News

Komentari 136

Danas počinje suđenje Škari: Napao me je s leđa i nabio na sebe, rekao je 'mogu što hoću'

Danas počinje suđenje Škari: Napao me je s leđa i nabio na sebe, rekao je 'mogu što hoću'

Bivšeg zastupnika HDZ-a Damira Škaru terete za silovanje zaposlenice AK Siget u kolovozu 2019. godine. Danas počinje suđenje. Žrtva se nada kako je sud neće prisiljavati da se suoči s njim

Nakon malo više od godinu dana bivši čelnik AK Siget, Damir Škaro, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici trebao bi se suočiti s optužbama za silovanje.

Pogledajte video: Optužba protiv Škare

Podsjetimo, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i osvajača brončane olimpijske medalje u boksu terete za spolno uznemiravanje i silovanje zaposlenice Autokluba Siget u kolovozu prošle godine.

Žrtva ne mora doći na prvo ročište

Na današnjem pripremnom ročištu Škaro bi se trebao izjasniti o krivnji, a sud odlučiti o dokaznim prijedlozima tužiteljstva i obrane. Žrtva, objasnila je njezina odvjetnica Morana Rabar, ne mora doći na prvo ročište.

Bivšu zaposlenicu već su iscrpno ispitivali putem videoveze, a na tom ispitivanju bila je i Škarina obrana te su imali priliku pitati što ih je zanimalo.

Kako doznajemo, žrtva će se, putem svoje pravne zastupnice, svakako protiviti prijedlozima suočavanja s počiniteljem, ako ih bude. Također, smatraju kako nema potrebe da se žrtvu dodatno traumatizira i, još jednim svjedočenjem, tjera da iznova sve proživljava.

Optužnicu Škari potvrdili su u lipnju ove godine iz drugog pokušaja. Nakon što je na prvoj sjednici optužnog vijeća u veljači ove godine sud odbio prijedlog Škarine obrane da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje gotovo svi dokazi, oni su se žalili Vrhovnom sudu.

Viši sud je krajem travnja tu žalbu odbio, a potom je vijeće na sjednici u lipnju potvrdilo optužnicu.

Škaro od početka tvrdi da nije kriv, a sad će dobiti priliku pokušati to dokazati i na sudu.

- Nisam počinio to za što me se tereti. Toj sam ženi samo pomagao jer je samohrana majka. Tog dana, 10. kolovoza 2019., dok smo radili u uredu, tražila me veću plaću. Rekao sam joj da joj ne mogu dati stimulaciju kao najboljoj djelatnici, zbog čega je bila revoltirana - rekao je u svojoj obrani.

Video: Svi su ga se bojali

Pronašli njegov DNK na haljini

Osim iskaza žrtve, njezinih roditelja, liječnice, kojoj se žrtva povjerila te još nekih zaposlenika AK Siget, tužiteljstvo je prikupilo i materijalne dokaze.

Ključnim bi se moglo pokazati DNK vještačenje žrtvine haljine. Naime, na gornjem obrubu i patentnom zatvaraču haljine koju je taj dan nosila žrtva nađen je njezin, ali i Škarin DNK.

'Molila sam ga da prestane'

Škarin DNK nađen je i na donjem obrubu iste haljine. Žrtvi je zbog proživljenih trauma dijagnosticirana akutna posttraumatska reakcija na stres. Tijekom istrage ispričala je što se dogodilo.

- Nakon što smo završili posao u njegovu uredu, krenula sam prema izlazu iz sobe. U tom momentu me napao s leđa, desnom rukom primio oko struka, nabio na sebe te gurnuo svoju lijevu ruku u moja prsa. Uspjela sam se iščupati, odgurnula ga od sebe i rekla mu da stane. On me opet primio, nabio na sebe i savio mi obje ruke na leđa. Jednom rukom mi je držao ruke, a drugu je gurnuo ispod moje haljine. Molila sam ga da prestane, a on je odgovorio da će on raditi što hoće. Rekao mi je da će me, ako ne prestanem, baciti na krevet koji se nalazi u sobi i silovati. U tom trenutku gurnuo mi je prste u spolovilo - ispričala je žrtva.

Imala je osjećaj da će joj se ruke raspasti koliko snažno ju je držao, nije se mogla osloboditi. Nije se sjećala kako ju je pustio, a nakon što je krenula prema izlazu, rekao joj je da stane, sjedne na kauč i pitao može li joj se ispričati.

Nakon posla otišla je na dogovorenu kavu, a potom kući, gdje su njezina djeca kasnije čula telefonski razgovor u kojem je kolegi s posla ispričala što se dogodilo.

Dva dana kasnije otišla je kod liječnice otvoriti bolovanje, a liječnica je sve prijavila policiji.

Žrtva: Činio je to i drugima

Istražiteljima je ispričala i da ju je Škaro i prije znao “uhvatiti po guzici”, staviti svoju ruku na njezino koljeno. Nastojala je to spriječiti i micala njegovu ruku sa sebe.

- Činio je to i drugim zaposlenicama. Govorio mi je da sam frigidna - kazala je.

Jedna bivša zaposlenica ispričala je da je u uredu bila čudna atmosfera.

- Bilo je normalno razgovarati o muško-ženskim odnosima i komentirati ih. Na primjer, govorili su o jednoj zaposlenici koja je djevica i smijali se. Škaro me znao pitati kako se to oblačim, zašto ne nosim štikle i kako ću tako pametna naći muškarca. I mene je dirao po stražnjici i poljubio po vratu. Bilo me strah i zato nisam prijavila - iskazivala je.

Najčitaniji članci