News

Komentari 20

Ugljikovodici u vodi u Sl. Brodu su u okviru dopuštenih udjela

Ugljikovodici u vodi u Sl. Brodu su u okviru dopuštenih udjela

Upravno vijeće Hrvatskih voda potvrdilo je ranije odluke o sniženju cijene naknade za korištenje vode u Slavonskom Brodu sa 2,85 na 0,80 kuna za mjesec travanj

Rezultati posljednje analize vode iz slavonskobrodskoga vodoopskrbnog sustava pokazuju da su ugljikovodici "ispod razine maksimalno dopuštenih udjela", kontrola vode će se nastaviti, a građanima Slavonskoga Broda i dalje se dostavlja pitka voda.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je obavijest međuresornoga Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji o kvaliteti vode u Slavonskome Brodu. U obavijesti stoji da su u uzorcima vode sa šest mjesta - bunara na vodocrpilištu, vodospreme i dva gospodarska subjekta utvrđene količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.

Analize su radi mjera sigurnosti istodobno provedene u dva službena laboratorija te su oba dobila zadovoljavajuće rezultate. Stručno povjerenstvo predlaže nastavak uzimanja uzoraka i kontrolu vode s vodocrpilišta i iz vodoopskrbne mreže. 

Nakon višednevnih prozivki slavonskobrodskoga gradonačelnika Mirka Duspare da se taje rezultati analiza u protekla četiri dana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz obavijest o zadnjoj analizi, priložio je i sve rezultate dosadašnjih analiza.

Na sjednici Stožera civilne zaštite u Slavonskome Brodu potvrđen je nastavak aktivnosti na razmještanju spremnika za vodu kako bi opskrba građana i institucija pitkom vodom bila što učinkovitija. Na području Slavonskoga Broda Stožer civilne zaštite predvidio je 70 mjesta za dostavu pitke vode.

Hrvatske vode financirat će radove za vodocrpilište Sikirevci i snizit naknade za travanj

Upravno vijeće Hrvatskih voda potvrdilo je ranije odluke o sniženju cijene naknade za korištenje vode u Slavonskom Brodu sa 2,85 na 0,80 kuna za mjesec travanj, a Hrvatske vode će omogućiti i ulaganje od pet milijuna kuna za dogradnju vodocrpilišta Sikirevci, izjavio je u srijedu generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

 Očekuje se da će radovi na spajanju javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na vodocrpilište Sikirevci biti završeni za 15-tak dana. 

 Svih pet milijuna kuna za nužne interventne radove snosit će Hrvatske vode te omogućiti priključenje i dopremu vode, rekao je Đuroković na konferenciji za novinare u Hrvatskim vodama.

 "Sve činimo, od sutra počinje testiranje cjevovoda, nakon toga dezinfekcija, već je u tijeku ugradnja dodatnih crpki, tako da se nadamo da ćemo u roku od 15 dana moći osigurati dodatnu dopremu vode u Slavonski Brod", dodao je.

 Na novinarski upit o odgovornosti za ekološki incident i zagađenje vode u Slavonskom Brodu kazao je da to treba prepustiti nadležnim institucijama i struci.  

"Ono na što smo se fokusirali bilo je kako omogućiti opskrbu vodom, kao i nužne interventne dodatne dopreme s crpilišta Sikirevci.

 Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nije htio dodatno komentirati slučaj zagađanja vode u Slavonskom Brodu.

 Inače, istragu o ekološkom incidentu u Slavonskom Brodu provode i Policijska uprava brodsko-posavska i Državno odvjetništvo RH.

Najčitaniji članci