Obavijesti

News

Komentari 107

Crveni ekran na šalteru otkriva sve prekršitelje samoizolacije

Crveni ekran na šalteru otkriva sve prekršitelje samoizolacije
1

Od subote i ljekarne mogu razotkriti prekršitelja, ali bi sustav “crvenog ekrana” tj. evidentiranja prekršitelja mogle uvesti i sve druge institucije u kojima se prekršitelj pojavljuje s osobnim podacima...

VIDEO

Ako osoba koja ima rješenje o samoizolaciji dođe na šalter policije po, primjerice, novu osobnu iskaznicu, službeniku će se odmah po unošenju podataka ekran “zacrveniti”, i pokazat će da je riječ o prekršitelju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti 21-03 01:18

Policija će odmah prekršitelja vratiti u samoizolaciju, a Državni inspektorat mu naplatiti prvu kaznu od 8000 kuna. Od subote i ljekarne mogu razotkriti prekršitelja, ali bi sustav “crvenog ekrana” tj. evidentiranja prekršitelja mogle uvesti i sve druge institucije u kojima se prekršitelj pojavljuje s osobnim podacima. Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite već su najavili niz mjera kojima će identificirati prekršitelje.

IT stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da je uvođenje “crvenih ekrana” i u druge službe tehnički jednostavno izvedivo, a ministar zdravstva Vili Beroš nam potvrđuje da bi takvo nešto trebalo biti uvedeno i drugdje, osim u MUP-u i u ljekarne. Primjerice, ako prekršitelj dođe na šalter banke, ili podiže novac na bankomatu, gdje su postavljene i kamere, podatak bi mogao ići u Državni inspektorat, koji bi prekršitelja onda kažnjavao.

Kako pojašnjavaju IT stručnjaci, to ne bi značilo da bi službenik na šalteru banke mogao vidjeti da netko ima rješenje o samoizolaciji nego bi podatak samo otišao u sustav. U tim bi slučajevima Državni inspektorat naknadno kažnjavao prekršitelja. Upozorenje o tome da osoba ima rješenje o samoizolaciji na ekranu sad vidjeti mogu samo službenici MUP-a na šalterima, i ljekarnici. Ljekarne su samo u četvrtak i petak, preko recepata s kojima su došli, otkrile 50 prekršitelja, kaže predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Beroš: Imamo ukupno 206 zaraženih od korona virusa
Beroš: Imamo ukupno 206 zaraženih od korona virusa

Kako dodaje, pacijenti s receptima čine tek 20 posto onih koji dolaze u ljekarne pa se postavlja pitanje koliko je onda doista prekršitelja u ljekarnama bilo, kao i na ulici. Od jučer zato svatko u ljekarni mora prvo pokazati zdravstvenu iskaznicu, preko čijih se podataka onda i vidi ima li netko rješenje o samoizolaciji. Ako ima, unosi se prijava. Kazna za onoga koji drugi put izađe iz samoizolacije je, podsjetimo, 30.000 kuna, za treći put 60.000, a četvrti 120.000. Prema pisanju nekih medija, već ima recidivista, onih koji su ponovili prekršaj.

Na pitanje bi li trebalo kažnjavati i one koji ne prijave sve svoje kontakte, a zaraženi su, ministar Beroš također odgovara potvrdno pa je za očekivati i da će se to promijeniti. Neprijavljivanje svih s kojima je zaraženi bio sad prolazi bez kazne, u sivoj je zoni.

Policija u Srbiji je već krenula u hapšenja onih koji krše samoizolaciju, ali i onih koji siju paniku, i šire lažne vijesti o korona virusu. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je uhićeno 154 ljudi koji su trebali biti kod kuće. U Jagodini je uhićen i policajac zbog sumnje da je muškarcu (80) u obavezi samoizolacije omogućio slobodno kretanje. Štoviše, u uniformi ga je, nakon posla, otpratio od kuće do banke.

Pogledajte kako izgleda bolnica u Areni - posjetio ju je i Beroš
Pogledajte kako izgleda bolnica u Areni - posjetio ju je i Beroš

U Hrvatskoj je do jučer u podne mjera samoizolacije bila određena za 14.134 ljudi. Koliko je među njima prekršitelja, službeni podaci ne kažu, osim da su “kršenja česta”, kako stoji na Vladinoj web stranici o korona virusu. Nacionalni stožer donio je još neke mjere kako bi se spriječili socijalni kontakti - policija već helikopterima nadlijeće velike šetnice poput zagrebačkog nasipa i Bundeka, zabranjuje se bilo kakvo grupiranje na javnim površinama, i preporučuje ostanak u kući u što većoj mjeri. Van treba izlaziti samo ako je to nužno potrebno. I poslodavci su, na preporuku Stožera, grupirali zaposlenike kako bi radili odvojeno, neki su, poput Kraša, radnike poslali na kolektivni godišnji odmor. Vjenčanja i pogrebi smiju biti organizirani samo u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, i ako nitko nema respiratorne simptome. Zatvorena su dječja i sportska igrališta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca