Obavijesti

News

Komentari 126

Primarijus Kolarić: Ovo je sad zabrinjavajuće. Teško ćemo se vratiti ispod 300 dnevno...

Primarijus Kolarić: Ovo je sad zabrinjavajuće. Teško ćemo se vratiti ispod 300 dnevno...

Primarijus Branko Kolarić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", gostujući u u emisiji Hrvatskog radija u Mreži prvog kazao je da je samo na Zavodu evidentirano 199 novozaraženih

VIDEO

Na pitanje možemo li očekivati još lošije vijesti nego jučer, član Vladinog znanstvenog savjeta, primarijus Branko Kolarić rekao je - da možemo. Jučer je u Zagrebu bilo 211 zaraženih, a u cijeloj Hrvatskoj 748.

POGLEDAJTE VIDEO: Nove mjere u borbi protiv korone

Pokretanje videa...

Nove mjere za ugostitelje 01:23

- Dnevne oscilacije mogu postojati, ali imamo porast koji je sada zabrinjavajući. Danas ćemo u Zagrebu imati više zaraženih nego jučer. Samo mi u Andriji Štamparu imamo zabilježeno 199 pozitivnih nalaza. To će sada ići samo prema gore, nisam  optimističan da ćemo se vratit ispod 300 ili ispod 100 zaraženih dnevno u Hrvatskoj što je bila želja i nastojanje prije jesenskih mjeseci  - kazao je Kolarić u emisiji u Mreži Prvog Hrvatskog radija. On i Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković gostovali su u emisiji. 

Istra je jedina zelena regija u Europi na svjetskoj korona karti
Istra je jedina zelena regija u Europi na svjetskoj korona karti

Oboje su članovi Znanstvenog savjeta Vlade.

- Porast je pokazatelj da se bolest počela efikasnije širiti. Krenuli smo pomalo u zatvorene prostore, a već imamo ovakav porast - kazao je epidemiolog Kolarić te istaknuo da je u svijetu pao broj zaraženih od gripe i da vjeruje da će tako biti i kod nas.

'Problem je kako mjere provesti'

Andreja Ambriović Ristov rekla je da su mjere dobre, ali se ne poštuju.

- Prvenstveno je tu nošenje maski. Komentirali smo smrtnost koja je sada manja nego na proljeće i razloge zašto je tome tako. Tijekom ljeta je bio manji broj slučajeva, a nakon toga je počeo rasti. Smrtnost je manja prvenstveno zato što je manja količina virusa kojom se ljudi inficiraju. Ako to usporedimo s nošenjem maski, da svi nosimo maske i da ih svi nosimo na pravilni način tada bi čak i kada se zarazimo imali manje opasnu bolest. Mjere su dobre, ali je problem kako ih provesti - rekla je Ambriović Ristov.

'Zarazio sam sebe, a i obitelj. Teško je, ali držite se tih mjera'
'Zarazio sam sebe, a i obitelj. Teško je, ali držite se tih mjera'

- Epidemija se zahuktava, nije još u eksponencijalnoj fazi rasta , ali ako se ne pridržavamo mjera moglo bi nam se to lako dogoditi - istaknula je Ristov.

'Sve članice EU će cjepivo dobivati u istom trenutku'

Što se tiče cjepiva rekla je da je najoptimističnija procjena  da će barem jedno cjepivo biti odobreno do kraja godine.

- To ne znači das će cijepljenje početi dan iza. Treba se pripremiti dovoljan broj doza. Hrvatska je dogovorila veliki broj doza i dobivat ćemo ih ujednačeno. Sve članice Europske Unije će cjepivo dobivati u istom trenutku. Cijepljenje mora ići po određenom redoslijedu. Prvo se cijepe zdravstveni radnici, potom ugrožene skupine populacije  a to su kronični bolesnici, onkološki bolesnici, starija populacija. Nakon toga će krenuti cijepljenje opće populacije. Nadam se da će to omogućiti kontroliranje širenje bolesti, a možda, bilo bi krasno jednom u budućnosti, radicirati bolest, no do toga je još daleko. To je najoptimističnije. Najpesimističnije je da to sve skupa bude odgođeno za 3 ili šest mjeseci - zaključila je Andreja Ambriović Ristov.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa