Obavijesti

News

Komentari 170

Danas su pali kraljevi Adventa, zahvaljujući otkrićima 24sata

Danas su pali kraljevi Adventa, zahvaljujući otkrićima 24sata

24sata su još u studenom 2019. pokrenula aferu povezanu s Adventom i dodjelom gradskih prostora. Sad je ta afera rezultirala uhićenjima

U studenom 2019. objavili smo prvi u seriji istraživačkih članaka o zagrebačkom Adventu i mutnim igračima koji su preuzeli ovu manifestaciju. Danas, u lipnju 2021., uhićeni su glavni akteri afere koju su razotkrila 24sata. 

Uhićene u akcijama dovode na Uskok, nakon Rukavine i Denis Mohenski na ispitivanju
Uhićene u akcijama dovode na Uskok, nakon Rukavine i Denis Mohenski na ispitivanju

Kroz nekoliko tjedana i kroz više članaka, obradili smo na koji način su se namještali unosni poslovi s kućicama u središtu Zagreba. Štoviše, proširili smo istragu i otkrili kako se pogoduje s ostalim manifestacijama tijekom cijele godine. Još nema službenih informacija zbog čega su točno uhićeni, ali sve ukazuje na to da se radi o osmišljenom modelu dodjele gradskih površina kakav smo razotkrili kroz Advent i ostale manifestacije. 

Sve je počelo člankom kojeg smo danima ekstenzivno pripremali. U njemu smo jasno, već u prvoj rečenici, dali do znanja da je cijeli Advent manifestacija unaprijed namještena za određene tvrtke i udruge koje zatim preprodaju pravo na lokacije i tako dobro zarađuju na gradskoj imovini. Bez ikakvog natječaja. Prvi smo objasnili kako će Zagreb zaraditi siću u odnosu na milijune koji će se tu okrenuti.

Princip je jednostavan. Grad bi privilegiranim igračima za bagatelne cijene davao gradske lokacije za kućice, a onda bi ti isti igrači iste te kućice davali u podnajam po višestruko višim cijenama. Koliko višim cijenama? Cifre su se kretale između 23 tisuće do čak 100 tisuća kuna. Po kućici.

Mikijevi kraljevi Adventa: Dao im je kućice da zarade milijune
Mikijevi kraljevi Adventa: Dao im je kućice da zarade milijune

Prvi smo naveli glavne igrače i prvi smo izdvojili apsolutnog rekordera, danas uhićenog Denisa Mohenskog. Dobio je pravo postaviti 50 kućica na najatraktivnijim lokacijama i za to je gradu trebao platiti oko 312 tisuća kuna. Zatim je svaku kućicu iznajmljivao ugostiteljima po cijenama koje se kreću od 35 do 100 tisuća kuna. Imao je i svoju kućicu, jednu od najvećih na Adventu, uz sam rub Trga bana Jelačića. Mi smo ga prozvali kralj Adventa. Nadimak se uhvatio. 

Poslovao je preko obrta Demo Rebus, koji je od osnutka sudjelovao na Adventu i zarađivao milijune. Nije imao zaposlenih. Prvi smo pisali i kako je presudni faktor njegovog poslovnog uzleta bilo poznanstvo sa Zdravkom Krajinom, Bandićevim vozačem koji je zauzimao manifestacije na Trgu prije Adventa. I Krajina je danas uhićen. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Ostale firme koje su nosile titulu kraljeva Adventa su Katapult promocija, Katapult koncept, Katapult event, Kokoš ili jaje, Svibanj projekt, Pepermint te Dobra nota.

U međuvremenu smo otkrili i kako Split na svojih 19 adventskih kućica zaradi više od Zagreba koji ih je imao čak 228. Zašto? Zbog pajdaškog modela Bandića i njegovih suradnika, a koji je potpuno izigrao obvezu natječaja i sve je išlo na direktnu dodjelu. Neki od kraljeva su dobivali potpore Turističke zajednice, ali oni nisu među danas uhićenima. 

Split na 19 kućica zaradi više nego Zagreb na njih čak 228!
Split na 19 kućica zaradi više nego Zagreb na njih čak 228!

Štoviše, bilo je odlučeno da dio kraljeva Adventa dobije i rekordnu pomoć od Turističke zajednice, točnije 5.4 milijuna kuna, a veliki dio tog kolača otpada na one koji su dobili lokacije za kućice i bez naknade. 

Pozadina afere Advent: Dobili su i kućice, ali i vaše milijune
Pozadina afere Advent: Dobili su i kućice, ali i vaše milijune

Otkrili smo i da je Denis Mohenski u Istri sagradio luksuznu vilu s bazenom vrijednu barem deset milijuna kuna koju ljeti iznajmljuje turistima. Nije loše za obrt bez zaposlenih.

'Kralj Adventa' je sagradio vilu vrijednu 10 milijuna kn u Istri
'Kralj Adventa' je sagradio vilu vrijednu 10 milijuna kn u Istri

Mohenski je sudjelovao i u Ljetu na Zrinjevcu. Jedna do uhićenica je Jelena Čeklić, dugogodišnja zaposlenica Grada koja je bila u povjerenstvu za dodjelu javnih površina. Uhićena je i Andrea Šulentić, voditeljica stručne službe i također u povjerenstvu za dodjelu javnih površina. 24sata su pisala opsežno i o ostalim manifestacijama i pogodovanju pri dodjeli zarebačkih trgova. Recimo, objavili smo članak u kojemu smo dokazali da uhićenici Mohenski i Krajina, zajedno s Ratimirom Jurekovićem, drmaju manifestacijama koje se održavaju u centru tijekom cijele godine.

Cijelom ovom pričom paralelno se bavio i redatelj Dario Juričan, koji je svoja otkrića i rad okrunio filmom Kumek.

Izmišljaju priredbe: Bandićevi pajdaši vrte lovu cijele godine
Izmišljaju priredbe: Bandićevi pajdaši vrte lovu cijele godine

Teško je nabrojiti sve tekstove u kojima smo problematizirali ovu temu, ali spomenimo da smo još krajem studenom, nekoliko dana nakon naših inicijalnih tekstova, objavili kako je USKOK odlučio pokrenuti izvide u aferi Advent.

USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'
USKOK uskače na Advent: Već pokrenuli izvide u 'Aferi kućice'

Danas vidimo kako je to završilo