Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Ugljikovodici u vodi u Sl. Brodu su u okviru dopuštenih udjela

Upravno vijeće Hrvatskih voda potvrdilo je ranije odluke o sniženju cijene naknade za korištenje vode u Slavonskom Brodu sa 2,85 na 0,80 kuna za mjesec travanj

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
20 komentara

Rezultati posljednje analize vode iz slavonskobrodskoga vodoopskrbnog sustava pokazuju da su ugljikovodici "ispod razine maksimalno dopuštenih udjela", kontrola vode će se nastaviti, a građanima Slavonskoga Broda i dalje se dostavlja pitka voda.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je obavijest međuresornoga Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji o kvaliteti vode u Slavonskome Brodu. U obavijesti stoji da su u uzorcima vode sa šest mjesta - bunara na vodocrpilištu, vodospreme i dva gospodarska subjekta utvrđene količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.

Analize su radi mjera sigurnosti istodobno provedene u dva službena laboratorija te su oba dobila zadovoljavajuće rezultate. Stručno povjerenstvo predlaže nastavak uzimanja uzoraka i kontrolu vode s vodocrpilišta i iz vodoopskrbne mreže. 

Nakon višednevnih prozivki slavonskobrodskoga gradonačelnika Mirka Duspare da se taje rezultati analiza u protekla četiri dana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz obavijest o zadnjoj analizi, priložio je i sve rezultate dosadašnjih analiza.

Na sjednici Stožera civilne zaštite u Slavonskome Brodu potvrđen je nastavak aktivnosti na razmještanju spremnika za vodu kako bi opskrba građana i institucija pitkom vodom bila što učinkovitija. Na području Slavonskoga Broda Stožer civilne zaštite predvidio je 70 mjesta za dostavu pitke vode.

ZELENA AKCIJA: 'Odgovornost za katastrofu u Sl. Brodu treba preuzeti Vlada'

Hrvatske vode financirat će radove za vodocrpilište Sikirevci i snizit naknade za travanj

Upravno vijeće Hrvatskih voda potvrdilo je ranije odluke o sniženju cijene naknade za korištenje vode u Slavonskom Brodu sa 2,85 na 0,80 kuna za mjesec travanj, a Hrvatske vode će omogućiti i ulaganje od pet milijuna kuna za dogradnju vodocrpilišta Sikirevci, izjavio je u srijedu generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

 Očekuje se da će radovi na spajanju javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište Sikirevci biti završeni za 15-tak dana. 

DUSPARA O MINISTRU: 'Ćorić kaže da mu je uništen Uskrs, a što je s Brođanima...?'

 Svih pet milijuna kuna za nužne interventne radove snosit će Hrvatske vode te omogućiti priključenje i dopremu vode, rekao je Đuroković na konferenciji za novinare u Hrvatskim vodama.

 "Sve činimo, od sutra počinje testiranje cjevovoda, nakon toga dezinfekcija, već je u tijeku ugradnja dodatnih crpki, tako da se nadamo da ćemo u roku od 15 dana moći osigurati dodatnu dopremu vode u Slavonski Brod", dodao je.

Marko Lukunić/Pixsell 'TO JE TRAGEDIJA, ALI...' Čermak: Optužbe su laprdanja. Crodux nije kriv za onečišćenje

 Na novinarski upit o odgovornosti za ekološki incident i zagađenje vode u Slavonskom Brodu kazao je da to treba prepustiti nadležnim institucijama i struci.  

"Ono na što smo se fokusirali bilo je kako omogućiti opskrbu vodom, kao i nužne interventne dodatne dopreme s crpilišta Sikirevci.

BLOG 'Vodovod je kriv za zagađenje - nevjerojatna zamjena teza...'

 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nije htio dodatno komentirati slučaj zagađanja vode u Slavonskom Brodu.

 Inače, istragu o ekološkom incidentu u Slavonskom Brodu provode i Policijska uprava brodsko-posavska i Državno odvjetništvo RH.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message