov: Institucije, gdje su svi podaci mjerenja kvalitete vode?

"Spajanje dvaju sustava se nastavlja predviđenom dinamikom. Nadam se da ćemo s vodocrpilišta Sikirevaca predviđenih stotinjak litara vode u sekundi dobiti u sljedećih desetak dana", rekao je predsjednik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Na lokaciji na kojoj su u srijedu, 28. ožujka istekli naftnih derivati iz produktovoda i danas je nastavljen policijski očevid. Istražitelji su uzeli dio cjevovoda iz kojeg su tijekom tlačne probe istekli naftni derivati.

KATASTROFA U BRODU 'Nafta nam je i ranije uništila polja, na njima ništa ne raste'

Glavne aktivnosti Stožera civilne zaštite Grada Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije vezane su uz opskrbu osnovnih i srednjih škola vodom kako bi se osigurale dovoljne količine za početak nastave u ponedjeljak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message